Türkiye`nin Suriye sınırına konuşlandırılmak üzere Patriot füze sistemini resmen NATO`dan talep etmesinin ardından ittifakın, bugün Türkiye`ye 30 kişilik bir teknik heyeti göndermesi bekleniyor.
NATO heyetinin, özellikle Patriot füzelerinin hangi bölgelere konuşlandırılacağını inceleyeceği belirtiliyor.
Bu çerçevede Diyarbakır, Urfa ile NATO radarının faaliyette olduğu Malatya Kürecik`in adları geçiyor. NATO, heyetinin füzelerin konuşlanması olası illeri ziyaret edeceği ve çeşitli kriterlere dikkate alarak bu illerin uygun olup olmadığı yönünde görüş bildireceği ifade ediliyor.
Bu arada, karadan karaya veya havadan karaya atılan füzelerin hedefe ulaşmadan imha kabiliyeti olan Patriot füze sistemlerine ilişkin Türkiye`de temas ve incelemelerde bulunacak olan NATO heyetinde, Patriot füzelerini ellerinde bulunduran üç NATO ülkesi ABD, Almanya ve Hollanda`nın yetkililerinin olacağına işaret ediliyor.
Almanya ve Hollanda hükümetlerinin Türkiye`ye petrol sağlamaya istekli olduklarını kamuoylarına yönelik açıklamalarında yansıtmalarının da Ankara`da memnuniyet yarattığı belirtiliyor.
Öte yandan, Patriot füzelerini çalıştırmak üzere sistemleri sağlayacak ülkelerden askerlerin de konuşlandırılacak olması, gerek bu ülkelerde gerekse Türkiye`de tartışılıyor.
Diğer taraftan Almanya ve Hollanda hükümetleri de, tartışmaları yatıştırmak amacıyla füzelere ilişkin kararın parlamentolarınca verileceğini bildirdi. Bu onay süreçleri nedeniyle de Patriot sistemlerinin konuşlandırılmasının gecikebileceği düşünülüyor.
Türk hükümeti, Patriot füze talebinin "savunma" amaçlı olduğunu defalarca açıklamasına rağmen, Suriye krizinde Esad rejimine destek veren Rusya ve İran`dan tepki gelmeye devam ediyor.
NATO`nun daha önce 1991`de Körfez Savaşı, 2003`te ise Irak Savaşı olmak üzere iki defa Türkiye`ye Patriot füzelerini sağladığı anımsatılıyor.