Türkiye genelinde 600'ü aşkın kadın muhtar görev yapıyordu. 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimi ile de kadın muhtar adayları Türkiye'nin dört bir yanından kıyasıya mücadele etti. Kimi yaşadığı il ve ilçenin ilk kadın muhtarı olurken kimi de atanamayınca mesleğinden vazgeçti.

Türkiye genelinde olduğu gibi Gaziantep'te de birçok mahallede kadınlar muhtar olabilmek için aday oldu. Gaziantep'in Şehitkamil ilçesinin yeni mahallelerinden olan Gaziler Mahallesinde muhtar adayı olan ve seçimleri de büyük bir oy farkıyla kazanan Zehra Nur Köşker (25), Türkiye'nin en genç kadın muhtarları arasında yer aldı.

Gaziler Mahallesi Muhtar Adayı Zehra Nur Köşker, 60 gün önceden hazırlanmaya başladığı 31 Mart Yerel Seçimlerinde ipi göğüsleyen aday oldu. Resmi olmayan sonuçlara göre en yakın rakibine 400 oy fark atıp rakibi olan 12 erkek adayı geride bırakarak yaklaşık bin oy ile Gaziler Mahallesi'nin Muhtarı olan Köşker, başarısının sırrı olarak ailesini işaret etti.

Gaziantep'te yaşayan Ahmet-Firdevs Tahiroğlu çiftinin 3 kızından biri olan Zehra Nur Köşker, Hasan Kalyoncu Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü'nden mezun oldu. BTK'da bir yıl zorunlu staj yapan ve ardından Şahinbey Kaymakamlığında ve çeşitli kurumlarda staj gören Köşker, bir süre de proje uzmanı olarak çalıştı.

3 yıl önce evlenen ve bir çocuk annesi olan Köşker, 3 yıldır ikamet ettiği mahallede yaşanan sorunları görünce eşi ve ailesinin desteğiyle 31 Mart Mahalli İdareler Seçimi için mahallesinde muhtar olmaya karar verdi.

Köşker, yaklaşık 2 bin hanesi ve 10 bin nüfusuyla Şehitkamil ilçesinin en büyük yeni mahallelerinden olan Gaziler Mahallesi'nde 12 erkek muhtar adayı rakibiyle mücadele etti. 31 Mart akşamı sona eren seçimler sonucu yapılan sayımda yaklaşık bin seçmenin oyunu aldığı belirlenen Köşker, mahallesine muhtar seçildi.

Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü mezunu olduğu için siyasetçi olmayı sevdiğini ve bu işe de muhtarlıktan başlamak istediğini belirten Köşker, mahallesi adına bazı projelerinin olduğunu ve bu projelerini gerçekleştirmek için bu yola girdiğini söyledi.

Eşinin ve ailesinin desteğiyle muhtar adayı olmaya karar verdiğini belirten Köşker, "Bölümüm gereği zaten siyaset girme isteğim vardı. Benim mahallem yeni kurulan bir mahalle ve sorunları çok olan bir mahalle. Buradan başlamak hem benim için hem de mahallem için güzel olur diye düşündüm. Bundan dolayı muhtarlık seçimlerine çıktığımızda da insanların tepkileri bu düşüncemizi yanıltmadı." dedi.

"Aday olmamı çok güzel bir şekilde karşıladılar"

Bazı mahalle sakinlerinin genç bir kadının muhtar adayı olmasını şaşkınlıkla karşıladıklarının belirten Köşker, "Muhtar adayı olduğumu gördüklerinde şaşırdılar. Başta gençliğin vermiş olduğu heyecanla 'acaba olur mu olmaz mı?' tereddütleri yaşadım. Ama mahalle sakinleriyle konuştukça ve onlar beni tanıdıkça yine kendimizi ifade ettikçe beni sevdiler. Çok güzel bir algı oldu. Aday olmamı çok güzel bir şekilde karşıladılar." ifadelerini kullandı.

"12 erkek muhtar adayı ile yarıştım"

12 erkek muhtar adayı ile yarıştığını belirten Köşker, "Kadın muhtar adayı olarak bir ben vardım. Ben de daha çok eski muhtarımızla yarıştım. Güzel bir farkla seçimi kazandım. Bundan dolayı da ben çok mutluyum. Ben seçimi için dolaşırken mahalleyi iki defa tamamen dolaştım. Kapı kapı tek tek dolaştık. Sağ olsunlar bize söz verenler gerçekten sözünü tuttu, okula gelip oylarını kullandılar. Buradan onlara beni yalnız bırakmadıklarından dolayı ve bana destek verdiklerinden dolayı da çok teşekkür ediyorum. Hem genç hem de bayan olduğumdan dolayı tereddüt yaşayanlar oldu. 'Bayansınız, bir tane çocuğun var, yapabilir misin?' diye soranlar oldu. Ama ben bölümümü söyleyince ve daha önce staj yaptığım yerlerden bahsedince insanlar hoş karşıladılar ve bize güvendiler. İnşallah biz de bu güvenlerini boşa çıkarmayacağız. 5 yıl uzun bir süre ve bu 5 yılda inşallah çok güzel işler yapmak için çalışacağım ve çabalayacağım." diye konuştu.

"En büyük destekçim ailem oldu"

Köşker, muhtar adayı olmasında kendisine en büyük desteği babası başta olmak üzere eşi ve ailesinin verdiğini belirterek, şunları söyledi:

"Beni siyasete yönelten zaten babamdı. Babam başta olmak üzere eşim, kayınvalidem, kayınpederim ve ailem bana büyük bir destek verdiler. Zaten onların desteği olmasaydı ben böyle bir şeye cesaret edip, bu sahaya çıkamazdım. Ama sağ olsunlar hepsi bana tam destek verdiler. Seçim çalışmalarına da hep birlikte katıldık. Seçim çalışmalarında ben hiçbir zaman yalnız bırakmadılar. Sürekli tam destek hep birlikteydik."

"400 oy gibi bir farkla kazandım"

Seçim günü çok heyecanlı olduğunu anlatan Köşker, "Biz okulda oy pusulası vermeye başladığımızda çok güzel bir algı oldu. Hiç kimse bizi geri çevirmedi. Kimse bizi es geçmedi. Seçim sonuna kadar hep yanımızdaydılar, bize destek verdiler. Sabah okula gittik ve sandıklar kapanıncaya kadar okuldaydık. Sabahtan akşama kadar hiçbir zaman yalnız kalmadık. Ümitsizliğe asla kapılmadık. Çünkü ümitsizliğe kapılacak bir anımız olmadı. Bu bizim için çok güzel bir motivasyon oldu.  Daha sonra sayım yapılırken aynı şekilde birlikte bekledik, sonucu birlikte gördük. Bine yakın bir oy aldım. Eski muhtarla aramızda 400'e yakın oy fark vardı. 400 oy gibi bir farkla kazandım." şeklinde konuştu.

Oylar sayılmaya başladığında her sandıktan kendisine oy çıktığını görünce çok sevindiğini ifade eden Köşker, kendisine destek veren vermeyen bütün mahalle sakinlerine teşekkür etti.

"Mahallemizin sağlık ocağı, pazar yeri ve sosyal tesisi ihtiyacı var"

Bundan sonraki süreçte mahallesinin sorunları için çabalayacağını ve mahallesine güzel hizmetlerde bulunacağını belirten Köşker, "Mahallemizin sağlık ocağı, pazar yeri ve sosyal tesisi yok. Bunlar bizim en büyük sorunlarımız. Ulaşımda küçük aksaklıklar var. Ulaşım, bir-iki yıl öncesine göre çok daha iyi durumda ama halen sorunlar var. Alt yapı problemlerimiz var. İnternet sorunumuz var. Halen evinde telefon çekmeyen noktalarımız var. Bu sorunların üzerine düşüp belediyemizle de bir işbirliği halinde çalışarak işleri hızlandırmak istiyoruz. Çünkü gerçekten çocuk ve kadın nüfusumuz çok fazla. Özellikle sağlık ocağı sıkıntısı mahalleliyi mağdur ediyor. Buraya hastane isteniyor. Fatma Şahin, mahallemize geldiğinde bunun sözünü bize verdi. Buradan kendisine çok teşekkür ediyorum. Kendisi ile el birliği içerisinde birkaç yıl içerisinde sorunlarımızın çözüleceğini ümit ediyoruz." dedi.

"Allah nasip ederse güzel hizmetler yapacaktır"

Köşker'in babası Ahmet Tahiroğlu da kızına yeni görevinde başarılar dileyerek, şunları dile getirdi:

"Henüz gençliğin baharında siyasete atılıp, muhtar olması beni mutlu etti. Ben kendisini bağrıma basıyorum. Bu başarısından dolayı da kendisini tebrik ediyorum. Başarısı tamamen kendisi beğendi. Seçime iki ay kala karar verip sahaya indi. Bütün seçmenlerle tek tek görüştü ve üstelik bunu iki defa yaptı. Kendisini güzel bir şekilde tanıttı. Mahalleli de güzel bir teveccüh gösterdi. Allah nasip ederse kendisi de bu teveccühe layık olacaktır, güzel hizmetler yapacaktır."

Mahalle sakinleri de genç bir kadının mahallelerine muhtar olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdiler. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)