BURSA - Dünya Sağlık Örgütü`nün tamamlayıcı tıp dalı olarak kabul ettiği refleksoloji geçtiğimiz yıl Sağlık Bakanlığı tarafından destek tedaviler kapsamında incelenmeye alındı. Kısaca el ve ayak tabanındaki sinir uçlarının uyarılması ile yapılan refleksoloji özellikle nörolojik rahatsızlıkların tedavisinde ciddi bir katkı sağlıyor.

 

Psikolog ve refleksolog Halil Tabur, \"Refleksoloji sayesinde spastik, otistik engelli çocuklar, gelişim geriliği olan çocuklar, bel ve boyun fıtığı, migren, felç gibi problemlerde önemli sonuçlar alınıyor. Özellikle engelli çocuklara yürüyemeyen, konuşamayan çocuklara ciddi anlamda umut oldu. İyileşmeye katkı sağladı. Fizik tedavi ve özel eğitim ile birlikte refleksoloji bugün engelli çocukların mutlak surette faydalandığı bir tedavi şekli oldu\" dedi.

 

Tabur, \"Bu anlamda iki tane literatür çalışmamız bilimsel makalemiz var. Bunlar tıp dergilerinde yayınlandı. Sempatik ve parasempatik kuramı diye nitelendirdiğimiz bu kuram, refleksoloji ile bazı problemlerin daha hızlı sonuç vermesini sağladı. Özellikle daha önce refleksoloji yapılamayan epilepsi hastaları, şeker hastaları gibi hastalıklarda kullanılmaya ve çok iyi sonuç alınmaya başlandı. Bu kuram sayesinde spastik engelli çocuklar çok hızlı bir gelişme gösterdi.\"

 

Yaklaşık 12 bin yıl öncesine dayanan bir tedavi olan refleksolojinin ülkemizde uygulanması 9 yıl öncesine dayanıyor. Psiko Akademi refleksoloji merkezi`nin açılması ile başlayan bu süreçte çok fazla hasta sağlığına kavuştu. Psiko Akademi İstanbul, Ankara, Bursa gibi büyükşehirlerin bulunduğu 24 ilde hizmet veriyor. Özellikle nörolojik rahatsızlıkların hızla tedavi edilmesini sağlayan refleksoloji ile 5 yıllık tedavi sürecini 6 aya kadar düşürebiliyor. Tedaviyi hızlandırarak ve daha iyi sonuç alınmasını sağlayan refleksoloji pek çok hastayı sağlığına kavuşturuyor. (Zeki Aras - İLKHA)