Havaların ve yolların sıcaklık seviyelerinin yükseldiği ilkbahar ve yaz mevsiminde hem güvenli ve konforlu sürüş deneyimi hem de minimum yakıt tüketimi için araç sahiplerinin doğru lastiği seçmesi çok önemli. Islak ve karlı zeminde kullanılan kış lastiklerini havaların ısındığı bu dönemde çıkartıp kuru zemine ve aniden bastıran bahar yağmurlarına uygun yaz lastiklerini kullanmak gerekiyor.
1 NİSAN'DA BİTİYOR
Diğer yandan, kış lastiği 1 Aralık-1 Nisan arasında yolcu ve eşya taşıyan araçlar için zorunluydu. Kamyon, çekici, otobüs, kamyonet, minibüs ve ticari taksi bu kategorideydi. Uymayana 715 lira ceza kesiliyordu. Bir hafta sonra bu zorunluluk ortadan kalkacak. Hususi araçlar şimdilik bu zorunluluğun dışında tutuluyor. Ancak çoğu vatandaş, hava sıcaklığının +7 derecenin altına düşmesi halinde kış lastiği takmanın hayati önem taşıdığının farkında.
YOL TUTUŞU ZAYIFLIYOR
Kış lastikleri, düşük sıcaklıklarda esnekliğini ve yumuşaklığını koruyan özel bir kauçuktan üretilmiştir. Bir başka deyişle düşük sıcaklıkta dahi esnekliğini kaybetmez.ama tam tersi durumda yani hava sıcaklığının artmasıyla daha çok esneklik kazanır. Bu da aracın yolda tutunmasını zorlaştırırken frenleme mesafesinin de artmasına neden olur.
GÜVENLİĞİNİZİ DÜŞÜNÜN
Güvenli bir sürüş için yaz lastikleri, gece gündüz hava sıcaklığı ortalamasının +7 derecenin üzerine çıkmasıyla tercih edilmeli. yaz lastikleri, hava sıcakken ıslak ve kuru zeminde, daha kısa fren mesafesi ile durulmasını ve asfalt zeminde çok iyi yol tutuşu sağlar. Hava ve yol koşullarına en uygun lastiği kullanmak lastiğinizin ömrünü uzatır, yakıt tüketiminizi azaltır. ayrıca yazın kış lastiği frenleme mesafesini uzattığı için maddi hasarlı kaza riskini artırır ve araçta ciddi değer kaybı oluşabilir.
SICAK HAVADA KIŞ LASTİĞİ KULLANMANIN ZARARLARI
Yazın kış lastiği kullanmak fren mesafesinin uzamasına neden olur.
Hızlı girilen keskin virajlarda, sıcaklıkla kış lastiğinin daha fazla yumuşaması aracın daha fazla yatmasına hatta takla atmasına neden olabilir.
Kış lastiklerinin dönme direnci, yaz lastiklerine göre daha düşük olduğu için yakıt tüketimini ve karbondioksit salımını artırır.
Sıcak havada kış lastikleri çabuk yıpranır, yani ekonomik kayba neden olur.
Kış lastiği deseni nedeniyle yaz lastiklerine oranla daha fazla ses yapar.
Aracın performansı düşer.
80 KM'DE 4 METRE FREN FARKI
Kuru ya da ıslak zemin olması fark etmez, yaz aylarında güvenliğiniz açısından en yüksek performansı yaz lastikleri sağlar. Örneğin 11-26 derece hava sıcaklığında 80 kilometre/saat hızla giderken, kuru zeminde aniden aracınızı durdurmak istediğinizde, yaz lastiklerinizin ıslak zemindeki fren mesafesi kış lastiklerininkine oranla 4 metre daha kısa olur.yine aynı hava koşullarında 50 kilometre/saat hızla giderken yaz lastikleri ile fren mesafeniz kış lastiklerinden 1.5 metre daha kısa olur.
LASTİK BASINCINA DİKKAT!
Havalar soğuduğunda, lastik hava basıncı düşer. Örneğin, bir lastik hava sıcaklığı 20 dereceyken 2 bar (29 psi) şişirildiyse, sıcaklık 1 dereceye düştüğünde lastik hava basıncı 1.8 bar (26 psi) olarak okunur. Bir başka deyişle havalar ısınırken lastikteki hava basıncı artar. Bu hem yol tutuşunu hem de konforu olumsuz etkiler. Basınç aracın tipine ve lastik ebatına göre değişir. Ayda en az bir defa kontrol edin.
Yazlıkların vakti geldi
Zorunlu kış lastiği uygulaması 1 Nisan itibarıyla sona eriyor. Artık yazlıklara geçme zamanı. Çünkü hava ve yol koşullarına en uygun lastiği kullanmak lastiğinizin ömrünü uzatır, yakıt tüketiminizi azaltır ve en önemlisi güvenli yolculuk sağlar.
24.03.2019 21:16:37 / Güncel