Batman İl Sağlık Müdürlüğü, "1-7 Nisan Kanser Haftası" münasebetiyle yazılı açıklamada bulundu.

Kanserin dünya genelinde giderek artan bir sağlık problemi olduğuna işaret edilen açıklamada, "Kanser, toplumlarda önemli bir sosyoekonomik yüke, bireylerde de maddi ve manevi kayıp ve zorluklara yol açmaktadır. Bunun yanında kanserin önemli bir kısmının önlenebilir olması bu konuya verilen önemin artmasına yol açmıştır. Dünyada en önemli halk sağlığı sorunu olarak kabul edilen 'Kanser Hastalığı', ülkemizde gerçekleşen ölümlerde, kalp-damar hastalıklarından sonra ikinci sırada yer almaktadır. Dünyada her yıl 14 milyon kişinin yakalandığı ve 8,2 milyon kişinin ölümüne sebep olan kanser; yaş, cinsiyet, dil, din, ırk ayırımı yapmaksızın tüm insanları etkilemektedir. Kanserde benzer seyir devam ettiği takdirde, 2030 yılında 22 milyon yeni vaka ortaya çıkması beklenmektedir." denildi.

Türkiye'de bir yıl içerisinde yaklaşık 96 bin 200 erkek ile 67 bin 200 kadının kanser teşhisi aldığı tahmin edildiği belirtilen açıklamada, Türkiye'de görülmekte olan kanserin sıklığı Avrupa Birliği ülkeleri ve Amerika gibi gelişmişlik düzeyi yüksek olan ülkelere göre daha düşük olduğu kaydedildi.

Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi:

"Ülkemizde özellikle sağlıksız beslenme ve yoğun sigara tüketiminin yol açtığı kanser vakaları, önemli sağlık sorunu olarak varlığını sürdürmektedir. Bireyler ve toplumlar, yaygın kanser türlerinin en az üçte birinin daha sağlıklı bir beslenme biçiminin seçilmesi, tütün ürünlerinden uzak durulması, fiziksel aktivitenin arttırılması ve alkol kullanımının azaltılması ile önlenebilmektedir. Ayrıca ultraviyole radyasyondan korunma, mesleksel ve çevresel etkilerin önüne geçilmesi ile kanser yükü daha da aza indirgenecektir. Sağlıklı yaşam davranışları ile kansere karşı korunulabilmekte ve tarama programları sayesinde erken teşhis konularak yaşam süreleri uzatılabilmektedir."

Kanserle savaşta erken teşhisin hayat kurtardığına vurgu yapılan açıklamada, "Ülkemizde kanser taramaları uluslararası standartlarda yürütülmekte olup unutulmamalıdır ki kanserde erken teşhis, tedavinin başarılı olması adına atılan ilk ve en önemli adımdır. Ulusal Kanser Tarama Programı kapsamında 30-65 yaş arası kadınlara 5 yılda bir HPV testi ile serviks (rahim ağzı) kanseri, 40-69 yaş arası kadınlara 2 yılda bir mamografi çekimi ile meme kanseri, 50-70 yaş arası kadın ve erkeklerde 2 yılda bir gaitada gizli kan (G.G.K) tetkiki ile bağırsak kanseri (kolon) taraması ücretsiz olarak yapılmaktadır. İl Sağlık Müdürlüğümüzün her konuda desteğiyle KETEM'de Toplum Tabanlı Taramalar ücretsiz olarak yapılmaktadır. İlgili yaş grubundaki tüm halkımızı taramalarını yaptırmak için KETEM- Sağlıklı Hayat Merkezlerine ve Aile Hekimlerine bekliyoruz." denildi.

Açıklamanın sonunda şu tavsiyelerde bulunuldu: "Kanserle savaşta sigara kansere neden olan etkenler arasında birinci sırada yer almaktadır. Kanserle savaşta sağlıklı beslenmeye dikkat edilmelidir. Kanserle savaşta güvenli su kullanımı, radyasyondan korunma önemli yer tutmaktadır. Kanserle savaşta erken teşhis hayat kurtarır." (Mehmet Fatih Akgül-İLKHA)