Türkiye'de kitap okuma oranlarında çok ciddi düşüşler yaşanıyor. Yapılan araştırmalara göre, dünyada kitap, dergi, gazete okuma sıralamasında gerilerde yer alan Türkiye'de her 100 kişinin 94'ü ya televizyon izliyor ya da sanal âlemde takılmayı tercih ediyor.

Gençlerin kitap okuma alışkanlığından uzaklaşarak sanal âleme yönlenmesiyle yaşanan sorunlara dikkat çeken kitapseverler, televizyon ve internete saatlerini ayıran vatandaşların "Kitaplara ayıracak vaktimiz yok!" dediğini aktararak "Toplum olarak okumuyoruz izliyoruz" çıkarımında bulundu.

"Kitap satışları durdu!"

Kitapevi sahibi Mehmet Şerif Engin, uzun bir süredir kitap satamadığını söyledi. Toplum olarak kitap okumayı arka plana attıklarını kaydeden Engin, Türkiye'de kitap okuma alışkanlığının yerini internet ve televizyonun aldığını söyledi.

"Öğrenciler kitaba değil internete yönlendiriyor"

Engin, "Eskiden çok kitap satıyorduk, müşterilimiz çoktu. Ama son 2 yıldır hemen hemen hiç kitap satamadık. Bunun nedeni ise internet ve televizyondur. Eskiden bir öğretmen öğrenciye ödev verirken kitaplardan araştırılıyordu. Öğrenciler kütüphanelere yönlendiriliyordu. Ancak şu an ödev verilirken 'internette araştırma yapınız' deniliyor. Bu da öğrenciyi kitaba değil internete yönlendiriyor. Bu da kitaba olan ilgiyi ciddi anlamda azaltıyor. Bir de kitabın bir değeri kalmamış. Eskiden bir öğretmen haftada 4-5 kitap alırdı, şimdi ayda bir kitap almıyor. Telefondaki oyunlar da öğrencileri oyalıyor."

"Kitap okumadığımız için kötü alışkanlıklar çoğalmış"

Kitapta KDV'nin sıfıra çekilmesinin olumlu ancak tek başına yeterli olmadığını aktaran Engin, vergilerin sıfırına indirilmesine rağmen satışlarda bir kıpırdamanın söz konusu olmadığını söyledi.

Engin, "Bir yazar yıllarını verip bir kitap yazıyor ama bunu okuyan yok. Eskiden bir öğrenci her hafta gelir bir hikâye kitabı alırdı. Şimdi aynı öğrenci bir ayda bir hikâye kitabı bile almıyor. Telefonda oyun oynaya oynaya kitap okumak artık ona sıkıcı geliyor. Kitaplar çocukların zihinlerini açıyor ama oyunlar zihinlerini köreltiyor. Velilere tavsiyem; çocuklarını telefonlardan uzak tutmalarıdır. Çocuk, anne-babasını örnek alıyor, anne veya baba kitap okursa çocuk da okumaya başlayacak. Hiçbir şey kitapların yerini tutmaz, kitap okuyan insanın hali başka oluyor. Kitap okumadığımız için bugün kötü alışkanlıklar çoğalmış." diye konuştu.

"Boş zamanlarda kitap okumaya çalışıyorum"

Esnaf Çağlar Aslan, boş zamanlarında kitap okuduğunu, ancak boş zamanının pek olmadığını söyledi. Aslan, "Geçen hafta Peygamberimizin hayatı ile ilgili bir kitap okudum, çok güzeldi, herkese tavsiye ediyorum. Boş zamanım yok ama fırsat buldukça okumaya çalışıyorum." dedi.

"Keşke daha önce okusaydım"

Vatandaşlardan Süleyman Özyılmaz ise eskiden okumadığını, ancak çocuklarının okula gitmesiyle okumaya başladığını söyledi.

Özyılmaz, "Keşke zamanım olsaydı da hep okuyabilsem. Ben gençken okuyamadım, ama şimdi çocuklarım okula gittiği için onların getirdiği kitaplara göz atarak okumaya çalışıyorum. Ben telefona karşı değilim, bir ihtiyaçtır, fakat gençlerin kitap okumayıp vakitlerini telefondaki sanal âlemde geçirmelerine de karşıyım. Keşke gençler; kitap, dergi ve gazete okusaydı da dünyadan haberdar olsalardı. Yani nedir ikide bir zırt pırt telefona bakıp vakitlerini orada geçiriyorlar, ben buna karşıyım." dedi.

"Sistem insanı cahilleştiriyor"

Şahin Baydoğdu da en son 2 ay önce "On Yedi Yaşımsın" kitabını okuduğunu ifade ederek, şunları söyledi:

"Genelde artık fırsat buldukça okuyorum, toplum içi huzursuzluktan dolayı artık okuma isteği duymuyorum. Okuyan da açıkta kalıyor, okumayan da… Sistem insanı öyle cahilleştiriyor ki okuyan da artık okumak istemiyor. Ben de öyle bıraktım. Ama okumanın ne yaşı vardır ne de bilginin sınırı… Okumak her zaman iyidir, güzeldir. Ancak dediğim gibi, sistemin de bazı şeylerin önünü açması lazım."

"12 yıl önce okula giderken kitap okumuştum"

Kitap okumayı sevmediğini, bu yüzden kitap okumadığını belirten vatandaşlardan Şükrü Çokan, sosyal medyayı takip ederek, oradaki paylaşımları okuduğunu söyledi. Çokan, en son 12 yıl önce okula giderken kitap okuduğunu ifade etti.

"Elimde olsa kütüphaneye girer ve oradan hiç çıkmazdım"

Kitap okumayı sevdiğini dile getiren Fatime Kartal, kitap okumanın faydalarına değinerek, şunları söyledi:

"Kitap okumak kişiden ziyade toplumu yükseltiyor. Ben küçükken buna inanmazdım ama şu an buna inanıyorum. Çok pişmanım, keşke daha küçükken kitap okumaya başlasaymışım. Elimde olsa şu an kütüphaneye girer ve oradan hiç çıkmazdım. Şimdi yine kütüphaneye gidip bir kitap alıp okuyacağım. Kitap okumak çok güzel, kitap okumak internet üzeri olamaz. Kitabı eline aldığın zaman onu hissedeceksin. Kitabın ayrı bir kokusu var. Telefon veya internet, o kitabın kokusunu, zevkini, hazzını vermiyor ve kitap okuma moduna giremiyorsun."

"Telefon oynamak yerine kitap okuyorum"

5. sınıf öğrencisi Melik Emre Yılmaz, kitap okuduğunu fakat şu an adının aklına gelmediğini söyledi. Yılmaz, "Bir kitabı 4-5 günde bitiriyorum. Telefonla oynamak yerine kitap okumayı tercih ediyorum. Herkese tavsiye ediyorum." dedi.

Çok okumak istediğini, fakat bir türlü alışamadığını, bu yüzden de kitap okumadığını aktaran Şeyhmus İldem, en son ne zaman kitap okuduğunu hatırlamadığını söyledi. (M. Salih Keskin, Mehmet Aslan – İLKHA)