EKONOMİ SERVİSİ

Türkiye Enerji, Su ve Gaz İşçileri (Tes-İş) Sendikası Genel Başkanı Ersin Akma, başkanlığındaki Tes-İş heyeti, Rusya programı kapsamında, bu ülkedeki 10 nükleer santralde örgütlü olan Nükleer Enerji ve Endüstri İşçileri Sendikasını ziyaret etti. Sendikanın Genel Başkanı Igor Fomiçev ile görüşen Tes-İş heyeti, nükleer santrallerin istihdam ve ekonomiye katkıları, çalışan işçilerin çalışma koşulları ve sosyal haklarıyla ilgili bilgi paylaşımında bulundu.

“PROJE, ERDOĞAN VE PUTİN’İN GAYRETLERİYLE ORTAYA ÇIKTI”

Ersin Akma, ziyaretteki konuşmasında, Türkiye’nin nükleer enerjiyle inşası devam eden Akkuyu NGS ile tanışacağını belirterek, nükleer enerjinin varlığının Türkiye’nin enerji arz güvenliği bakımından önemli olduğunu söyledi. Türkiye’de elektrik üretiminin yaklaşık yüzde 30’unun doğal gazdan, yüzde 38’inin kömürden, yüzde 21’inin hidrolik enerjiden, yüzde 7’sinin rüzgardan, yüzde 4’ünün ise diğer kaynaklardan elde edildiğini dile getiren Akma, şöyle konuştu: “Bu kaynaklara nükleer enerjinin de eklenmesi için Mersin Akkuyu’da 4 üniteli nükleer güç santralinin inşası devam ediyor. Bu proje, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Sayın Putin’in yoğun gayretleriyle ortaya çıktı. Rusya’nın nükleer enerji şirketi Rosatom tarafından inşa edilen ve 3+ nesil olan bu santralin, ülkemizde nükleer enerji üretiminin yanı sıra nükleer teknolojinin gelişmesine de katkı sağlayacağına inanıyoruz.”

“SANTRALDEKİ ÇALIŞANLARIN YÜZDE 90’I TÜRKİYE’DEN OLACAK”

Akma, şöyle konuştu: “Rusya’da nükleer eğitimi alan öğrencilerimiz, ülkemizin geleceği olacaktır. Proje tamamlandığında Akkuyu’da çalışanların yüzde 10’u Rus, yüzde 90’ı ise Türklerden oluşacak. Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin her bir ünitesinde 800 kişi olmak üzere toplamda 3 bin 200 kişinin istihdam edilmesi planlanıyor. Bu projenin istihdama çarpan etkisi de düşünüldüğünde, nükleer enerji ülke istihdamına azımsanmayacak katkı sağlayacaktır.”

“AKKUYU’DA GÜVENLİK EN ÜST DÜZEYE TAŞINDI”

Rusya Nükleer Enerji ve Endüstri İşçileri Sendikası Genel Başkanı Igor Fomiçev ise Akkuyu NGS’nin çok özel bir proje olduğunu belirterek, nükleer enerji konusundaki tüm tecrübelerin dikkate alınarak, güvenliğin en üst düzeye taşındığını ifade etti. Fomiçev, yeni nesil santrallerin nükleer enerjinin güvenliğiyle ilgili kaygıları en düşük düzeye indirdiğini aktararak, bu tip bir santralin varlığı halinde Fukuşima’daki nükleer kazanın yaşanmayacağını dile getirdi. Rosatom’a bağlı Rosenergoatom AŞ’nin İnsan Kaynakları Müdürü Sergey Gudin de nükleer güç santralindeki işçilerin çalışma koşullarıyla ilgili bilgiler paylaştı. Rusya’daki asgari ücretin, nükleer güç santralindeki işçiler için 1,3 kat olarak uygulandığını bildiren Gudin, bu rakamın toplu sözleşmelerle asgari ücretin 2 katına kadar yükseltildiğini kaydetti