Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed Mustafa’nın (Sallahu Aleyhi ve Sellem)  Mescid-i Haram'dan Mescid-i Aksa'ya gittiği ve buradan göğe yükseldiği gece olan Mirac Kandili, Mardin ihya edildi.

Yatısı ezanının okunmasıyla birlikte camiye akın eden vatandaşlar, namaz kılıp dua etti. Camiyi dolduran vatandaşların bir kısmı, nafile ibadetlerini yaparken bazı vatandaşlar da Kur'an-ı Kerim okudu.

Günahlarının affı ve dualarının kabulü için ellerini semaya kaldıran Müslümanlar, bu gecenin Mescid-i Aksa ve Kudüs’ün kurtuluşuna vesile olunmasını temenni etti.

Kur’an tilaveti ile başlayan programda; Mevlid-i Şerif okundu, ilahiler seslendirildi, salâvatlar getirildi.

İsrâ ve Mirac hadisesi

Yeni Cami’de düzenlenen programda gecenin anlam ve önemine binaen bir konuşma yapan ilçe vaizi Kemal Kahraman, Resul-i Ekrem’in bir gece Mescid-i Harâm’dan Mescid-i Aksâ’ya yaptığı yolculuğa İsrâ, oradan göklere yükselmesine Mirac denildiğini hatırlattı.

Bu gibi gecelerin birer fırsat olduğuna işaret eden Kahraman, gece boyunca namaz kılınmasını, Kur’an-ı Kerim okunmasını ve bolca dua edilmesini tavsiye etti.

Okunan Mevlid-i Şerif ve seslendirilen ilahilerin ardından eller dualar için açıldı ve yapılan dualara hep bir ağızdan “Âmin” denildi.

“Bu geceler birer fırsattır”

Geceyi ihya eden vatandaşlar, bu gece ve buna benzer gecelerin Müslümanlar için bir fırsat olduğunu ifade ederek şunları söylediler:

“Bu tür geceler biz Müslümanlar için fırsattır. Gaflete kapılıp, bu tür gecelerin ehemmiyetini unutmayalım. Peygamberimize hediye edilen Namaz ibadetini iyi anlamalı ve bizlerde her sıkıntılı anlarımızda namaz ile Allah’a (Celle Celaluhu) yaklaşmalıyız.”

“Namaz kılıp dua ettik”

Mirac Kandili nedeniyle camiye geldiğini belirten vatandaşlardan Abdülkadir Erzi, bu gecenin Mescid-i Aksa ve Kudüs’ün kurtuluşuna vesile olunmasını temenni etti.

Erzi, “Namaz kıldık, dua ettik. İnşallah tüm Müslümanların duası kabul olur. İslam aleminin sıkıntılarından kurtulması için dua ettik.” dedi.

Mirac Kandili dolayısıyla camiye geldiğini aktaran Şakir Kılıç, namaz kılıp dua ettiklerini ve herkesin kandilini tebrik ettiğimi söyledi.

Çocuklar da camilere akın etti

Kandil nedeniyle çocukların da akın ettiği camide namaz kılıp dua ettikleri görüldü. Çocuklardan Halil Boz, Mirac Kandili nedeniyle camiye geldiğini, abdest aldığını, birazdan namaz kılıp dua edeceğini söyledi.

Gecenin sonunda ise çeşitli ikramında bulunuldu. (M. Salih Keskin – İLKHA)