Siirt Üniversitesi konferans salonunda, sağlık çalışanlarıyla bir araya gelen Türkiye Psikiyatri Derneği Konya Şube Başkanı ve Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yavuz Selvi, Sağlık çalışanlarına, stresle başa çıkabilme yöntemleri ve öfke kontrolü konularına yönelik bir konferans verdi.
"Stresi madem yok sayamıyoruz o zaman bunu iyi yönetelim"
Sağlık sisteminde ve yaşadığımız alanlarda pek çok sorunun en büyük kaynağı stres olduğuna dikkat çeken Selvi, "Yapmamız gereken en önemli şeylerden bir tanesi de yaşadığımız stresi, öfkemizi yönetebilmek ve doğru iletişim kurabilmektir." dedi.
Selvi, "Stres hayatımızın çok önemli bir parçası, stressiz biz yaşam düşünemiyoruz. Sağlık sisteminde de yaşadığımız alanlarda da pek çok sorunun kaynağı stres, ilesim sorunları, gerginliğimiz, tedirginliğimiz, endişelerimiz ile yüzleşirken iyi bir sağlık hizmet vermek zorundayız. Stres madem hayatımızın bir parçası, madem yok sayamıyoruz o zaman bunu iyi yönetelim bugün Siirt’te sağlık çalışanlarına yönelik bunun paylaşımını yapmaya çalıştık. Bunu eğitimini verdik demek yanlış olur çünkü bunu hepimiz zaten çok iyi biliyoruz. Belki biraz hatırlatmalar yapıp biraz farkındalık oluşturduk." dedi.
"Biz hastanın tedirginliğini bilerek davranmak zorundayız"
Bir insanın diğer bir insanla iyi bir iletişim kurabilmesi için neler yapması gerekiyor, neler yapmaması gerekiyor, bir hastaya veya hasta yakınına yaklaşım nasıl olmalıdır? Bunları anlattık." diyen Selvi, "Birbirimizin huzursuzluğunu, endişelerini ve beklentilerini anlayarak davranabiliriz." dedi.
Selvi, "Sağlık tesisleri biraz gerginliklerin olduğu tesislerdir. Oraya yardım almaya gelen kişi hastadır, hasta yakınıdır, şifa aramaktadır ve onun tedirginliğini, bir kriz dönemi yaşamaktadır. Biz o hastanın tedirginliğini bilerek davranmak zorundayız. Sağlık çalışılanlarının üzerinde de ağır bir yük vardır. O zaman şöyle söyleyebiliriz, ‘ üzerinde ağır bir yük, ağır bir sorumluluk ve yoğunluk bulunan bir sağlık personeli ile tedirgin, huzursuz, endişeli olan hasta ve yakını bir sağlık tesisinde buluşuyorlar.’ Buradan mükemmel bir iletişim beklemek zor. Bunu için biraz kendimizi karşındakinin yerine koymak, birazcık sabırla dinlemek, beklemek ve anlatmak istediğimizi net ve doğru bir şekilde anlatabilmek iyi bir iletişim için yeterli olacaktır." ifadelerini kullandı.
"Hayat kabirde son bulan bir öğrenciliktir"
Bilgiye olan açlığı ve susuzluğu giderebilmek için bir bilene danışmak ve geleneği de sürdürmek gerektiğine vurgu yapan Siirt İl Sağlık Müdürü Erol Emre Ömür, insan hayatının üzerinde kimsenin yanlış yapmaya hakkının olmadığını, sağlık çalışanlarının Kendimizi geliştirmek ve yeniliklere açık olmak mecburiyetinde olduklarını kaydetti.
Ömür, "Bu yüzden işin uzmanlarına kulak vermek, konferanslar tertiplemek ve bilgi atmosferini ilk ağızdan solumak en kolay ve ucuz öğrenme metotlarından bir tanesidir. Çünkü hayat kabirde son bulan bir öğrenciliktir. Dolayısı ile bizim gibi sağlık çalışanlarının bilgiyi bilmemesi mazur görülse de öğrenmemesi kabul edilemez. Ayrıca görünürlük ve vicdan esasının en çok bulunduğu sektör sağlık sektörüdür. Bedeni ve ruhu ile kutsal olan insanlık, bizim emin ellerimize emanettir. Bizlerde muhatap olduğumuz her insana ayırım gözetmeksizin en doğru, hızlı ve sağlık hizmetini sunmakla mükellefiz. Bunun için de zihinsel açıdan en güncel, bilimsel gelişmelerle donanımlı ve ruhsal açıdan ise her zaman güler yüzlü, hoş görülü, sabırlı, heyecanlı ve azimli olmak zorundayız. Çağımızın hastalığı olan stres ve tükenmişlik sendromumdan uzak olmalıyız. Bunu için de motivasyon kaynağımız olan hizmet içi eğitimlerin belirli aralıklarla ama kesintisiz yapılmasında ve katılımcıların büyük bir heyecanla bu eğitimlere iştirak etmelerinde büyük faydalar görmekteyiz." şeklinde konuştu
Siirt Üniversitesi konferans salonunda düzenlenen etkinliğe, Siirt İl Sağlık Müdürü Erol Emre Ömür, Yardımcısı Yener Tanık, Siirt Devlet Hastanesi Başhekimi Sedat Yeşilbaş, Hastane Müdür Yardımcısı Şener Tanık, Tarım ve Orman Müdürü Ergün Demirhan ve sağlık çalışanları katıldı.
Konferans, Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yavuz Selvi’ye verilen plaket ve hediyelerin ardından son buldu.(Murat Orhan-İLKHA)