Cezayir Toplumsal Barış Hareketi temsilcisi Muhammed Veurab, mevcut Cumhurbaşkanı Abdülaziz Buvetfelika'nın yeniden başkan adayı olması üzerine önemli açıklamalarda bulundu.

Ülkede iki haftadan bu yana Buvetfelika'nın yeniden başkan adayı olması üzerine halkın meydanlara indiğini belirten Veurab,"Cezayir'e yaraşır bir başkan istiyoruz." dedi.    

Cezayir'de büyük yürüyüşler gerçekleştiğini belirten Veurab,  "Cumhurbaşkanı'nın beşinci dönem adaylığına karşı çıkan halk, meydanlara inmiş durumda. Cezayir halkı başkanlık seçimlerinin olacağı 18 Nisan gününde ne olacağını iyi biliyor. Bu seçimlerde mevcut Cumhurbaşkanı Abdülaziz Buvetfelika'nın tekrar başkan seçilmesi isteniyor. Bu başkan çok hasta ve hiçbir şey yapamıyor. İsviçre'nin Cenevre kentinde bir hastanede tedavi görüyor. Tekrar adaylık için başvuru yapınca insanlar bu deliliğe bir son vermek için sokaklara döküldü. Onu tekrar başkan yapmak isteyenler hiçbir şeye gücü yetmeyen bir başkanı başımıza musallat etmek istiyorlar. Halk bunu kabul etmedi. İki haftadır yürüyüşler aralıksız devam ediyor. Ancak bugün büyük yürüyüşler yapılmasını bekliyoruz. Nedeni de Cezayir'de hafta sonu tatili cuma günüdür. Cuma günü yürüyüşler, tüm mescitlerden çıkan büyük kalabalıklar eşliğinde gerçekleştiriliyor. İnsanlar diyorlar ki her ne şekilde olursa olsun biz beşinci defa bunu istemiyoruz." şeklinde konuştu.

"Yürüyüşler çok harika ve düzenli bir şekilde yürütülüyor."

Şimdiye kadar hükümet tarafından bir açıklama yapılmadığını belirten Veurab, "Hâlâ manevra yapmak ve zaman kazanmak istiyorlar. Fakat halkın sabrı taşmış durumda. Yürüyüşler çok harika ve düzenli bir şekilde yürütülüyor. Çok hafif bir kısım yaralanmalar ve insanlar arasında yaşanan izdiham sonucu bir kişinin vefat etmesi dışında neredeyse herhangi bir yaralanma ve sorun yoktur diyebiliriz. Güvenlik güçleri eylemcilerle uyumlu bir şekilde hareket ediyor." ifadelerini kullandı.

Toplumsal Barış Hareketi'nin bu yürüyüşler hakkında nasıl bir tavır takındığına değinen Veurab, "Siyasi partilere gelince Cezayir'de en güçlü İslami hareket Toplumsal Barış Hareketi (Hareketul Mucteme Essilm)'dir. Toplumsal Barış Hareketi olarak demokrasiyi temsil etmeyen bir siyasi eylemin içinde olmaktan yüz çevirdik. Biz siyasi sürecin demokratik olarak işlemesi taraftarıyız. Böyle bir durumdaki bir başkanın aday gösterilmesi, burada demokrasinin olmadığını gösterir. İşin içinde sahtekârlığın olacağı daha şimdiden bellidir. Böylesi bir durumu kesin şekilde kabul etmiyoruz. Biz yaklaşık 4 gün önce, resmi bir beyanatla, bu halk hareketinin içinde ve destekçisi olduğumuzu beyan ettik. Eylem ve yürüyüşlere resmi olarak katılım gösterdik, göstermeye de devam edeceğiz. Bizler bu siyasi politikanın bir parçası olmaktan yüz çevirdik. Biz aslında eylemler başlamadan işin böyle sonuçlanacağına emindik. Toplumsal Barış Hareketi'nin duruşu budur." dedi.

 "Bu cuma gerçekleştirilecek yürüyüşlerin adını '102 Cuması' olarak adlandırdık"  

Ülkedeki diğer siyasi partilerden de destek aldıklarını ifade eden Veurab, "Cezayir'in siyasi sahasındaki birçok kurum, bizim bu net duruşumuzu görünce sırtını bize dayadı. Onlar da destek verdi. Hepsi adaylarını geri çekti. Tabi ki de bazı adaylar kaldı ama bunlar da küçük şahsiyetler. Biz şu an Anayasa'da 102'nci maddeyi aktifleştirmek istiyoruz. Cumhurbaşkanlığı görevi için Abdülaziz Buvetfelika'nın hastalığı nedeniyle büyük bir boşluğun olduğu görülüyor. Bu cuma gerçekleştirilecek yürüyüşlerin adını '102 Cuması' olarak adlandırdık. Bu madde açık bir şekilde seçimlerin durdurulması ve üç ay sonrasına ertelenmesini içeriyor. Cumhurbaşkanı hastalığı nedeniyle azledilip sonrasında yeni bir seçim sürecine girilmesi gerekiyor. Bu halkın talepleri içerisinde en önemli olan şeydir. Halk şikâyetleri çözülsün diye ayaklanmadı bilakis bir düzenin kurulması ve beşinci kez başkan adaylığının önüne geçmek için ayaklandı. Halk demokratik bir başkanlık istiyor. Kendisinin bizzat seçme hakkının olmasını ve vatanına ekonomik, siyasi ve toplumsal olarak kim daha hayırlıysa onu seçmek istiyor. Cezayir halkına göre devlet dış tehditleri engellemeye muktedir olmalıdır." diye konuştu.

"Burada tamamen halk tarafından girişilen bir hareketten söz ediyoruz"

Veurab son olarak şunları söyledi: "Bugün basın kaynaklarından gördüğümüz kadarıyla birçok Avrupa devleti bu yürüyüşleri konuşuyor. Bizler hükümetin düşürülmesini konuşmuyoruz. Biz burada tamamen halk tarafından girişilen bir hareketten söz ediyoruz. Sadece İslami kesim değil hatta İslami kesim bu halk hareketinin bir kısmını oluşturuyor. Biz bu yürüyüşlerin barışçıl bir siyasi havada gelişmesini istiyoruz. Cezayir'e yaraşır bir başkan istiyoruz." (Zeyd Varol-İLKHA)