VAN- Diyabeti, \"Diabetis Mellutis(DM), vücudumuzda pankreas adlı salgı bezinin yeterli miktarda insülin hormonu üretmemesi ya da ürettiği insülin hormonunun etkili bir şekilde kullanılamaması durumunda gelişen ve ömür boyu süren bir hastalık\" olarak tanımlayan Halk Sağlığı Müdürü Dr. İmren, \"Sonuç olarak kişi, yediği besinlerden kana geçen şekeri yani glikozu kullanamaz ve kan şekeri yükselir. Biz de buna hiperglisemi veya diyabet diyoruz\" dedi.

 

Diyabeti olan birçok kişinin beslenme planını uygulamak için aile ile yemek yeme zamanını ve birlikte yedikleri yemek çeşidini değiştirmek zorunda olduğunu söyleyen Dr. İmren, \"Diyabet hastası, kendisi için ayrı yemek hazırlamaktadır. Oysa günümüzde diyabeti olan ve diyabeti olmayan bireylere önerilen sağlıklı beslenme prensipleri farklı değildir. Diyabet, bireyin temel besin öğelerine olan gereksinim düzeylerini etkilemez. Beslenme planı ile bireysel özelliklere göre değişen enerji ve besin öğesi ihtiyacının yeterli ve dengeli beslenmeyi sağlayacak şekilde, çeşitli yiyeceklerden karşılanması sağlanır\" ifadelerini kullandı.

 

Karbonhidrat, Protein, Posa ,Yağ, Vitamin ve Mineral Önemli

Dr. İmren sözlerini şöyle sürdürdü: \" Diyabeti olmayan bir kişinin de rafine(beyaz) şeker tüketimini kısıtlaması, doymuş yağ ve kolesterolden zengin olan et(yağlı kıyma vs..), süt, yoğurt, peynir, yumurta gibi yiyecekleri belirli bir miktarda tüketmesi gerekir. Az az ve sık sık yemek yemesi gerekmektedir. Sağlıklı beslenme için aşağıdaki besin öğelerini içeren yiyeceklerin yeterli miktarlarda ve öğün içinde dengeli bir şekilde alınması gerekmektedir.

 

Diyabet, yaşamınızda başta beslenme planınız olmak üzere bazı değişikliklerin oluşmasını gerektirmektedir. Kan şekerini oluşturan asıl kaynak besinler olduğu için sağlıklı beslenme diyabette tedavinin temelidir. Sağlıklı beslenmek için ihtiyacımız olan temel yiyecek kaynakları şunlardır: Karbonhidrat (tahıllar, un ve undan yapılmış yiyecekler, kuru baklagiller, patates, sebze ve meyveler, süt, yoğurt), Protein (et, yumurta, peynir, süt, yoğurt ), Yağ (yağ ve et, yumurta, peynir, süt, yoğurt gibi yağ içeren yiyecekler), Vitamin ve Mineral. (sebze ve meyveler başta olmak üzere tüm yiyecekler.), Posa (sebze, meyve, kuru baklagiller ve tam taneli tahıllar.)

 

Her Gün Farklı Besinler Tüketin!
Diyabet hastalarının Sağlıklı beslenmesi için her gün çeşitli besinler tüketmesi gerektiğini tavsiye eden Dr. İmren, \"Çünkü her bir besinin içindeki besin öğesi farklıdır. Sağlıklı bir yaşam sürdürebilmek için vücudunuzun gereksinimi olan besin öğelerini ancak yiyecekleri çeşitlendirerek, yeterli bir şekilde sağlayabilirsiniz. Diyabetinizin olması yaşamınız boyunca sevdiğiniz yiyecekleri yiyemeyecek olmanız anlamına gelmez. Fakat yediğiniz yiyecek çeşidine ve miktarına daha çok dikkat etmeniz gerekmektedir. Öğünlerden 1,5 saat sonra kan şekerinizi ölçerek farklı yiyeceklerin kan şekerinizi nasıl etkilediğini saptayabilir, farklı yiyecekler ile menü planlaması yapmak için değişim listelerinden faydalanabilirsiniz\" diye konuştu.

 

Dr. İmren, diyabet hastalarının spor yapması gerektiğine de değinerek, fiziksel aktivitelerin kandaki şeker seviyesini, kan basıncını ve kolesterolü düşürebileceğini kaydetti. (Fırat Arslan-İLKHA)