Gaziantep’te Tesettür Seferberliği Platformu (TESSEP) tarafından "Helal Nur, Haram Nardır" temalı konferans gerçekleştirildi. Konferansta konuşan Nisanur Dergisi yazarlarından Gıda Mühendisi Gülşen Fidan, helal ve sağlıklı gıdanın önemine değindi.

Gaziantep Rahmet-Der binasında düzenlenen ve kadınların yoğun ilgi gösterdiği program, Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başladı.

Programa konuşmacı olarak katılan Nisanur Dergisi yazarlarından Gıda Mühendisi Gülşen Fidan, helal ve sağlıklı gıdanın önemine değinerek, helal ve sağlıklı olmayan, özellikle de katkı maddelerinin yer aldığı ürünlerden uzak durulması gerektiğini söyledi.

"İnsanın helal gıda ile imtihanı kıyamete kadar devam edecektir"

İnsanoğlunun ilk imtihanı helal gıda ile olduğunu anımsatan Fidan, "İnsanın helal gıda ile imtihanı kıyamete kadar da devam edecektir. Bu yüzden insanın öncelikle kendisi ve bakmakla mükellef oldukları için en fazla dikkat edeceği konulardan biri helal gıdadır. Helal rızık aramak cihattır. Allah kulunu helal rızkı kazanma yolunda zorluk çekerken görmeyi sever. Unutmayalım zahmet varsa rahmet vardır." dedi.

"Bir yılda kilomuz kadar katkı maddesi tüketiyoruz"

Gelişen gıda endüstrisi ile birlikte artık gıdaların eskisi kadar masum olmadığının altını çizen Fidan, "Eskiden tarladan tabağa bir mantık vardı. Bizim dışımızda gelişen gıda endüstrisi gittikçe yaygınlaşmış, gelişmiş ve bizi birçok açıdan tehdit eder olmuştur. Artık gıdalar eskisi gibi masum değil. Bugün dünya üzerinde koruma, renklendirme, kullandırma, tat verme ve daha birçok özellikler kazandırmak amacı ile yapay gıdalara 4 bin 500’den fazla katkı maddesi ilave ediliyor. Bizler bunlarla iç içe yaşıyoruz. Araştırmalara göre; bir yılda kilomuz kadar katkı maddesi tüketiyoruz." ifadelerini kullandı.

"Helal gıda keyfiyet değil mükellefiyettir"

Helal ve sağlıklı olmayan katkı maddelerinin kullanıldığı ürünlerden uzak durulması gerektiğini ifade eden Fidan, Bakara süresinin 168’nci ayetine atıfta bulunarak, bunun aynı zamanda Allah’ın bizlere bir emri olduğunu belirterek, şunları söyledi:

"Hayvansal kaynaklı olup, domuzdan, böcekten ya da İslami usullere uygun kesilmemiş sığırdan elde edilen jelatin, karmin, şellok, sentetik kaynaklı olan MSG, nitrit-nitrat, metabisülfit, benzoot, fosforik aist, titanyum dioksit, aspartamdan, gliserin, mano ve digliserid ve lesitin gibi şüpheli olan katkı maddelerinden soya, mısır gibi GDO tehlikesi olan ürünlerden uzak durmalıyız. Ayrıca alkolle muamele gören aromalı ürünlerden, renkli ürünlerden de uzak durmalıyız. Unutmayalım; helal gıda keyfiyet değil mükellefiyettir. Helal gıda arayışı bir moda değil Müslüman’ın duruşu olmalıdır." (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)