Kan şekerinin düzenli seyretmesi ilerleyen yaşlarda kalp, böbrek, göz ve sinir sistemi bozukluklarına karşı koruyucu etki göstermektedir. Tüketilen besinler kan şekerini etkilediği için beslenme tedavisi, şeker hastalığının tedavisinde önemli bir yer tutmaktadır. Genel olarak birkaç öneride bulunacak olursak;
• İnsülin ve ilaç zamanlarına ve dozlarına dikkat edilmelidir.
• Sağlıklı beslenme yaşam tarzı haline getirilmeli ve bunun için diyetisyene başvurulmalıdır.
• İdeal vücut ağırlığının korunumu sağlanmalıdır.
• Yeterli ve dengeli beslenme kurallarına uyulmalıdır.
• En önemli enerji kaynağı karbonhidratlardır ve günlük diyetle mutlaka alınmalıdır. Diyabetli bireye karbonhidrat kaynağı olarak önerilen besinler; tam taneli tahıllar, ekmek, kuru baklagiller, sebzeler, meyveler, süt ve süt ürünleridir. Şeker ve şeker içeren besinlerden kaçınılmalıdır.
• Diyabet hastalığına özgü protein gereksiniminde farklılık olmayıp, bireyin gereksinimi kadar alması yeterlidir. Ancak şeker hastalığına bağlı böbrek problemleri gelişmiş ise diyetle protein alımının sınırlandırılması gerekir.
• Sağlığın korunmasında diyetle alınan yağ türlerinin belirli bir dengede olması önerilmektedir. Ayrıca diyet kolesterolünün de miktarına dikkat edilmelidir.
• Öğün sayısı ve sıklığına dikkat edilmelidir. Diyabet hastalarında, öğün aralıklarının uzun olması kan şekerinin düşmesi ve kan şekerinin yükselmesi neden olur. Bundan dolayı önerilen miktarlarda, 3 ana ve 3 ara öğün tüketilmesi şeker hastalarının kan şekeri düzeni için önemlidir.
• Günlük fiziksel aktivite artırılmalıdır. Haftanın en az 5 günü, düzenli olarak en az 30 dakika orta yoğunlukta aktivite; örneğin tempolu yürüme egzersizleri yapılmalıdır.
• Sigara kullanılmamalı ve alkol tüketiminden kaçınılmalıdır.
talık hissedilir de, sağlık hissedilmez.
ZEYNEP ARSLAN