EKONOMİ SERVİSİ
Ankara Sanayi Odası Mart ayı meclis toplantısında ASO Başkanı Nurettin Özdebir, yerel yönetimlerden beklentilerini de dile getirdi. Özdebir’in konuşması şöyle: “AK Parti Büyükşehir belediye başkan adayı Sayın Mehmet Özhaseki’ye zaman ayırarak toplantımıza katıldığı için teşekkür ediyorum. Özdebir, “… bazı ekonomik verilerden de bahsederek konuşmamı tamamlamak istiyorum. İşsizlik %13,5, sanayide daralma %7,3, ara malı üretimi %10,5, orta düşük teknoloji üretimi %13,4 ve stoklardaki düşüş göz önüne alındığında ekonomide bir daralma ile karşı karşıyayız. Üretken sektörler küçülürken hizmetler sektörü ile ekonominin ayakta tutulması oldukça zordur. Artık bir zihniyet değişikliği yapmamız gerekiyor. Hep yapısal reformdan bahsediyoruz. Yapısal reform sanayide dönüşümün sağlanmasıyla sağlanacaktır. Nedir sanayide yapısal dönüşüm? İnsan kaynağını kalitesini arttırmaktır. Mühendislik eğitiminin kalitesini arttırmaktır. Kalifiye eleman yetiştirmektir. Yüksek teknolojili üretim ancak bu şekilde sağlanır. Cari açığın kapatılması ve sürdürülebilir büyümeye bu şekilde ulaşabiliriz.” Dedi.
“İŞSİZLİK ÜLKEMİZİN EN TEMEL EKONOMİK SORUNLARINDAN BİRİSİ HALİNE GELDİ”
Özdebir, “Aralık ayında %13,5’lik işsizlik oranı ile işsizlik ülkemizin en temel ekonomik sorunlarından birisi haline gelmiştir. İşsizlik oranlarının yüksek olmasının elbette birçok nedeni var. Hükümetin özel sektörle birlikte istihdam seferberliği ile eş zamanlı olarak üretim seferberliği başlatılmasını destekliyoruz. Üretim kendiliğinden istihdamı da doğuracaktır. İş yeri yoksa üretimde yoktur, iş yeri yoksa istihdam da yoktur, iş yerini korursak istihdamı da yaratmış oluruz. “ dedi. ASO Başkanı, “2018 yılını son çeyreğinde %3 küçülme ile ekonomide daralma beklentileri gerçekleşmiş oldu. Özellikle büyümenin önemli öncü göstergeleri, sanayi üretiminde beş aydır yaşanan küçülme, kapasite kullanım oranında ve kredi büyüme hızı oranındaki düşüş ülke ekonomisinde daralmaya işaret ediyordu.” dedi
“KRİZDEN ÇIKIŞ YOLU İHRACATTIR”
ASO Başkanı, “Krizden çıkış yolu ihracattır. Ki önümüzdeki kısa dönemde iç talepte bir iyileşme olmayacak gibi gözüküyor. Firmalarımızın güçlü olması lazım güçlü firma ülkeye döviz kazandıran firmadır. İhracat mevcut yapının devam edebilmesi için hayati öneme sahiptir. En önemli sorunumuz ara malı ithalatı. Bugün ihracat ettiğimiz 100 dolarlık malın 66 doları ithal mal sadece 34 dolar katma değer yaratıyoruz Krizden çıkma istiyorsak kazanmak zorundayız. İthal ikameci bir ekonomi modeline geçmemiz artık zarurettir.” Dedi.