Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, dershanelerin kapatılması konusunda kararlı olduklarını yineledi. Bakan Dinçer, dün twitter`daki dershanelerin kapatılmaması yönündeki dersanem olmasaydı başlığı altındaki kampanyaya rağmen dershanelerin önümüzdeki yıl kapatılması için hukuki ve diğer boyutlarının araştırılmasının yılbaşında tamamlanacağını söyledi.

“Türkiye`de Hayat Boyu Öğrenmenin Geliştirilmesi Projesi, Uluslararası Hayat Boyu Öğrenme Konferansı” öncesi Bakan Dinçer gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, 2013-2014 eğitim öğretim yılından itibaren SBS`yi kaldıracaklarını yineledi, Kürtçe dersini seçmeli alanların sayısının 18 bine indiğini açıkladı.

“DERSHANE SEKTÖRÜ DARALIYOR”

Dershanelerle ilgili bu işin iktisadi, eğitim ve hukuk boyutu var. 3894 dershane var. Son 2,5 yıllık süresinde 360 dershane kapandı. Giderek o sektörde daralma var. Doğrudan SBS`ye hazırlayan dershane sayısı 800 civarında. SBS`yi kaldırırsak ya başka hizmet vermeye başlayacak, ya da piyasadan çıkacak.

“233 BİN ÖĞRENCİ”

1000 civarı doğrudan doğruya üniversite hazırlık kursu var. Ayrıca KPSS, SBS ve üniversite hazırlık gibi çoklu program sunanlar da bulunuyor. Normal liseye devam ederken aynı zamanda üniversite kurslarına giden öğrenci sayısı aşağı yukarı 233 bin civarında. Liseden mezun olmuş, üniversiteye girememiş, tekrar kurs alarak daha iyi bölümü kazanmayı hedefleyen öğrenci sayısı 240-250 bin. Üniversite imtihanında özellikle YGS`yi birden çok yaptığımızda 240 bin civarında öğrenci daralma olduğunu varsayıyoruz. Üniversite hazırlıkla ilgili düzenlemenin farklı boyutları var. Lisede okutulan bütün konuların, derslerin üniversite imtihanının konusu haline getirmeyi tartışıyoruz. Belki sınav zamanı ile ilgili düzenlemeler yapılabilir. Böyle bir kararımız yok, ancak tartışıyoruz.

Ortaöğretim programlarını ders miktarı ve içeriklerini gözden geçiriyoruz. Talebin olduğu yerde arz olacak. Bizim için öncelikli olan talebin daraltılmasıdır. Hukuki tarafı ile ilgili henüz karar vermedik, tartışıyoruz. Karşımızda tek tip dershane yok. Sürücü kursları, İngilizce hazırlık, KPSS ve TUS gibi sınavları yapanlar var. Birden çok tür dershane var. Bunların her birisinin durumu göz önüne alarak hukuki düzenleme yapmak gerekiyor, tartışıyoruz. Ayrıca toplumu rahatsız etmeden, dershane mağdur etmeden bir formül bulacağız.

"BAŞBAKANIN ÖNGÖRDÜĞÜ TARİH BİZİM İÇİN HEDEF TARİHTİR"

-Sorun imtihan değil, önceki eğitim sistemini ve çocuğun bütün hayatını etkiliyor olması. Anadolu liselerine fen liselerine sosyal bilgiler lisesine giden yüzde 30 arttığı halde, boş kontenjan miktarında farklılık olmadı, yüzde 30 artırdık, çok daha etkin şekilde yerleştirme yaptık, gelecek yıl bunun daha fazla düşeceğini tahmin ediyoruz. Yarısı bile boş kalsa belirlediğimiz politikayı değiştirmeyeceğiz.

-Öğretmen ve idari personelle 68 bin kişi çalışıyor. Başbakanın öngördüğü tarih bizim için hedef tarihtir. Başbakanın söyledikleri ile benim söylediklerim arasında bir fark yok. Onunla ilgili ayrıntılı meseleyi sizinle paylaşmış oluruz. Onların hepsinin kararını yıl sonuna doğru vereceğiz.

Ajanslar