Siirt TÜRGEV Emine Erdoğan Kız Öğrenci Yurdu konferans salonunda düzenlenen Birinci Tıp Zirvesi programına katılan Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, burada yaptığı konuşmada adaletin önemine değinerek, devletlerin adalete önem verdikleri müddetçe yükseldiklerine ve adaletten ayrıldıklarında ise yıkıldıklarına vurgu yaptı.
Siirt Üniversitesi Tıp Fakültesi Birinci Tıp Zirvesi'nde konuşan Cirit, sağlık çalışanlarının maruz kaldığı şiddet olaylarına çözüm bulmak amacıyla çalıştay düzenleyeceklerini söyledi.
Cirit, "Siirt ilimiz kadim bir şehrimiz. Burası önemli medeniyetlere başkentlik yapmış, hoşgörünün ve sevginin olduğu bir şehir. Yarın tıp bayramını kutlayacağız. Burada tüm sağlık çalışanlarına tıp bayramlarının kutlu olmasını diliyorum. Dekan, bir nebze sağlık çalışanlarına şiddet ile ilgili bir serzenişte bulundu. Yarın, hekimlerin sorunlarıyla ilgili bir çalıştayımız var. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Hukuk Fakültesi ile birlikte hekimlerin sorunlarını tartıştık. Özveri ile zor şartlarda görev yapan hekimlerimize yapılan bu saldırıları her zaman kınadık, kınayarak geliyoruz. Biz hekimlerimizin her türlü övgünün üstünde olduğunu düşünüyoruz. Bin yıldır bu topraklarda birlikte yaşıyoruz ve 16 tane büyük, üç yüze yakın da küçük olmak üzere devletler kumuşuz. Bu devletlerin ortak özelliği adalet duygusu ile hareket etmişlerdir ve adalete önem verdikleri müddetçe hep yukarı doğru yükselmişlerdir. Ama adalet duygusunu terk ettikleri anda ömürleri uzun olmamıştır. Bizler bin yıldan buyana beraber yaşıyoruz. Ama son 50 yıldır terörle boğuşur hale geldik. Önce ideolojik terör, daha sonra ayırımcı terör ve bu terör olgusu bizi sürekli kan kaybetmemize sebebiyet verdi. Hâlbuki bunları çok rahat bir şekilde aşabiliriz." dedi.
"Bizim Siirt ve bölgemize sahip çıkmamız gerekiyor"
Birinci Tıp Zirvesinin yapılıyor olmasının Siirt ve bölge halkı için çok önemli bulduğunu belirten TIP Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Vefik Arıca, TIP Bayramını sağlık paydaşları ile kutlanıyor olmasının birlik ve beraberliğin bir göstergesi olduğunu söyledi.
Siirt’e değişik fakültelerinden gelen hocaların bulunuyor olmasından dolayı çok mutlu olduğunu belirten Arıca, "Özellikle Yargıtay Başkanımız ve Yargıtay Baş Savcımızın aramızda bulunuyor olması bizleri gururlandırdı. Bizim Siirt ve bölgemize sahip çıkmamız gerekiyor. Bizim burada hedefimiz, tamamen Siirt halkına bir şeyler yapabiliriyiz, diye bakıyoruz. Aslında yaptıklarımız, daha iyi şeylerin yapılacağının göstergesidir. Bizim burada toplanmamızın üç tane amacı var. Birincisi, 14 Mart Tıp bayramının yüzüncü yılı olması hesabıyla Siirt’te kutluyor olmamız çok önemli. Zirveyi önemli kılan ikinci önemli husus ise tıp bayramını sadece hekimler değil, Laborantlar, ATT’ler, 112, Kızılay ve tüm sağlık paydaşları ile beraber kutlamak aslında birlik beraberliğin bir göstergesidir. Tıp Fakültesi olunca halkla daha iç içe olunabiliyor, halka da dokunabiliyor ve isteklerini anlayabiliyoruz." dedi.
"Sağlıkta şiddet yasasının acilen çıkmasını bekliyoruz"
Son zamanlarda sağlıkçıların yaşadıkları şiddet olaylarına değinen Arıca, Yargıtay Başkanın programa katılmasını fırsat bilerek bir an önce şiddet yasasının çıkarılması talebinde bulundu.
Arıca, "Siirt’te şu anda 450 yataklı bir hastanemiz mevcut ve onu yakın zamanda Eğitim ve Araştırma Hastanesine çevireceğiz. Ekstradan 400 yatak aldık, toplamda 850 yataklı olacak Eğitim ve Araştırma Hastanesiyle tüm bölge halkına hizmet etmeyi planlıyoruz. Bu Tıp Fakültesi ve üniversite için çok büyük bir katkı olacak. Bu nedenle hep birlikte tıp fakültesini tanıtalım ve sağlıkçılarla bir arada olduğumuzun görüntüsünü verelim. Tabi sağlıkçıların değişik beklentileri olabiliyor ve bunların da farkındayız. Hazır Yargıtay Başkanımız buradayken, özellikle biz sağlıkçılar olarak beklentilerimiz var ve "sağlıkta şiddet yasasının acilen çıkmasını bekliyoruz" herkese katılımları için teşekkür ediyor ve bölge halkı için hayırlı olmasının diliyorum." İfadelerini kullandı.
"Siirt Üniversitesi bölgenin parlayan yıldızı haline gelmiş"
Tıp Fakültesinin kuruluşunun daha henüz 6’ncı ayında dekanını atandığını belirten Siirt Üniversitesi Dekanı Murat Erman, "24 tane öğretim üyesinin ilanına çıkmış ve öğretim üyelerini almıştır. Tıp eğitiminin Siirt’te başlaması için öğrenci alım dosyasını hazırlayıp YÖK’e sunmuş ve hedeflerini bir bir gerçekleştiren bir tıp fakültesi, gerçekten ilimizin gelişmesine ve kalkınmasına katkı sağlaması açısından çok önemsediğimiz bir fakültedir. Gelinen noktada 10’uncu yılını geride bırakmış bir Siirt Üniversitesi, 15 bin 300 öğrencisi, 9 fakültesi, 400’e yakın öğretim görevlisi ve 35 farklı ülkeden bin 700 yabancı uyruklu öğrencisiyle bölgenin parlayan yıldızı haline gelmiş bir üniversite olmuştur." Şeklinde konuştu
"Cemal Kaşıkçı’yı katleden ve kesen nihayetinde bir tıpçıydı"
Bir tıp uzmanı tarafında katledilen Cemal Kaşıkçı olayına değinen ve bütün mesleklerde olduğu gibi meslek ve etik çok önemli." diyen Cumhurbaşkanı danışmanı Prof. Dr. Yasin Aktay, "Fakültelerimizde özellikle tıp eğitiminin verilmesi çok önemlidir. Aslında bütün mesleklerde çok önemlidir. Özellikle hukuk ve son zamanlarda aklımdan hiç gitmiyor, biliyorsunuz değerli dostum Cemal Kaşıkçı’yı katleden ve kesen nihayetinde bir tıpçıydı. Maalesef bilimsellik, insanları ahlaken geliştirmiyor. Eğitim insanları ahlaken geliştirmiyor. Bu ciddi bir paradokstur ve bu paradoksu aşacak bir takım önlemleri almakta boynumuzun borcu olmalı. Ama bunu nasıl yamalıyız? Buna dair ayrı tıp zirvelerinin yanı sıra mesleklerde etik zirveleri düzenlenmeli ve bu etiğin nasıl yaygınlaştırılıp insanların asla vaz geçemeyecekleri en temel kırmızıçizgileri hatta bu tabuları haline nasıl getirebiliriz. Eğer bir mesleği ciddi bir etik ve ahlakla buluşturamazsak, o mesleklerin bizatihi ciddi bir tehlike haline gelebilir." diye konuştu
"Araştırma hastanesini şehir merkezinde kuracağız"
Yakın zamanda kurulacak Tıp Fakültesi'nin 2 milyon insana hizmet vereceğini belirten AK Parti Siirt Milletvekili Osman Ören, "Bizler Vefik hocamıza ve ekibine hiçbir kaygı duymadan 24 saat çalışarak destek olacağımızın sözünü veriyoruz. Bizlerde hocamızdan şunu talep ediyoruz. Bölgede, en yakın olan fakülteler Van Yüzüncü yıl ve Dicle hastanelerinde bulunmayan, Kanser Cerrahisi, Tüp Bebek Merkezi, Onkoloji, Patoloji gibi bölümlerin buraya kazandırmasıdır. Fakültemize inşallah Irak’tan tutun da bütün bölgelerden insanların gelmesiyle Siirt, bir sağlık merkezine dönüşecek ve yakın zamanda da öğrenci alımına da başlanacak. Siirt halkının bizlerden beklentileri var. Araştırma hastanesini merkeze yakın bir yâre kurulmasını istiyor. Bizlerde esnafların ve Siirt halkının faydalanması amacıyla hastanemizi şehir merkezine bir yerde kurulmasını düşünüyoruz ve uzak olan yerleri de düşünmüyoruz." ifadelerini kullandı.
"Siirt halkının refaha ve esenliğe ihtiyacı vardır"
Tıp Fakültesinin Siirt’e kazandırılmış olması hepimizi heyecanlandırmıştır." diyen. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Akarca, "Bilgi güç denmektir. Bilimin ışığına sarılarak refaha erişmesi gerekmektedir. Siirt halkının refaha ve esenliğe ihtiyacı vardır. Birlik ve beraberliğimizi muhafaza ettiğimiz müddetçe, Allah’ın izniyle bu milletin üstesinden gelemeyeceği hiçbir sorun bulunmamaktadır. Sevgili gençlere, bilimin ışığında değerler eğitimine önem vermek, milli kültürümüze, değerlerimize sahip çıkmak, tarihimizi iyi öğrenmeleri sureti ile milletimize çok büyük hizmetler sunacaklarına inanıyorum." dedi.
Siirt TÜRGEV Emine Erdoğan Kız Öğrenci Yurdu konferans salonunda düzenlenen Birinci Siirt Tıp Zirvesi programına Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Akarca, Siirt Valisi Ali Fuat Atik, Belediye Başkan Vekili Ceyhun Dilşad Taşkın, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Hüseyin Hilmi Atabay, sağlık çalışanları ve vatandaşlar katıldı.(Murat Orhan-İLKHA)