Hilvan'da uzun yıllardır tapularını alamayan vatandaşlar, ilgili yerlerin konuyla ilgilenmesini ve bu sorunun biran önce çözülmesini istiyor.
İlçenin birçok mahallesinde yaşanan tapu sorunu halkı mağdur ediyor. Uzun yıllar önce Hilvan’a gelen vatandaşlar, şahıslardan aldıkları arsaların daha sonra hazine malı olduğu anlaşılınca tapu almada sıkıntı yaşıyor.
Konuyla ilgili konuşan Hilvan Belediye Başkanı Aslan Ali Bayık, vatandaşların aralarında olan bir güven bağından dolayı arsa alırken tapu istemediklerini ve şu anda yapılan işlemlerin yavaş ve hantal işlemesinden dolayı bu sorunu yaşadıklarını belirtti.
Bayık, "Bağlar Mahallesi'nde 80 kişiye yakın vatandaşımız arsalarını almışlar, eskiden aralarında bir güven olduğundan dolayı da tapu almamışlar. O zaman ilçe de fazla gelişmemiş ve nüfus da azdı. Belli bir süre sonra maliye bu vatandaşlarımızdan ecrimisil ücreti almaya başladı. Daha sonra vatandaş anladı ki bu arsalar şahsın değil maliyenindir. 2009 yılında belediye başkanı olduktan sonra Valimiz Celalettin Güvenç, vatandaşı dinlemeye geldi. Vatandaş da kendisinden tapu sorununun çözülmesini istedi. O zamanki Valimiz bu sorunun çözüleceğine dair kendilerine söz verdi. Burası bir tarla görünümündeydi. Biz belediye olarak bir firma ile anlaştık buranın ifrazını yaptık ifrazını yaptıktan sonra maliyeye başvurduk." şeklinde konuştu.
"Uzman ekip olmadığı için gecikme oldu"
Belediye olarak vatandaşlara tapularını alabilmesi için aracı olduğunu söyleyen Bayık, “Maliye ile yaptığımız çalışmada Mal Müdürü, ‘Bakanlık kararı var 2002 yılından önce hazine arsaları üzerinde ev yapan vatandaşlara o arsanın satışı yapılır.’ dedi. Biz de belediye olarak bir çalışma başlattık. Bir memur arkadaşımızı görevlendirerek herkesin birer dosyasını yaptı bu dosyalarda bazı arkadaşların belgeleri eksikti. 2002 yılı öncesi birçoğu su ve elektrik abonesi yoktu. Bir kısmı da vardı abone yapmamışlardı, kaçak kullanmışlardı. Bir kısım vatandaş, ‘biz evi daha önce yapmışız ama abone yapmamışız’ dediler. Bir kardeşimiz de '2000 yılında kaydımı yapmışım' dedi fakat sistemde görünmedi. Bu nedenlerden dolayı şartları uyan 12 vatandaşımız için ihale yapıldı. O verilen para da maliyeye gitti. Bu da belediyenin yapmış olduğu ihale sonucu oldu. En son 2017 yılında yeni bir Bakanlar Kurulu Kararı yayınlandı. Karara göre; ‘2017 yılına kadar hazine arsaları üzerinde ev yapan vatandaşların üzerine arsanın satışı yapılır.' Bunun üzerine biz belediye olarak yine devreye girdik. Maliye ile görüşmeler yaptık ve daha önce de dosyalar mevcut olduğundan dolayı mağdur olan vatandaşlarımızla görüşmelerimiz devam etti. Yine maliyeye bildirdik fakat maalesef Hilvan Belediyesinde uzman eleman olmadığından dolayı bir gecikme oldu. Ondan sonra Şanlıurfa defterdarlığına başvurduk Sayın Valimizden yardım istedik ve başka bir yerden uzman bir eleman Hilvan'a gönderildi tabii bu da hep gecikmelere sebep oldu.” ifadelerini kullandı.
Tapu alma sorununun maliyenin hantal çalışması ve uzman teknik elemanların olmamasının da etkisi olduğunu belirten Bayık şöyle konuştu:
"Bazı konularda geç oluyor burada direk mesul belediye olarak biz değiliz. Biz sadece aracıyız köprü görevi görerek vatandaşın avukatlığını yapıyoruz. Vatandaştan herhangi bir ücret de talep etmiyoruz. Belediye olarak bunu karşılıyoruz. Gerekli konular için meclis üyemizi bu iş için görevlendirdik. Tamamlanınca vatandaşlara tapularını vermek bizim için bir mutluluktur. Bu konuda vatandaşların suçu yok konuyu ilgili vekillerimize de söyledim. Bu konuda Şanlıurfa'da uzman teknik eleman yok. Kocaman Urfa'da 2 tane teknik eleman var. O kadar hazine yeri ve 13 ilçemiz var. Gelen eleman hep tayinini çıkarıyor ve burada kalmak istemiyor. Esasında bugün Hilvan'da da uzman bir teknik elemanın olması lazım. Çünkü hazine yerimiz çok arsa ve tarlalar var ama maalesef bu konuda uzman eleman olmaması bütün bu sebeplere neden olmuştur. Buradan yetkililere de şunu söylemek istiyorum; Şanlıurfa'da maliyede bu uzman elemanların gelmesine acilen ihtiyaç vardır. Çünkü bu gecikmelerin sebebidir. Vatandaşların burada ben olsam ben de söylerim, topumu isterim. Vatandaş bunu bedava da istemiyor maliye bir değer biçsin ben bunun parasını vereyim, rahat edeyim diyor."
Konuyla ilgili yaşadıkları sorun ve mağduriyetlerini İLKHA mikrofonuna anlatan vatandaşlar, yıllardır uğraşmalarına rağmen bir türlü sonuç elde edemediklerini söylediler.
Bağlar Mahallesi'nde ikamet eden vatandaşlardan Bahri Kılıç, belediye ile maliye arasında gidip geldiklerini ve henüz bir sonuç alamadıklarını söyledi.
Kılıç, "1999 yılında Hilvan’a geldik ve eski evleri satın aldık ama hazine malı olduğunu bilmiyorduk. Gerekli abonelerimizi zamanında yapıp vergilerimizin ödemesini zamanında yapmışız. Başvuruları yaptığımızda bize arsa ve evlerin hazine malı olduğunu söylemediler. Ödemelere itiraz etmedik ve zamanın da ödemleri yaptık bu aşama da artık tapularımızı istiyoruz. 79 tane hane olan evlerin arasından 14 tanesinin tapularını vermişler. Onların ki de hazine malımı bizim ki de onlar aldılar biz ise henüz alamadık. Her sorduğumuzda, ‘yapmışız vereceğiz’ diyorlar ama henüz bir neticeye varamadık artık tapularımızın verilmesini istiyoruz. Hazine mallarının, maliyeye ait olduğunu söylüyorlar. Maliyeye gidiyoruz onlarda, ‘bizim tarafımızdan bitmiş biz belediyeye teslim etmişiz’ diyorlar. Belediyeye gittiğimizde ise büyükşehire gönderdiklerini söylüyorlar. Sorduğumuzda büyükşehirin de gerekli işlemler için Ankara’ya gönderildiği söyleniyor. Doğru olup olmadığını bilmiyoruz." dedi.
"Evi aldığımızda hazine malı olduğunu bilmiyorduk"
15 yıl önce Hilvan’a geldiğini, arsayı alırken bir şahıstan aldığını, daha sonra ise hazine malı olduğunu öğrendiğini söyleyen İsmail Kurumlu, “15 yıldır Hilvan’a gelmişiz. O zaman eski evimi koyunlarımı satarak 9 bin 500 liraya aldım. Evi aldığımızda hazine malı olduğunu bilmiyorduk bunu sonradan öğrendik. Kendi evimi Celal Sağlam’dan aldım. Elektrik abonemi 1993’te aldım sanki tapu almışım gibi düşündüm. 6-7 sene maliyeye giderek bunun vergilerini verdim. Bu sene yapacağız gelecek sene derken ne yapıyorsak halen tapularımız alamadık ve mağdur durumdayız. Belediyeye gidiyoruz maliyeye gidin diyorlar maliyeye gidiyoruz, ‘biz gerekli işlemleri yapmışız belediye gidin onların elindedir’ diyorlar. Bu şekilde mağdur oluyoruz tapularımız elimize geçmiyor. Yeterince ilgilenmediklerini düşünüyoruz ilgilenselerdi şimdi tapularımızı almıştık. Tapularımızı almamıza karşı ne kadar para isteseler de vereceğiz. Daha önce aynı yerde olduğumuz kişiler 20 bin liranın üstünde bir ücret vererek tapularını almışlar. Biz mevsimlik işçiyiz ama çok para ne yapalım. Amacımız tapularımızı almak başka bir amacımız yok.” diye konuştu.
"Yetkililer bize ‘çıkacak, çıkacak’ diyerek oyalıyorlar"
1999’dan bu yana Hilvan’da ikamet ettiğini söyleyen Ali Açma, ilçeye geldiğinden bu yana su abonesi yaptığını belirterek, sistemde farklı tarih göründüğü için tapusunu alamadığını ifade etti. Açma, “1999’dan beri Hilvan’a gelmişim ve o tarihten beri su abonem var. Sistemde ise 2008 olarak görünüyor. Bundan dolayı tapum verilmiyor. Elimdeki abonemde 2000 diye yazıyor yetkililere gösteriyorum beni başka yerlere yönlendiriyorlar onlarda da 2008 çıkıyor. Hepimiz mağduruz. Yetkililer bize ‘ çıkacak, çıkacak’ diyorlar oyalıyorlar. Maliye, belediye derken dolaşıyoruz. Yetkililer bize yardımcı olsunlar, tapularımızı alalım. Gerekli ücretleri yatırmışız fişlerimizde elimizdedir. 2006 yılında 2 bin 600 lira bizden istediler bizde yatırdık.” ifadelerini kulandı.
"2004 yılından beri gidip geliyoruz"
Yetkililerin kendilerine yardımcı olmasını isteyen Feyzullah İpekli ise şöyle konuştu: "Evi aldığımda arsa 360 metre kareydi yolda bize ait edildiği için 300 metre kare kalmış. Şu anda mağdur oluyoruz tapularımızı alamıyoruz. Bugün yarın derken 2004 yılından beri gidip geliyoruz. Biz işçiyiz 6 ayda bir soruyoruz vergilerimizi de vermişiz. Bize yardımcı olmalarını istiyoruz. Bizi mağdur etmesinler. Hakkımız neyse onu istiyoruz." (Ramazan Şefkatlı-İLKHA)