İBRAHİM SEVGİLİ / DOĞRUHABER

ABD Başkanı Donald Trump'ın "Golan Tepeleri üzerinde İsrail egemenliğini tanıyan başkanlık kararını imzalaması bütün dünyada tepkiyle karşılandı. Attığı bütün adımlarla siyonistleri sevindiren ABD Başkanı Trump’ın bu adımı da verilen tepkilere bakılırsa yok hükmünde bir karar niteliği taşıyor. Kararla ilgili tartışmalar sürerken, gazetemizin genel müdürü ve aynı zamanda Özgür Kudüs Platformu Sözcüsü Mehmet Özcan, konuyla ilgili açıklamada bulundu. Trump’ın bu adımla büyük bir provokasyona imza attığı uyarısında bulunan Özcan, “Trump bu adımla büyük bir provokasyona imza atıyor. Golan’ın, işgalci israil’in toprağı olduğu ile ilgili imzalanan belgenin hiçbir hükmü yoktur. Tıpkı Filistin’in başkenti Kudüs’ü israil’in başkenti olarak imzaladığı belgenin hiçbir hükmünün olmadığı gibi. ABD’nin başına geçtiğinden bu yana dengesizliğinden konuşula gelen Trump bu tür tehlikeli adımları atarak siyonistleştiğini de alenileştirdi. Her şeyden önce Kudüs Filistin’in başkentidir ve tüm dünya Müslümanlarının sorumluluğunda bulunan Mescid-i Aksa’yı içinde barındıran mukaddes bir beldedir.” ifadelerini kullandı.

“İMZALANAN BELGE GEÇERSİZDİR”

“Ne uluslararası hukuk, ne dünya devletleri ve ne de İslam âlemi, israil işgal rejiminin bu gaspını ve Trump’ın ilhak kararını tanımamaktadır” diyen Özcan, “İmzalanan belge geçersizdir. Dikkat ederseniz işgal ordusu, Netanyahu ile Trump’ın Amerika’da Golan kararını imzalama töreni esnasında Gazze’ye bombalar yağdırdı. Canlı yayınlanan görüntülerde iki siyonist başkan da ağız birliği içerisinde; ‘israil meşru müdafaa yapıyor’ diyor ve ardından siyonist Trump, Golan’ı israil’in toprağı gördüğünü zannettiği belgeye imza atıyor. Bu karar yok hükmündedir. Trump ile Netanyahu tiyatro oynuyor. Nitekim başta Türkiye olmak üzere birçok dünya devleti kararı tanımadığını açıkladı.” Dedi.

“SİYONİSTLER İSRAİLLE YETİNMEYECEKLER”

İşgal rejiminin, Filistin’i adeta çantada keklik gördüklerinden bu kez Müslüman memleketlere göz diktiklerini ve adım adım işgallerini gerçekleştirmek için çabaladıklarına dikkat çeken Özcan, “Ancak göz ardı etmememiz gereken şu gerçeğe dikkat çekmeliyim ki; işgal rejiminin Golan’ı ilhak adımı siyonist israilin sadece Filistin topraklarını işgalle yetinmeyip kalan yüzde 13’lük işgal edilmemiş Filistin topraklarını da gasp ettikten sonra şu an kaos ekilen İslam ülkeleri topraklarına gün geldiğinde yöneleceği hesaplarını yaptığını bilmemiz gerekir. Çünkü hayalle başlayan ve akıtılan Müslüman kanı üzerine bina edilen israil işgal rejiminin Büyük Ortadoğu Projesine(BOP) dönüşmesine çabalıyorlar ve Müslüman ümmet olarak da izliyoruz maalesef.” diye konuştu.

“KUDÜS DE BİZİM, GOLAN DA”

Bugünlerin tarihi açıdan önemine değinen Özcan, son olarak şöyle konuştu; “Gazze’ye saldırıların yoğunlaştığı bugünler tarihi açıdan da çok önemli bir güne tekabül ediyor. Osmanlı ordularının İngilizlerin saldırılarını püskürttüğü 1. Gazze muharebesi 28 Mart 1915’te meydana gelmiş ve zaferle sonuçlanmıştı. Gazze halkının geçmişten bu yana ortaya koyduğu bu haklı direniş ruhu bugün de aynı heyecan ile sürüyor. Yıllardır ambargo altında olsalar bile işgalci israil’e boyun eğmediklerini ve yapılan saldırıları küçük imkânlarına rağmen ortaya koydukları büyük bir direnişle geri püskürttüklerine şahit olmaktayız. Şunu iyi anlamalıyız ki nasıl ki işgalci israil tüm Filistin’i, ama kolay, ama zorla Yahudileştirmeyi kafasına koymuş ve icra ediyorsa bu işgali durdurmanın tek yolu da aynı dili kullanmak; yani direniş göstermektir. Onun için diyoruz ki; aldığınız tüm siyonist kararlar geçersizdir. Kudüs de bizimdir, Golan da…”

TÜRKİYE: KABUL ETMEMİZ MÜMKÜN DEĞİL

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD Başkanı Donald Trump'ın "Golan Tepeleri üzerinde İsrail'in egemenliğini resmen tanıdığını" ilan eden başkanlık kararını imzalamasına tepki gösterdi. Çavuşoğlu, "Biz bu imzaya, bu karara karşıyız. Bunu kabul etmemiz mümkün değil. Suriye rejimi ile ilişkilerimizin bu boyutta olması böyle bir kararı kabul etmemizi gerektirmez." ifadelerini kullandı. Çavuşoğlu, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda “ABD, bir kez daha uluslararası hukuku yok saydı ancak bu karar, israil'in ilhakını asla meşrulaştırmayacak. Aksine, Orta Doğu'daki barış çabalarını engelleyerek bölgede gerilimi daha da artıracak." ifadelerini kullandı.

İRAN: ABD'NİN GİRİŞİMİ SÖMÜRGECİLİKTİR

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, "ABD'nin Golan'ı işgalci siyonistlere bağışlama girişimi sömürgeciliktir." dedi. Trump'ın attığı adımla uluslararası hukuku çiğnediğini ifade eden Ruhani, "Hiç kimse ABD'de birinin çıkıp da başka bir ülkeye ait toprağı kendi başına ve uluslararası hukuka aykırı bir şekilde bir işgalciye bağışlayabileceğini hayal edemezdi. Sömürgeciliğin hâkim olduğu dönemde bazı sömürgeci güçler bu tür kararlar alıyor ve bir ülkenin topraklarının bir kısmını başka bir ülkeye bağışlıyordu ancak içinde bulunduğumuz asırda bunun örneği yoktur." şeklinde konuştu.

AB: İSRAİL'İN EGEMENLİĞİNİ TANIMIYORUZ

ABD Başkanı Trump'ın, "Golan Tepeleri üzerinde İsrail'in egemenliğini ABD'nin resmen tanıdığını" ilan eden başkanlık kararına imza atmasının ardından, Avrupa Birliği (AB) sözcülüğünden, "Golan Tepeleri dahil işgalci israil'in 1967'den beri işgalinde olan topraklar üzerindeki egemenliğini tanımıyoruz." açıklamasında bulunuldu.

BM: GOLAN TEPELERİNİN STATÜSÜ DEĞİŞMEDİ

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, günlük basın brifinginde, Trump'ın Golan Tepeleri üzerinde işgalci israil'in egemenliğini tanıyan başkanlık kararına ilişkin açıklamada bulundu. Sözcü Dujarric, ''Golan Tepeleri'nin statüsü değişmedi ve BM'nin Golan politikası Güvenlik Konseyinin ilgili kararlarında belirtiliyor.'' ifadesini kullandı. BM Güvenlik Konseyinin 1981'de aldığı 497 sayılı karar, işgalci israil'in Golan Tepeleri'ni işgaline karşı çıkıyor ve kararda ''İsrail'in işgal altındaki Golan Tepeleri'nde kendi kanunlarını, yargısını ve idaresini uygulama kararı hükümsüzdür ve uluslararası hukuki geçerliliği yoktur.'' ifadesi kullanılıyor.

İNGİLTERE: İŞGAL ALTINDAKİ TOPRAK OLARAK GÖRÜYORUZ

İngiltere Dışişleri Bakanlığı, Golan Tepeleri'ni israil'in işgali altındaki toprak olarak gördüklerini ve israil'in ilhakını tanımayı planlamadıklarını duyurdu. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, "Golan Tepelerini israil işgali altındaki toprak olarak görüyoruz. israil’in 1981’deki ilhakını tanımadık ve tanımayı da planlamıyoruz." ifadesi kullanıldı. Açıklamada, "Birleşmiş Milletler Sözleşmesi dahil uluslararası hukuka göre bir toprağın güç kullanılarak ilhakı yasaklanmıştır." ifadesi hatırlatıldı.

KANADA: İSRAİL'İN GOLAN ÜZERİNDEKİ KALICI KONTROLÜNÜ TANIMIYORUZ

Kanada Dışişleri Bakanlığı, Golan Tepeleri'ni işgalci İsrail toprağı olarak tanıyan ABD'nin kararının ardından yazılı bir açıklama yaptı. Bakanlığın açıklamasında, "Uluslararası hukuka uygun olarak Kanada, israil'in Golan Tepeleri üzerindeki kalıcı kontrolünü tanımamaktadır. Kanada'nın bu konuda uzun süredir devam eden pozisyonu değişmemiştir." ifadelerine yer verildi. Açıklamada, şu değerlendirmede bulunuldu: "Güç kullanarak bir toprağın ilhak edilmesi uluslararası hukuk tarafından yasaklanmıştır. Tek taraflı olarak herhangi bir sınır değişimi kararı, kurallar üzerine kurulu uluslararası düzenin esasına aykırıdır. Kanada, İsrail'in güçlü bir dostudur. İsrail'in yanındayız ve onun komşularıyla barış ve güvenlik içinde yaşama hakkını savunuyoruz."

RUSYA: ULUSLARARASI HUKUKA AYKIRI

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Trump'ın Golan Tepelerine ilişkin başkanlık kararını imzalaması üzerine Rus Russkoye Radyosu'nda değerlendirmelerde bulundu. Trump’ın kararını eleştiren Zaharova, "Uluslararası hukuka aykırı bu karar maalesef Orta Doğu'daki gerginliği artırabilir." diye konuştu. Zaharova, söz konusu karara ilişkin Rusya’dan daha önce çok sayıda açıklama yapıldığını vurgulayarak, “Böyle şeyler hukuki zeminin dışında kalıyor. Tüm uluslararası çalışmaları, BMGK kararlarını yok sayan bu tür adımlar sadece durumu daha da kötüleştirir." ifadesini kullandı.

KATAR: GEÇERSİZ VE HÜKÜMSÜZDÜR

Katar Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, "Doha, işgal altındaki Golan Tepeleri'nin bir Arap toprağı olduğuna dair ilkesel tutumunu vurgulamaktadır" ifadelerine yer aldı. Açıklamada, şöyle denildi: "BM Güvenlik Konseyi'nin 1981 yılı 497 sayılı Golan Tepeleri'ne ilişkin kararını küçümseyen İsrail işgaline yardımcı olmak, işgal edilmiş Golan'ın bir Arap toprağı olduğu gerçeğini kesinlikle değiştirmeyecektir. israil'in Golan Tepeleri üzerine hukukunu, yönetimini ve idaresini mecbur kılması, hiçbir hukuki etki olmaksızın geçersiz ve hükümsüzdür."

LÜBNAN: TRUMP'IN KARARI BARIŞ ÇABALARINI BALTALIYOR

Lübnan Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, "Trump'ın İsrail'in Golan Tepeleri üzerindeki egemenliğini tanıması, uluslararası hukukun tüm kurallarına aykırı olmasının yanı sıra adil bir barışı sağlama yönündeki çabaları da baltalamaktır." ifadesi kullanıldı. İşgal edilen toprakların geri verilmemesi halinde barıştan söz edilemeyeceğine vurgu yapılan açıklamada, "Golan Tepeleri, Suriye Arap topraklarıdır ve hiçbir kararın bu gerçeği değiştirmesi de mümkün değildir. Aynı şekilde hiçbir ülkenin, tarih sahteciliğiyle bir ülkenin topraklarını üçüncü bir ülkeye vermesi de mümkün değildir." denildi.

IRAK: GOLAN SURİYE'NİN ASLİ TOPRAĞIDIR

Irak Dışişleri Bakanı Muhammed Ali el-Hekim, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, "İşgal altındaki Golan Suriye'nin asli toprağıdır ve bu, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin kararı gereği tamamen Suriye'nin egemenliğine iade edilmelidir." ifadelerini kullandı. Trump'ın söz konusu kararına tepkisini dile getiren Iraklı Bakan, "Golan'ın ne gerekçeyle olursa olsun siyonistlere ilhakını kabul etmeyiz." değerlendirmesinde bulundu.

ÜRDÜN'ÜN GOLAN TEPELERİ TUTUMU DEĞİŞMEDİ

Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen es-Safedi, yaptığı yazılı açıklamada, "Uluslararası toplum, bir toprağın güç kullanılarak ilhak edilmesine izin vermeyen kararlara bağlı kalmalı. Ürdün'ün işgal altındaki Golan Tepeleri'nin israil'e ilhakını reddeden tutumu net ve sabittir." ifadelerini kullandı.  Safedi, bu ilhakın herhangi bir şekilde tanınmasının, bölgedeki gerginliği artıracak ve işgal altındaki Golan’ın Suriye toprağı olduğu gerçeğini değiştirmeyecek tek taraflı bir karar addedileceğini aktardı.

MORİTANYA: BÖLGE VE TÜM DÜNYANIN İSTİKRARINI SARSAR

Moritanya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, "Bu durum genel ilkeleri düzenleyen hukukun ve uluslararası meşruiyet kararlarının ihlali olup, bölge ve tüm dünyanın istikrarını sarsar. Moritanya, Suriye'nin hakkının tamamen arkasında durmaktadır." denildi. Moritanya'nın uluslararası meşru hukuk gereği Suriye'nin toprak bütünlüğüne bağlı olduğu ve Arap Birliği tarafından ifade edilen Arapların ortak duruşuna uygun şekilde hareket ettiği kaydedilen açıklamada, ABD'nin bu kararı karşısında dünyadan gelen tepkileri destekledikleri ifade edildi.

ARAP BİRLİĞİ KINADI

Arap Birliği, Trump'ın Golan Tepeleri'ne ilişkin kararını kınadı. Arap Birliği tarafından yapılan yazılı açıklamada, "ABD'nin Golan Tepeleri üzerinde israil'in egemenliğini tanıması Washington yönetiminin uluslararası hukukun dışına çıktığının göstergesidir. Arap Birliği, kararı en sert ifadelerle kınamaktadır. Söz konusu karar şekil ve konu bakımından geçersizdir, batıldır." ifadelerine yer verildi. Trump'ın kararının Golan Tepeleri’nin Suriye toprağı olduğu gerçeğini değiştirmeyeceğinin vurgulandığı açıklamada, Arap Birliği'nin kati ve tek vücut halindeki tutumunun ay sonunda Tunus'ta yapılacak zirveye yansıyacağı kaydedildi.

ABD'DEKİ YAHUDİLERDEN KARARA TEPKİ

ABD'de yaşayan Ortodoks Yahudiler, Trump ile Netanyahu'nun görüşmesi sırasında, ABD'nin, Golan Tepelerinde işgalci israil'in egemenliğini tanımasını protesto etti. Hasidik Yahudilerinin sivil toplum kuruluşu "Uluslararası Neturei Karta"nın, Beyaz Saray önünde organize ettiği protestoya yüzlerce Ortodoks Yahudi katıldı. Protestoculara, Siyonizm Karşıtı Ortodoks Hahamlar Derneğinden hahamlar da destek verdi. Grup adına yapılan açıklamada, "Gerçek Yahudi Hahamlar asla israil devletini veya Golan Tepelerini israil'in bir parçası olarak tanımadı." ifadeleri kullanıldı.