Batman İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Hakan Pamukçu, Kanser Haftası münasebetiyle yazılı bir açıklama yaptı.

Halkın kanser ve kanserden korunma konusunda farkındalığını artırmak için ülkede, her yıl 1-7 Nisan tarihleri arasında ‘Ulusal Kanser Haftası’ etkinliklerinin düzenlenmekte olduğunu belirten Pamukçu, “Kanser, ortak özellikleri nedeniyle çok sayıda hastalığa verilen bir ortak isimdir. Kanser başlığı altında toplanan yüzlerce hastalığın ortak özelliği, vücudumuzdaki hücrelerin kontrolsüz çoğalmasıdır.” dedi.

Sağlıklı beslenme ve fiziksel aktivitenin önemli olduğunu vurgulayan Pamukçu, “Kanserin belirtileri genel olarak şu şekilde özetlenebilir; memede ağrısız, zamanla büyüyen bir yumrunun (kitlenin) ele gelmesi, hissedilmesi, uzun süreli ses kısıklığı veya öksürük. Yeni bir ben ya da mevcut bir bende değişiklikler olması, İyileşmeyen bir yara, koltuk altı, boyun, kasık gibi cilt altında ele gelen yumru, bağırsak alışkanlıklarındaki değişiklikler. Zor veya ağrılı idrara çıkma, yemekten sonra hazımsızlık, yutmada zorluk, bilinen hiçbir neden olmadan kilo kaybı veya alımı. Karın ağrısı, açıklanamayan gece terlemeleri, kanlı idrar, dışkıda kan görülmesi, düzensiz adet kanamaları, burun ve diş eti kanamaları, cilt altında kanama, iştahsızlık, zayıf veya çok yorgun hissetme. Çoğu zaman, bu belirtiler kansere bağlı değildir. Ancak birkaç haftadır süren belirtiler varsa, sorunların olabildiğince erken teşhis edilip tedavi edilebilmesi için bir doktora görünmek önemlidir.” diye konuştu.

Açıklamanın devamında Pamukçu şunları söyledi: “Kanser ülkemizde ve dünyada ölüm nedenleri arasında ikinci sırada yer alması nedeniyle önemli bir toplum sağlığı sorunudur. Günümüzde kanserin yüzde 30-50’si önlenebilir. Bu, kansere neden olan risk faktörlerinden kaçınma ve erken teşhis ile mümkündür. Birçok kanserin iyileşme olasılığı, erken tanı konmuş ve uygun şekilde tedavi edilmişse yüksektir. Kanserin önemli bir kısmı önlenebilen kanserlerdir. Özellikle obezite ile mücadele, sağlıklı beslenme ve fiziksel aktivitenin arttırılması, tuz kullanımının azaltılması, tütünle mücadele kanser kontrolünün en önemli yapıtaşlarını oluşturmaktadır.”

Meme, kalın bağırsak ve rahim ağzı kanserlerine karşı tarama hizmetlerinin ücretsiz olarak verildiğini aktaran Pamukçu, “Toplum tabanlı kanser tarama programlarımız, Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM), Toplum Sağlığı Merkezleri (TSM), Sağlıklı Hayat Merkezleri (SHM) ve Aile Sağlığı Merkezlerimizde yürütülmektedir. Meme, kalın bağırsak ve rahim ağzı kanserlerine karşı tarama hizmetleri ücretsiz olarak verilmektedir. 1-7 Nisan Kanser Haftası'nın, düzenlenen etkinliklerle kanser hastalarının yaşam sevincini yükseltmesini, toplumsal bilinci arttırarak erken tanı imkânlarını güçlendirmeye vesile olmasını temenni ediyor, sağlıklı günler diliyorum.” ifadelerini kullandı.(Mehmet Fatih Akgül-İLKHA)