Yemen'de 24 milyon kişi insani yardıma ihtiyaç duyuyor. Bunların 17,8 milyonu güvenli suya ve sıhhi hizmetlere erişemiyor. Yeterli temizlikten yoksun kalan bu insanlarda kolera ve ishal hastalığının riski gittikçe artıyor. Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi'nin (OCHA) verilerine göre, ülkede 2 buçuk ayda 109 bin kişide kolera vakasına rastlandı. Bu da bazı durumlarda ölüm riskine yol açıyor.

OCHA'nın konuya dair açıklamasında, şişelenmiş suyun ülkede daha temiz su kaynağı olarak görüldüğü ancak bazı bölgelerde fiyatların yüzde 45 oranında yükseltildiği kaydedildi.

Açıklamada, "Temiz suya erişimin olmaması sadece insanların sağlığını değil, normal bir yaşam sürdürebilmelerini de etkiliyor. Rashad köyünden bir köylü olan Najd Al Barad, 'köyün kadınlarının evlerine su getirmek için köyden ayrılmak zorunda kaldıklarını ve çoğu zaman bebekleri gözetimsiz bıraktığını, bu yüzden de birçok kötü durumla karşılaştıklarını' söylüyor. 'Yolculuk, genellikle çok uzun sürdüğü için kimi zaman döndüklerinde bebeklerinin ölümünü görüyorlar. Küçük çocuklar, ebeveynlerinin temiz su taşımasına her gün yardım etmek zorunda kaldıkları için okulu çok sık özlerler." ifadelerine yer verildi.

Bölge, yılın büyük bir bölümünde kuraklıktan etkileniyor. İnsanlar, en yakın su kuyusunu bulmak için çok uzaklara gitmek zorunda kalıyorlar. İnsanlar, su taşımak için ya eşek kullanıyor ya da yaya olarak seyahat ediyorlar.

Yaşanan söz konusu durum ise ülkede birçok hastalığın ortaya çıkmasına ve yayılmasına kapı aralıyor.

2019 yılının başında kendini yeniden gösteren kolera salgınında artış gözleniyor. BM, son 2 buçuk ayda 109 bin yeni vakanın yaşandığını bildirdi.

Salgına yakalananların 3'te birini 5 yaşın altındaki çocuklar oluşturuyor. Salgının sık olarak görüldüğü şehirler arasında başkent Sana ve insani yardımların ulaştırılmasında önemli bir konumda olan liman şehri Hudeyde de bulunuyor.

BM, bu yıl için beklenmedik aşırı yağışların koleranın yayılmasının sebeplerinden biri olabileceğini belirtiyor. Kanalizyon sistemlerinin bakımsızlığı ve sulama için arıtılmamış suyun kullanılması da diğer olası sebepler arasında gösteriliyor. Ülkede süregelen iç savaş da ortaya çıkan tablonun oluşmasında önemli bir fonksiyon görevini görüyor. Zira açlık ve susuzlukla boğuşan ülkede devam eden iç savaş, daha büyük sorunlara kapı aralıyor.

2017 yılının son 8 ayında ülkede bir milyondan fazla kolera vakası tespit edilmiş ve 2 bin 500 kişi salgından dolayı hayatını kaybetmişti. Söz konusu hastalık içme suyu ve gıdalar üzerinden hızla yayılabilecek bir hastalık tipi. (İLKHA)