Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, ''Evlenecek gençlere çeyiz hesabı desteği başvuruları 17 Nisan'da başlıyor. Ödemeler mayıs ayında yapılacak'' dedi.
ÇEYİZ HESABI NEDİR?
Çeyiz Hesabı ve Devlet Katkısı uygulaması, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından Nisan 2016'da hayata geçirildi. Uygulamayla, yuva kurmak isteyen fakat maddi imkansızlıklar nedeniyle bu hayalini gerçekleştiremeyen gençlere devlet desteği sağlanıyor. Yeni düzenlemeyle devlet desteği üst oranı yüzde 20'den yüzde 25'e, azami 5 bin lira olan sınır da 7500 liraya çıkarıldı. Gençler 3 ve 5 yıllık sürelerde yaptığı düzenli ödemeler sonucunda destekten faydalanabiliyor.
ÇEYİZ HESABINA KİMLER BAŞVURU YAPABİLİR?
Çeyiz Hesabı'nı sadece T.C. vatandaşı gerçek kişiler ile mavi kart sahipleri açtırabilir. 18 yaşından küçükler adına veli ya da vasisi tarafından Çeyiz Hesabı açtırılabilir. 18 yaşından büyüklerin hesap açtırabilmesi için hiç evlilik yapmamış olmaları ve azami 24 yaşını doldurmamış olmaları gerekmektedir.
ÇİFT ORTAK HESAP AÇABİLİR Mİ?
Çeyiz Hesabı ortak hesap olarak açtırılamaz. Evlenmeyi planlayan çiftler birbirinden ayrı olarak Çeyiz Hesabı açtırarak devlet katkısından ayrı ayrı faydalanabilir.
Sisteme dahil olmak için Türkiye'de kurulu mevduat veya katılım bankalarında çeyiz hesabı açtırılması zorunlu olacak.
ÜÇ YIL DÜZENLİ ÖDEME ŞART
Uygulamadan faydalanabilmek için 3 yıl düzenli ödeme yapma şartı bulunuyor. Hesaba aylık en az 100, en fazla ise bin lira yatırılabiliyor. Gençler ödemelerini aylık ve 3'er aylık periyotlarda yapabiliyor.
NE KADAR ÖDEME YAPILIR?
Katılımcı Çeyiz Hesabı'nın açılış tarihinde, bir defaya mahsus olmak üzere, Çeyiz Hesabına Dair Yönetmeliğin 5. maddesinde belirtilen üst sınırı aşan bir tutar yatırabilir. Bu tutar 18.822,94 TL'yi geçemez.
Düzenli ödeme periyodu olan aylık veya 3 aylık ödeme tercihi her 12 aylık dönem başında değiştirilebilecektir. Düzenli aylık ödemelere ilişkin alt sınır 125,48.-TL, üst sınır 1.254,87 TL'dir. Ödemelerin üç aylık ödeme planına göre yapılması durumunda 3 ayda bir yapılacak ödeme tutarı asgari 376,44 TL ve azami 3.764,61 TL'dir. Düzenli ödemeler, alt ve üst sınırlar dahilinde kalınmak kaydıyla, farklı tutarlarda yapılabilir.
DEVLET NE KADAR KATKI SAĞLIYOR?
Devletin verdiği destek her yıl dğeişiyor. 2017 için verilen rakamlar şu şekilde:
Devlet katkısının hesaplanmasında, evlilik tarihindeki birikim tutarı esas alınır. 36 aydan daha az bir süre ile birikim yapılması halinde devlet katkısı ödenmez. 36-47 ay için hesaptaki birikim tutarı yüzde 10 ile çarpılır; ödenecek tutar 5.019,45 TL'yi geçemez. 48-59 ay için hesaptaki birikim tutarı yüzde 15 ile çarpılır; ödenecek tutar 5.646,89 TL'yi geçemez. 60 ay ve üzeri için hesaptaki birikim tutarı yüzde 20 ile çarpılır; ödenecek tutar 6.274,32 TL'yi geçemez. Devlet katkısı ödemesi yapıldıktan veya devlet katkısı hakkının kaybedilmesinden sonra hesap “Çeyiz Hesabı” statüsünden çıkartılır, müşteri talimatı olmadığı sürece devlet katkısı olmadan açık kalmaya devam eder.