Türkiye'de günlük olarak üretilen 120 milyon adet ekmekten 12 milyonu israf ediliyor. Bir yıl içinde 1,7 milyar ekmek çöpe atılırken, 214 milyar liralık gıda israfı yapıldığı ve 4 milyon 900 bin ekmeğin çöpe atıldığı tahmin ediliyor.

Türkiye Ticaret Bakanlığı'nca açıklanan 2018 İsraf Araştırması'na göre de ülkede haftada ortalama 2 ekmek israf ediliyor. Ekmekte israfın önlenmesine yönelik atılan adımlar ve alınan kararlar ise pek uygulanmıyor.

Mardin merkez Artuklu ilçesinde bulunan Hacı Suphiye Bölünmez İmam Hatip Ortaokulu öğrencileri, ekmek israfına dikkat çekmek için farkındalık etkinliği düzenledi.

Öğrenci ve öğretmenler, okul yararına bayat ekmekten yapılan yemeklerin yer aldığı kermes açtı. Öğrenci velilerinin de destek verdiği etkinlikte ekmek israfının sadece Türkiye'nin değil dünyanın bir sorunu olduğuna dikkat çekildi.

Okul bahçesinde düzenlenen kermese bayat ekmekten yapılan yaklaşık 20 farklı yemek vatandaşların beğenisine sunuldu. Bir gün süreyle açık kalacak kermeste öğrenciler, yaptıkları yemeklerin sunumunun yanı sıra kampanyayla ilgili broşürleri de gelen vatandaşlara dağıttı.

"Ekmeğinizi israf etmeyin"

Ekmek israfına dikkat çekmek için bayat ekmekten birkaç tane yemek yaptığını kaydeden öğrencilerden Dilara Özdemir, "Satışa sunduğumuz bayat ekmek tatlımız var. İçinde bayat ekmek ve fındık, fıstık, süt gibi malzemeler var. Gözlememiz var, gözlemenin hamuru bayat ekmekle açıldı, içinde ıspanak ve kıyma gibi malzemeler var. Sade ve ıspanaklı gözlememiz var. Bayat ekmekten yapılmış kekimiz var. Bayat ekmek israfını önlemek için bunları yaptık. Bildiğim kadarıyla çöpe atılan ekmek 80 ton, çok daha fazla da olabilir. Bayat ekmek çöpe atıldığı için bizler de böyle bir farkındalık etkinliği düzenledik. Bir de yaptığımız yemeklerin tariflerinin yazıldığı el broşürlerini de dağıtıyoruz." dedi.

"2 milyon 8 milyar bayat ekmek tasarruf edildi"

Öğrencilerden Nisanur Özdemir ise bayat ekmeği önleme projesi sayesinde 2 milyon 8 milyar bayat ekmek tasarruf edildiğini söyledi.

Öğrencilerden Hümeysa Sincar da yumurtalı bayat ekmek kızartması yaptığını ifade ederek, "Emeğini, ekmeğini, geleceğini çöpe atmayın! Ekmeğinizi israf etmeyin." dedi. 

Bayat ekmekten yaptığı yemeklerin tariflerini anlatan öğrencilerden Ebrar Ağalday, herkesin bayat ekmek konusunda hassas olmasını istedi.

"Çok güzel sonuçlar aldık"

Hacı Suphiye Bölünmez İmam Hatip Ortaokulu öğretmeni ve proje koordinatörü Meltem Erol, kermeste sunulan yemekler ile halkı bayat ekmek konusunda bilinçlendirmek istediklerini belirtti.

Erol, "Yılbaşında belirlediğimiz bir projemiz vardı. 'Bayat Ekmek Ağacı' diye. Projemizi bayat ekmekten yapılan yiyeceklerin bulunduğu kermese çevirdik. Bunu 'Çevreye Sıfır Atık' projesiyle organize ettik ve çok güzel bir etkinlik oldu. Bayat ekmekle yapılan yaklaşık 20 yemek çeşidini velilerimizin yardımıyla yaparak satışa sunduk. Çok güzel sonuçlar aldık, görüldüğü üzere bayağı yoğunuz. Emeği geçen ve yardım eden herkese çok teşekkür ediyoruz." dedi.    

Kermesin açılışına; 22. Dönem Mardin Milletvekili Süleyman Bölünmez, Artuklu İlçe Milli Eğitim Müdürü Şehmus Sümer, Mardin Gazeteci ve Yarlar Cemiyeti Başkanı Abdulkadir Üründü, şube müdürleri, eğitim dernekleri, sendika başkanları, öğrenciler ve veliler katıldı. (M. Salih Keskin – İLKHA)