İslam dünyasında Yeni Zelanda katliamına yönelik kınama mesajlarına dikkatli bir şekilde bakıldığında pek çok ülkenin “dostlar alışverişte görsün” çizgisinde olduğu net bir şekilde görülecektir.

İslam Dünyası liderleri arasında en sert açıklamalar Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yapıldı. "Dünyada yükselişi seyredilen ve hatta teşvik edilen İslam düşmanlığı, bireysel taciz çizgisini geçerek toplu katliam boyutuna ulaşmıştır." İfadelerini kullanan Erdoğan, "Saldırının, uzun bir planlamanın ve motivasyonun sonucu olduğu, dolayısıyla fevri bir davranış denilerek geçiştirilemeyeceği bellidir." ifadeleri ile olayın bireysel bir eylem olarak değerlendirilmemesi gerektiğinin altını çizdi.

Batı’dan Doğu’ya Müslüman’ından Hristiyan’ına pek çok ülke yöneticisi haçlı terör saldırısı ile ilgili açıklamalarda bulundu. Açıklamaların büyük bir kısmı “klişe” idi. Elbette bu saldırıyı kendi benliğine karşı yapılmış olarak gören ülkeler de vardı. Evet bu tür katliam girişimlerinde ülkeler saldırıyı kınadıklarına yönelik açıklamalarda bulunurlar. İlginç olan  Siyonist rejimin klişe bile olsa böyle bir açıklamada bile bulunmaması.  Siyonist rejim yöneticileri diplomatik rol yapma gereği bile duymadı. Ajanslara rejimin bu olayı kınadığına dair herhangi bir bilgi düşmüş değil. Elbette islam dünyası İsrail neden kınamadı diye de dertleniyor değildir. Mesele o ki o kadar küstahlaştılar ki, o kadar güçlerinden eminler ki rol gereği “üzüldük” açıklamasına bile tenezzül etmiyorlar.

Siyonistleri bir kenara bırakıp İslam Dünyası ülkelerinin açıklamalarına kısaca bakalım:

Lübnan Dışişleri Bakanlığı saldırı için “aşırılığın eli” ve "korkunç bir terör suçu" dedi.

Ürdün Hükümet Sözcüsü saldırıyı "katliam" olarak değerlendirdi.

Bahreyn Dışişleri Bakanlığı "Bu korkakça terör saldırısını şiddetle kınıyoruz." İfadelerini kullandı.

Kuveyt ve Umman “terörizm” şeklinde değerlendirdi.

İran adına Cevat Zarif “Batı’nın ikiyüzlülüğü”ne dikkati çekti.

Pakistan, Suudi Arabistan,Kuveyt, Umman, Afganistan, Kazakistan, Nijerya, Sudan, Etiyopya, Malezya ve Endonezya saldırıyı “terör” kavramı ile niteledi.

BAE’den tuhaf başsağlığı mesajı

Körfez ülkelerinden BAE’nin açıklaması ise oldukça tuhaftı

"Yeni Zelanda'daki saldırı için “terör” kavramını kullanamayan BAE yetkilileri 'nefret suçu' kavramı ile geçiştirmeye çalıştı. Açıklamadaki “Birleşik Arap Emirlikleri tolerans ülkesidir." Şeklindeki yaklaşım ise tepkilere neden oldu.

49 Müslümanın katledildiği bir saldırı sonrasında ülke reklamı yapar gibi başsağlığı mesajı yayımlamak ve haçlı saldırısı için “terör” ifadesini kullanmaktan kaçınmak problemli bir dil olarak değerlendirildi.