Ankara Hakimevi’nde düzenlenen Nöbetçi Noterlik Uygulaması tanıtım toplantısında konuşan Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, hukuk hizmetlerine erişimi kolaylaştırmak için bir çok çalışmanın yürütüldüğünü kaydetti.

Noterlik uygulamalarının, kamu hizmeti olarak adalet sisteminin önemli bir parçası olduğunu vurgulayan Bakan Gül, "Hukuki işlemlerin belgelendirilmesi ve bu işlemlere dair belgelerin düzenli bir şekilde saklanması görevi, biliyorsunuz, noterlerimize aittir. Noterliğin bu fonksiyonu, ihtilafların yargıya intikal etmeden çözümlenmesini, yargıya intikal edenlerin ise daha kolay sonuçlanmasını sağlıyor. Deyim yerindeyse noterlerimiz, hukuk alanında 'koruyucu hekimlik' vazifesi görüyor. Tarafsız, bağımsız ve mesleki yetkinliği güçlü bir noterlik sistemi, hukuki hizmetlerin daha kaliteli sunumunu kolaylaştırıyor. İhtilafları azaltıyor ve hukuki güvenliğin tesisinde yardımcı oluyor." diye konuştu.

"Vatandaşın işini kolaylaştırmayı amaçlıyoruz"

Toplumun ihtiyaç ve beklentileri doğrultusunda vatandaşlarımızın işini kolaylaştırmak amacıyla nöbetçi noterlik fikrinin ortaya çıktığını anlatan Bakan Gül, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Noterlerimizin sistem içindeki rolü güçlenirken, bu hizmetlere erişimin de güçlendirilmesi talebiyle karşılaştık. Gündemimizdeki 'nöbetçi noterlik' fikri böyle doğdu. Amacımız vatandaşın işini kolaylaştırmaktır. Toplumun ihtiyaç ve beklentilerini karşılamaktır. İstiyoruz ki, vatandaş işinden mesaisinden olmasın. Tatil-hafta sonu demeden ekonominin çarkı dönsün, ticaret aksamasın. İstedik ki pratik düşünelim. Hızlı ve çözüm odaklı hareket edelim. Mesai mefhumu gözetmeden bu ülke için çalışan, üreten, istihdam oluşturan iş adamına mesai mefhumu gözetmeden hizmet edelim. Aynı zamanda, vatandaşlarımızın hukuki güvenlik ihtiyaçlarına da en yüksek derecede cevap verelim. Suistimalleri, gecikmeleri, mağduriyetleri önleyelim. İşte bütün bu düşüncelerle 'nöbetçi noter' uygulamasına hayat verdik."

Gül, "Basit bir evrak işi, bir vekaletname, onay veya sözleşme için tacir de işinden olmayacak. Gecikmeler son bulacak. 6 Nisan'dan itibaren bütün illerimizde cumartesi ve pazar günleri için nöbetçi olarak belirlenen noterlik daireleri, hafta içi uygulanan çalışma saatleri boyunca hizmet verecek." diye konuştu.

Nöbetçi noterlik uygulamasının başlamasıyla hafta sonu ve yurtdışı işlemlerinde yaşanan sıkıntıların özellikle ticari alanda ortadan kalkacağını ve vatandaşlara ne tür kolaylıklar sağlanacağını anlatan Bakan Gül, "Vatandaş, hafta sonu ikinci el araç alıyor-satıyor. Hatta bunun için bazen bir şehirden diğerine seyahat ediyor. Ama muamelesini yapmak için haftanın ve mesainin başlamasını bekliyor. Bu gecikmenin sadece bir zaman maliyeti yok. Kapora aldığı halde satıştan cayma, hileli-dolanlı işler sebebiyle malen zarara uğrayanlar da oluyor. Nöbetçi noter uygulamasıyla bu olumsuzluklar artık yaşanmayacak. İşçi-memur, yaklaşık 25 milyon çalışanımız var. Uygulama onları da mesailerinden koparmayacak. Noterdeki işlemini, isteyen hafta içi, isteyen hafta sonu tamamlayacak. Basit bir evrak işi, bir vekaletname, onay veya sözleşme için tacir de işinden olmayacak. Gecikmeler son bulacak." diye konuştu.

"Yurtdışı noterlik hizmetleri de hız kazanıyor"

Uygulamanın yurtdışı işlemleri açısından da büyük önem arz ettiğini vurgulayan Gül, şöyle dedi:

"Nöbetçi noterlikle birlikte uygulamasını geliştireceğimiz bir diğer konu yurt dışındaki noterlik işlemleriyle ilgilidir. Biliyorsunuz, ülkemizin yurt dışı temsilciliklerinde de belirli noterlik işlemleri yapılabiliyor. Ancak yurt dışında çıkarılan bir vekaletname veya azilnamenin normal posta yoluyla Türkiye'ye ulaşması, hukuki sonuç doğuracak şekilde kullanılabilmesi bir hafta, on-onbeş gün gibi bir zaman alıyor. Bu posta süresini de by-pass ederek bu belgelerin örneklerini yurt içindeki noterliklerden çıkarabilme imkanı getiriyoruz. Yabancı ülkelerde bulunan yaklaşık on milyon ve dört nesil Türk vatandaşının vatan toprağıyla bağı ve ilişkileri güçlü bir şekilde devam etmektedir. Bu vatandaşlarımız işlerini bulundukları ülkeden takip etmek durumundadır. Uygulamada bir haftalık, on günlük gecikmeler ise bazen yasal olarak tanınmış sürelerin geçirilmesine, hak kayıplarına neden olabilmektedir. Artık bu işlemler de hız kazanıyor. Pratik ve güvenli bir şekilde gerçekleştiriliyor." (İLKHA)