ANKARA - Ankara`da TÜİK Konferans Salonu`nda GAP Eylem Planı`nın geldiği aşama ile ilgili basın mensuplarına bilgi veren Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, önemli açıklamalarda bulundu. Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, GAP Eylem Projesi`nin hayata geçmesi ile bölgenin kaderinde ciddi bir değişimi ve dönüşümü sağlayacağını söyledi.
 
Gıda sektörünü ve diğer sanayi dallarının da bu projeden pay alacağını ve gelişeceğini belirten Bakan Cevdet Yılmaz, "Bu projeye yapılan saldırılar, terör örgütünün bölgeye refah gelmesini istemediğini gösteriyor. İstihdamın artmasını istemiyor. Yeni nesillerin, geleceğe hazırlanmasını istemiyor. İstismar zemini oluşmasına neden oluyor. Halbuki bu projeler bölgeye hayat verecek projeler. Biz tabi kim ne yaparsa yapsın halkın yararına gördüğümüz projeleri hayata geçireceğiz" dedi.
 
Güneydoğu Anadolu Bölgesi`nde ihale edilmiş olan toplulaştırma alanının GAP Eylem Planı hedefinin çok üstünde olduğunu söyleyen Yılmaz, sulama projeleriyle eşzamanlı yürütülen toplulaştırma projeleri ile tarlalar modern tarıma uygun olarak şekillendirildiğini belirtti.
 
Eylem Planı ile 75 proje kapsamında, bin 551 köyde 2 milyon 186 bin 287 hektarda toplulaştırma işleminin yapılacağını ifade eden Bakan Yılmaz, "Gerek ülkemizin gerekse dünyanın tek seferde yapılan en büyük toplulaştırma çalışmasıdır. Özellikle yüzyıl boyunca yapılmış olan 1 milyon hektarlık toplulaştırma projeleriyle kıyaslandığında oldukça etkileyicidir. Toplulaştırma yapılan her yerde tarlalar ve köyler sulama, kanalizasyon sistemi ve yola kavuşmaktadır. Bu alanlarda toprak etüt ve haritalama çalışmaları tamamlanmıştır" diye konuştu.
 
Tamamlanma aşamasına gelen enerji projeleriyle GAP`ın kendisini hızlı şekilde geri ödeyen bir proje haline dönüştüğüne de değinen Yılmaz, bu çerçevede GAP`ın, Türkiye ekonomisine ve bölge halkının refahına doğrudan katkı sağladığına dikkat çekerek, GAP kapsamındaki enerji yatırımlarında fiziki gerçekleşmenin yüzde 74 düzeyinde olduğunu belirtti.
 
Bakan Yılmaz, Eylem Planı kapsamında inşaatı devam eden ve yüzde 45 gerçekleşme sağlanan Dicle Irmağı`nın en büyük barajı olan Ilısu Barajı ve HES`in tamamlanmasıyla birlikte bu oranın yüzde 90`ı aşacağını ve Cizre Barajı`nın yapımının da önünün açılacağını bildirdi.
 
Hedefimiz Halkın Refah Seviyesinin Artması
GAP Eylem Planı ile bölge halkının refah ve gelir düzeyini yükseltmeyi, yeni iş imkanları sağlamayı ve sosyal yaşamı iyileştirmeyi hedeflediklerini ifade eden Yılmaz, "GAP Eylem Planı kapsamındaki eğitim, sağlık, istihdam, sosyal koruma gibi toplumsal gelişmenin temelini oluşturan alanlarda gerçekleştirilen yatırımlar, sosyal göstergelerde olumlu gelişmeler sağlamıştır" değerlendirmesini yaptı.
 
Eğitimin her kademesindeki okullaşma oranlarının hedeflenen düzeye ulaşması için yatırımların hızla sürdürüldüğünü kaydeden Bakan Yılmaz, "Özellikle son iki yılda eğitim yatırımlarına ayrılan ödeneklerle açılan derslik sayısı artmış, okullaşma oranında da önemli yükselmeler kaydedilmiştir. Okul öncesi eğitimde açılan derslik sayısı bakımından hem bölge genelinde hem de iller düzeyinde hedef aşılmıştır. 2008-2012 döneminde okul öncesi eğitim, ilköğretim ve ortaöğretimde toplam 10 bin 352 derslik yapılmıştır" şeklinde konuştu.
 
GAP Eylem Planı`nın esasının toplumun bütün unsurlarının güçlendirilmesi olduğunu ifade eden Yılmaz, sosyal hizmet ve yardımlar konusundaki GAP Eylem Planı uygulamaları ile bölgede daha çok sayıda vatandaşa ulaşmalarının mümkün olduğunu dile getirdi.
(Furkan Bingöl - İLKHA)