EKONOMİ SERVİSİ ÖZEL

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın açıkladığı ‘Yeni Ekonomi Programı (YEP) Yapısal Dönüşüm Adımları 2019’ ekonomi ve iş dünyası tarafından genelde olumlu karşılandı. İşte YEP hakkında söylenenler:

MÜSİAD: “DÖNÜŞÜM ADIMLARI PAKETİ KABUK DEĞİŞİMİNİN İLK SAFHASI”

MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, "Enflasyonla mücadelede arz-talep dengelerinin kapsamlı sektörel master planlar dahilinde ele alınması, vergi reformu gereksinimi, ekonomimizin en kritik dinamolarından biri olan tarımsal üretimde arz yanlı planlamaların hayata geçirilmesi, enflasyonla mücadelede gıda enflasyonunu önleme odaklı modelin benimsenmesi ve bu konuda kapsamlı çalışmaların başlatılması, konkordato ve kredi yapılandırma sorunlarının tüm tarafların optimum faydasını tesis edecek yasal çerçeveler içinde çözümlenmesi, sorunlu kredilerin bilanço dışı kaynaklara devredilmesi modelinde alternatif olarak sunulan Girişim Sermayesi Fonu ve Gayrimenkul Fonu modellerinin benimsenmesi, kıdem tazminatı meselesinde birleşik fon modeline geçilmesi, ihracat bazlı üretim modellerinde stratejik sektörlerin güncellenmesi ve kredilendirme sisteminde öncelikli hale getirilmesi, tarımda milli marka oluşturma stratejisinin benimsenmesi gibi hususların hayata geçirilmesi konusunda elimizden gelen tüm desteği MÜSİAD olarak vermeye hazır olduğumuzun altını tekrar çizeriz." Dedi.

TİM: “İHRACATI ARTIRMA YÖNÜNDE ÖNEMLİ ADIM”

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle ise 2018 yılında ülkemizde yapılan bavul ticaretinin toplam 4,6 milyar dolar olarak hesaplandığına işaret ederek, "Bilindiği gibi Laleli, hem İstanbul’un hem de Türkiye’nin mikro ihracat anlamında en önemli merkezlerinden bir tanesi. Sayıları 7 bine ulaşan esnafımızın artık kayıtlı birer ihracatçı olmasının önü açılmış durumda. Artık bavul ticaret rakamının azalarak, yerini kayıtlı mikro ihracata bırakmasının tam zamanıdır. Bu sayıdaki esnafımızın ihracat ailesine katılmaları hem kendi işlerini büyütmelerinin yolunu açacak, hem de ülkemiz ihracatını artırma adına önemli bir katkı sağlayacak." değerlendirmesinde bulundu.

ASKON: BÜYÜME VE İSTİHDAM ÖNCELİKLİ

Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Orhan Aydın ise “Yeni vergi mimarisi, kayıt dışı ile mücadele, mükellef hakları verginin tabana yayılmasını ve istihdam oluşturulmasına yönelik yerinde ve çok olumlu adımlardır. Ekonomik refahın oluşması, sosyal tabana yaygınlaştırılması için adil yargı reformunun hayata geçirilecek olması, eğitim ve istihdamın aynı potaya alınması topyekun bir kalkınmanın da işaretidir. Esnafımızdan, sanatkarımıza kadar ihracatın tabana yayılacağı yeni bir yol bizi beklemektedir. Türkiye’nin önünde 4,5 yıl gibi kesintisiz bir icraat dönemi var. Bu dönemi avantajımıza çevirecek, iş dünyamıza yeni bir yol haritası gerekiyordu. Açıklanan yeni yapısal dönüşüm adımları sayesinde topyekun kalkınma yolunda yeni bir rota belirlenmiş oldu. Bu adımlar şüphesiz beraberinde yeni bir heyecan getirecek ve ekonomimiz açısından arzulanan girdiler sağlanmış olacaktır."

TÜSİAD: “HER TÜRLÜ DESTEĞİ VERMEYE DEVAM EDECEĞİZ”

Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD), konuyla ilgili yaptığı açıklamada, " Açıklanan hedeflerin başarısı için acilen gerekli çalışmalara her türlü desteği vermeye devam edeceğiz. Bu yönde hukuk devleti, temel hak ve özgürlükler ve kapsamlı bir eğitim reformu başta olmak üzere demokrasi, sosyal kalkınma ve yatırım ortamını güçlendirecek reformlara da ivedilikle ihtiyacımız vardır. Böylece aynı zamanda ekonomide verimliliği, girişimciliği, yaratıcılığı ve inovasyonu ilerletmemiz mümkün olacaktır. İçinde bulunduğumuz uluslararası ekonomik ortamı ve ülkemizin ekonomik durumunu dikkate alarak, enflasyonun düşmesi için gerekli sıkı para ve maliye politikasının devamı ve kurumların bağımsızlığının güçlendirilmesi önceliktir."

DEİK: “TAKVİMLENDİRİLMİŞ REÇETE BİZE GÖRE”

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu Başkanı (DEİK) Nail Olpak, "31 Mart yerel seçimleri sonrası 4,5 yıllık seçimsiz zamanın, YEP çerçevesinde planlanan tüm ekonomik reformların adım adım hayata geçeceği stratejik önemi yüksek bir dönem olacağını dile getirmiştik. Nitekim Hazine ve Maliye Bakanı Sayın Berat Albayrak da bu yılın sonuna kadar atılacak adımları açıkladı. Açıklanan adımlar, ülkemizin ekonomideki temel sorunlarının tespitinin doğru yapıldığını ve ülkemizin ihtiyaçlarına özel bir reçete çalışıldığını gösteriyor. Bununla birlikte, bu süreci kendi tedavilerimizi geliştireceğimiz ve daha sağlıklı ilerleyeceğimiz bir dönem olarak da değerlendirmek gerekiyor. Ayrıca, iş dünyası olarak, bu adımların yılsonuna kadar takviminin açıklanmasını önemsiyoruz” dedi.

TÜMSİAD: “BEKLENTİLERİ KARŞILAYAN ARGÜMANLAR”

Tüm Sanayici ve İş Adamları Derneği (TÜMSİAD) Başkanı Yaşar Doğan, pakette; finansal sektörler, tasarruf, üretim, enflasyonla mücadele, mili tarım politikası gibi Türkiye ekonomisini güçlendirecek başlıklar olduğunu vurgulayan Doğan, ekonomik yapısal dönüşüm adına tasarruf, üretim, ihracat, enflasyonla mücadele ve milli politikaların hayati önem taşıdığını kaydetti. Doğan, "Türkiye’nin önceliği ekonomi reformuydu ve şu anda hükümetimizin yaptığı çalışmalar da ekonomi alanında yapılacak reformların süreceğini gösteriyor. Türkiye milli üretimle, ihracatla ve ekonomide oluşacak olumlu hava ile daha güçlü temellere oturacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

TESK: “HER ALANDA ÜRETİM VE İSTİHDAM ARTACAK”

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, 'Bu yeni açıklanan reformlar zaman kaybedilmeden hayata geçirilmesi halinde haksız rekabet ortadan kalkacak. En önemlisi üretimin ve ihracatın artması ile her alanda istihdamın artışı ile işsizlik düşecek. Alınan tedbirler sayesinde Bankacılık ve finans sektöründe rahatlama ile birlikte piyasalara bir haraketlilik gelecek. Tarım ve hayvancılıkta atılacak adımlar ile sebze ve meyve fiyatlarında gerilemenin yanısıra özellikle küçük baş canlı hayvan sayısının 45 milyondan 100 milyona çıkarılacak olması et ithalatını sonlandıracak, çiftçimizin ve hayvan üreticilerinin yüzünü güldürecektir. Kayıtdışılık daha etkin takip edilecektir. Burada önemli olan atılan adımların kısa sürede hayata geçirilmesi için tüm kesimlerin elini taşın altına koymasıdır' diye konuştu. Palandöken, Yeni Ekonomi Programı’nın başarıya ulaşması için Perakende sektörünün kurallarının yeniden düzenlenerek haksız rekabetin kaldırılmasını istedi.

İSO: “UMUT VERİCİ ADIMLAR”

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan da "Hazine ve Maliye Bakanı Sayın Berat Albayrak tarafından bugün açıklanan Yapısal Dönüşüm Adımları, hep savunduğumuz Türkiye’nin artık üretim ekonomisine yönelik yeni adımlar atması açısından bize umut vermiştir." ifadelerini kullandı. Bahçıvan, sanayi için çok önemli ve değerli buldukları konuların başında, özellikle finans kesimini rahatlatacak, temel sorunlarının azaltılmasına yönelik alınan kararların geldiğini dile getirdi.

İTO: “YAPISAL DÖNÜŞÜM ADIMLARI, REFORMİST BİR AKLIN YANSIMASIDIR”

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, “Reform paketi ekonomi yönetiminin Türkiye’nin değişim ve dönüşüm sürecini, reformist bir akılla yönetmek istediğini açıkça ortaya koyuyor. Yapısal Dönüşüm Adımları, reformist bir aklın yansımasıdır” dedi. Avdagiç, “Çok önemli birinci adım atıldı ve reform başlıkları belirlendi. Şimdi kararlı ve etkin şekilde bu başlıkları hayata geçirmemiz gerekiyor. Paketin kredibilitesini uygulamadaki başarısı belirleyecektir. Bunun için de görev ekonomi yönetimi, özel sektör ve ekonominin diğer tüm paydaşlarına eşit oranda düşüyor” dedi. Avdagiç, reform paketinin; finansal sektöre destek, ihracat ve üretim odaklı kredi arzı, kurumlar vergisinin kademeli düşürülmesi, enflasyonla mücadeleye yönelik tarımda milli birlik projesi gibi ciddi bir açılım ortaya koyduğunu belirtti.

ASO: “KIDEM TAZMİNATI REFORMU ÖNEMLİ BİR ADIM”

Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir, “Yoğun, kapsamlı ve bütünselliği olan bir paket olduğunu düşünüyorum. Özellikle reform alanlarının başında finansal sektörün ön plana çıkmasını önemsiyoruz. Ayrıca ekonomik hayatın her alanını ilgilendiren hukuk reformuna kuvvetle vurgu yapılması çok önemli. Üretime ve özellikle yerlileştirmeye yönelik vurgular memnuniyet verici ” dedi. Özdebir, “Kıdem tazminatı reformu ile işçi ve işveren açısından uygulamaya konulan düzenlemeler sürdürülebilir bir büyüme ve istihdam performansı açısından önemli bir adım olacaktır. Önümüzdeki süreçte, ekonomimize bahsettiğim faydaları sağlayacak güçlü bir tamamlayıcı emeklilik sistemini hızla hayata geçirme ve çalışmaya teşvik etme açısından çalıştıkça gelirlerin artması uygulamasının çalışma şevki üzerinde olumlu katkıları olacaktır” dedi.

ATO: “ATO ÜYELERİNİN TALEBİ, YAPISAL REFORM KAPSAMINA ALINDI”

Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, "Hazine ve Maliye Bakanı Sayın Berat Albayrak tarafından açıklanan "Yapısal Dönüşüm Adımları 2019" paketinde yer alan Sigortacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu (SDDK) ile Yerli ve Milli Reasürans Şirketi kurulmasının, ATO üyelerinin talebi olduğunu belirterek, "Reel sektörümüzün görüş ve önerilerini dikkate alarak sigortacılık alanında reform kararlılığı sergileyen Hazine ve Maliye Bakanımız Sayın Albayrak'a teşekkür ederiz. SDDK ve Yerli ve Milli Reasürans Şirketi'nin kurulması Türk sigortacılık sektörünü layık olduğu yere taşıyacaktır" dedi.

BTSO: NİTELİKLİ DÖNÜŞÜM İÇİN GÜÇLÜ BİR MÜCADELE DÖNEMİ BAŞLADI

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, “Yeni Ekonomi Programı’nda ekonomik dengelenme ve mali disiplin hedefleriyle birlikte üretim ve ihracatta katma değer odaklı değişimin sağlanması adına büyük önem taşıyor. Açıklanan eylem planları ortak akılla yeni bir kalkınma hamlesi için çözüm üreten bir anlayışı harekete geçirecektir. Özellikle finans kuruluşlarımızın sermaye yapılarının güçlendirilerek reel kesime sağlayacağı destekler, iş dünyamızın ülkemizin yeni büyüme hikayesindeki etkin rolünü kuvvetlendirecektir. Diğer taraftan vergi uygulamalarının tabana yayılması ve tasarrufları artırıcı tedbirlerin planlanması da ekonomimizdeki kronik sorunların çözümüne olanak sağlayacaktır” diye konuştu.