VAN - Kuruluş amacı toplumdaki dez avantajlı kesimlere sürdürülebilir projelerini desteklemek ve bu tür projeleri sunan kurum ya da kişilere destek sağlamak olan Sosyal Destek Programı SODES, projelerinde genelde kadın unsuruna ağırlık verilmesi ve eğlence sektörüne daha sıcak bakması bu alana aktarılan milyonlarca liranın hangi projeler uğruna heba olduğu sorularını da beraberinde getiriyor.
 
SODES Hangi Projeleri Kabul Etmiş
2010-2011 yılları arasındaki projelere bakıldığında; gençlik merkezi, kadın merkezi, kültür merkezi, fidan dikimi ve kültür sanat spor kursu gibi projelerin kabul edildiği görülmektedir.
 
"Van SODES`te Üç Yılın Birincisi Olmuştu"
Ayrıca üç yılın birincisi olan Van`da 2010 yılında 150 milyon TL`lik bütçenin 9 milyon 775 bin TL, 2011 yılında 194 milyon TL`lik bütçeden 10 milyon 739 bin TL, 2012 yılındaki 201 milyon TLlik bütçeden de 15 milyon 920 bin TL olmak üzere toplamda 37 milyon 434 bin 228 liranın, bu projeler için ayrıldığı ve bunun bir kısmının kullanıldığı, 2012 yılında ise 15 milyon 920 bin liranın kullanılacağı belirtilmişti.
 
"Bu Güne Kadar Sadece Üç Projemiz Kabul Edildi"
Konuyla ilgili sorularımızı yanıtlayan Van Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Faruk Alparslan ise bugüne kadar kendi meslek alanlarıyla ilgili projeler sunduklarını belirterek, "Bizler bu güne kadar çeşitli projeler sunduk. Özellikle kendi meslek alanımızla ilgili olarak projelerimiz oldu. Bunlardan bir tanesi de `Genç Nesiller İşsiz kalıyor" projemizdi. Bizim buradaki hedefimiz bu gençlere iş kazandırmaydı. Bu güne kadar üç projemizin geçmesini sağladık. Ancak bundan sonraki projelerimiz maalesef geçemedi." dedi.
 
"Sunulan Projelerin Neden Kabul Edilmediğini Bilemiyoruz"
SODES `in projeler için istediği kriterlere de değinen Faruk Alparslan sözlerini şu şekilde devam ettirdi: "SODES`e projelerimizi sunduğumuzda bizlere herhangi bir kriter belirlenmiyor. Burada birinci öncelik insanlara iş kazandırma projeleri olmalı buradaki işsizlik oranı bellidir. İş öğretme çabası içerisinde olan projelerin birçoğu desteklenmiyor. Sebebini bilemiyoruz. Sadece bize projeniz yeterli görülmemiştir cevabını vermektedir. DAKA için de aynı şey söz konusudur. Bunların nedenleri ise bizlerle paylaşılmamaktadır." ifadelerini kullandı.
 
"Kentin Eğlence Sektörüne İhtiyacı Yok İşe İhtiyacı Var"
Ayrıca SODES`te kabul edilen projelerin genelinin sosyal aktiviteler ve eğlence sektörü olduğu yönündeki bir soruya ise Alparslan, "Burada kentin eğlence sektörüne ihtiyacı yok ki burada ihtiyaç olan meslek edindirme adına ve işsizliği ortadan kaldırma adına çalışmaların yapılması ve bunlara kaynak aktarılmasıdır." dedi.
 
"Projelerin Kabulünde Bölge İnsanının Hassasiyetleri Göz Önüne Alınmalı"
Ayrıca Alparslan, İnsanların hassasiyetlerinin ön planda tutulması gerektiğini belirterek, "Burada ilimiz ve bölgemiz insanlarının hassasiyetleri göz önüne alınmalı ve gerek ilimiz ve gerekse bölgemizin işsizlikten kurtarılması için projeler üretilmeli ve bunlar desteklenmelidir. Bölge halkının hassasiyetleri ve çalışmaları birçok olumsuzluğu olumlu hale getirebilir. Yeter ki eğlence vb. sektörlere verilecek destekler bu alanlara aktarılsın." diye konuştu.
 
"SODES`ten Pek Bir Beklentimiz Yok"
SODES projeleriyle ilgili sorularımızı yanıtlayan Van Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası Başkanı Yakup Simeklioğlu ise SODES`e sundukları projeleri tamamıyla sonuçlandırdıklarını belirterek, "Bizler SODES`e sınırlı sayıda proje sunmuştuk bunların hepsini sonuçlandırdık. Olumlu ya da olumsuz bunlar sonuçlandı." diyerek SODES projelerinde pek bir beklentilerinin olmadığını aktardı. (Murat Dalgın - İLKHA)