Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) çölyak hastası öğrencileri için glütensiz özel yemek menüsü hizmeti sunmaya başladı. Üniversitenin yemekhanesine gelen hastalar, çölyak hastası olduklarını belirtmeleri halinde, kendilerine özel hazırlanan menüden yemek servis ediliyor.
Çölyak hastalığının toplumda sanıldığından fazla olan bir hastalık olduğunu ve endüstriyel gıdaların daha çok tüketilmesiyle sıklıkla görüldüğünü belirten Gaziantep Üniversitesi Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Taner Gülşen, son zamanlarda tanı yöntemlerinin de artmasıyla bu hastalığın artık toplumda belli bir oranda görülmeye başlandığını söyledi.
Çölyak hastalığının, glüten adlı alerjen maddeye bağırsakların gösterdiği tepki olduğunu ifade eden Gülşen, "Glüten maddesi buğday ürünlerinde daha çok bulunduğu için insanın beslenmesinin ana parçası olan ekmek, bu tip hastalara artık yasak hükmündedir. Düşünebiliyor musunuz, insan yemeğin yanında ekmeği hep ararken bu tip hastalara ekmek yasak deyince, tamamen bir hayat değişikliğine uğramak zorunda kalıyor. Bu hastalarımızı raporlarla çeşitli tavsiyelerle yönlendirebiliyorduk ama üniversitemiz yemekhanesinde yapılan bu girişimle oldukça rahatladık. Çünkü öğrencilerimiz de çölyak diyeti, çölyak için aramış olduğu unu çarşıdan alsa bile ekmek haline getirmek için beli bir ekipmana ihtiyacı vardı. Rektörümüz Prof. Dr. Ali Gür'ün bu yönde atmış olduğu adımı takdirle karşılıyorum." dedi.
"Öğrencilerimizin hayatı kolaylaşacak"
Gülşen, "Öğrencilerimiz artık bundan sonra çölyak hastalığına sahip olduğunu belirtmesi halinde onlar için özel bir diyet ve bir ekmek veriliyor. Hastalarımız bu sayede normale çok yakın bir hayat yaşıyor. Öğrencilerimiz beslenme programını kendisi düzenlemek zorunda kaldığı için çok güçlük çekiyorlardı. GAÜN merkezi yemekhaneye gittiklerinde bu sayede bundan kurtuldular. Çölyak hastalığı diyet yapmak söz konusu olduğunda tamamen normal insan hayatı olarak yaşamına devam eder, hiçbir komplikasyon çıkmaz. Diyetini bozduğu anda tekrar başa döner. Böyle problemli bir hastalıktır ama diyetini yaptığında herhangi bir komplikasyon yaşamaz, hatta 6 ay sonra biz onda çölyak hastalığı var mı diye kandan bile anlayamayacak kadar parametreler düzelir." ifadelerini kullandı.
"Bu menü bizim için büyük kolaylık"
Çölyak hastası öğrencisi Murat Dalgıç ise bu uygulamadan önce yemek bulmanın zor olduğunu ifade ederek, bu menünün kendileri için büyük bir kolaylık olduğunu söyledi.
Dalgıç, "Yemekhanemiz bu yıl glütensiz menü çıkarmaya başladı. Yemekhanemizde hem 4 çeşit ev yemeği çıkıyor hem de kolay ve iki buçuk lira gibi uygun bir ücret ödeyerek bize uygun menüye ulaşabiliyoruz. Glütensiz ürünler dışarıda daha pahalı. Yemekhanenin çölyak hastalarını düşünüp bir menü çıkarması oldukça güzel. Bu menünün çıkması bizim gibi çölyak hastaları için büyük bir kolaylık. Ayrıca yemekhanemizde bu sene çıkan vejetaryen menüsü de var." diye konuştu.
8 yıldır çölyak hastası olan ve bu yıl Gaziantep Üniversitesinde öğrenim görmeye başladığını belirten Nursena Karadağ da, daha önce de arkadaşlarının glütensiz yemek bulmada zorlandığını belirtti.
Karadağ, böyle bir uygulamanın hayata geçirilmesinin özellikle çölyak hastaları için önemli olduğunu belirterek, Gaziantep Üniversitesi yönetimine farkındalık oluşturduğu için teşekkür etti. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)