Diyarbakır 10'uncu Tarım Hayvancılık Fuarı'nda konuşan Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanı İsa Sertkaya, teknoloji ve bilginin tarım arazilerine uygulanması gerektiğine dikkati çekti.

Diyarbakır Tarım Hayvancılık Fuarı, 10'uncu yılında da Tarım ve Hayvancılık Sektörlerini TÜYAP Diyarbakır Fuar ve Kongre Merkezi'nde bir araya getirdi. Açılışı gerçekleştirilen fuara birçok ülkeden yanı sıra bölge illerinden de ilgili sektör yetkilileri yoğun katılım gösterdi.

Açılışta yapılan konuşmalarda, Diyarbakır'ın tamamlanacak Silvan Projesi'yle dünyanın tarımsal üretim merkezi haline geleceği kaydedildi.

Teknolojinin ve bilginin tarım arazilerine uygulanmasının ehemmiyetine değinilen fuarda, petrol sahibi ülkelerin son zamanlarda tarıma yönelik girişimlerde bulunduğu ifade edildi.

Fuarda konuşan Diyarbakır Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, teknolojinin tarıma uyarlanması gerektiğini söyledi.

Güzeloğlu, "Tarım, bugün insanoğlu için en stratejik ve özellikli bir alandır. İnsan neslinin devamı için olmazsa olmazdır. Bu açıdan, dünyanın bilimsel ve teknolojik açıdan gelişimi, üretimin faktör ilişkisi ve buna bağlı olarak planlama ölçekleri nasıl değişirse değişsin vazgeçilmeyecek olan beslenme ve yaşama kavramı içerisindeki tarımsal üretim ve ürün sürecinin devam ettirilmesidir. Bitkisel ve hayvansal başlıklarında topladığımız bu faaliyetler, bugün teknolojinin en çok kullanıldığı alanlar haline gelmiştir. Geçmişten bugüne sadece üretimi emek-yoğun bir anlayış, çok uzun zamandır alanda teknoloji yoğununa dönüşmüş ve bugün teknolojik gelişmeler tohum, fide ve verim perspektifinde çok iddialı bir alan haline gelmiştir. Bugün nasıl dünyada teknoparklar teknolojinin gelişimine öncülük yapıyorsa tarım parklar da bunu gerçekleştiren alan ve modeller haline gelmiştir. Dünü bilerek, ama dünde kalmayarak, teknolojiyi tarıma uyarlayarak, verimi en fazla ideal ve bazda elde etmeyi amaçlayarak, tarımı yeniden yorumlamak zorundayız. Bunu sadece bir gelir eldesi anlamında değil, neslin devam etmesi ve insanoğlunun yaşayabilmesi açısından düşünmek zorundayız." dedi.

"Diyarbakır, dünyanın bir tarımsal üretim merkezi haline gelecektir"

Güzeloğlu, "Küresel ısınma tehdidi altındaki, özellikle su ve su kayıpları karşısında Diyarbakır, mevcut su ve Silvan projesiyle yepyeni bir geleceğe doğru emin ve kararlı adımlarla yürüyor. Bugün ki tarım yapılabilir ve su kullanılabilir alanlarıyla Diyarbakır, Türkiye'de bitkisel ve hayvansal ürünlerin varlığında ilk üçte yer alan belirleyici bir şehirdir. Diyarbakır, sadece üreten değil, ürettiği alanlarda piyasayı belirleyen bir şehir kimliğiyle bugün bu potansiyelini yakın gelecekte teknolojiyi kullanarak, verimliliğin üzerine yoğunlaşarak, eğitim kavramını olmazsa olmaz çiftçiden başlatarak, her alana taşıyarak ve bunun üzerine de Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın vizyon projelerinden biri olan 2023 Türkiye'sinin yıldız projelerinden biri olan Silvan Projesi'ni bitirerek, artık sadece Türkiye'nin değil, dünyanın bir tarımsal üretim merkezi haline gelecektir." ifadelerini kullandı.        

"Teknoloji ve bilgiyi tarım arazilerine uygulamamız gerekiyor"

Açılışta konuşan Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanı İsa Sertkaya da teknoloji ve tarım ilişkine dikkati çekti.

Sertkaya, şunları kaydetti:

"Tarım alanları artan nüfusa oranla aynı kalmaktadır. Dünyada ve ülkemizde nüfus artışı yaşanmakta, ancak tarım alanları aynı kalmaktadır. Dolayısıyla bunu köklü bir değişimle gündeme taşımak zorundayız. Bu çözüm önerisi de teknoloji ve bilgiyi tarım arazilerine uygulamamız, tarımsal teknik ve teknolojiyi üretimde hayata geçirmemiz gerekiyor. Tarımı, bilgi ve teknolojiyle donatmayan ülkeler ne kendi nüfusunun gıda güvenliğini sağlayabilmekte ve ne de küresel rekabette söz konusu haline gelmektedirler. Bu açıdan tarım fuarlarını çok önemli buluyor ve bakanlık olarak fuarlara her türlü desteği veriyoruz. Bu fuarlar, teknolojiyi üretenlerle o teknolojiyi üretimde uygulamak isteyenleri bir araya getiren ticaret ve bir köprüdür. Üreticileri, tarımsal teknoloji ve bilgiyle buluşturan, firmalara ise pazarlama ve tanıtım açısından büyük imkânlar veren fuarlar, ülke ekonomisine, bölge ekonomisine ve tarım sektörünün gelişimine büyük bir ivme kazandırır."

"Ekonominin ve gelişmişliğin sürdürülebilir olması anlamında en önemli sektörlerden biridir"

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya ise tarımın sürdürülebilir hale getirilmesinin önemine vurgu yaptı.

Kaya, "Bu topraklar, tarımın ilk yapıldığı yer. 30-40 kilometre ilerideki Çayönü, koyunun ilk evcilleştirildiği yer. Bu bölgenin genetiğinde tarım var zaten. Tarımın sürdürülebilir hale getirilmesi ve ekonomiye sürekli katkı koyması gerekiyor. Tarım, ekonominin ve gelişmişliğin sürdürülebilir olması anlamında en önemli sektörlerden biridir. Biz de bu tarımın tam da merkezindeyiz. Bazı Arap ve Ortadoğu ülkelerinden tarıma yönelik bir girişimin olduğunu görebiliyorum. Liderlerin açıklamalarında da bu geçerli. Eğer petrol zengini ülkeler, petrolünü bırakıp tarıma geçiyorlarsa tarımın ne kadar stratejik bir ürün olduğunu da net olarak görmemiz, tarımımıza ve toprağımıza sahip çıkmamız gerekir. Silvan projesinin tamamlanmasıyla Diyarbakır'ın neredeyse yüzde 70'i sulanabilir hale gelecek. Dünyada illeri saysanız en fazla 5 ilin böyle bir özelliği vardır." şeklinde konuştu. (Muhammed Said Aksoy, Ramazan Zeren – İLKHA)