Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Financial Times`a verdiği röportajda, Şam yönetiminin Türkiye`ye karşı kimyasal silah kullanma ihtimali konusunda uyarıda bulundu.

Gül, bu tehdide NATO`nun sağlayacağı Patriot füzeleriyle karşılık verilebileceğini belirtti.

Gül, "Suriye`nin kimyasal silahlara ve bu silahları taşıyabilecek eski Sovyet sistemine sahip olduğu biliniyor. Bu anlamda bir çılgınlık yapılması ve böyle bir hamleye girişilmesi ihtimaline karşılık hazırlık planları yapılmalı, NATO`nun şu an yaptığı şey de bu" dedi.

Ankara`nın NATO`dan Suriye sınırına Patriot füzeleri konuşlandırılmasını istemeyi değerlendirdiğini belirten Financial Times, Gül`ün sözlerinin Ankara`nın Suriye`nin kendisine karşı kimyasal silah kullanması konusundaki kaygılarını sergileyen şimdiye kadarki en net açıklama olduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı Gül`ün aynı zamanda eski bir dışişleri bakanı olduğunu hatırlatan gazete, Gül`ü Türkiye`nin uluslarası alanda en çok bilinen yüzlerinden biri olarak tanımladı.

`Mülteciler güvenlik riski`

Cumhurbaşkanı Gül,Türkiye topraklarına düşen top mermilerinin kasıtlı atıldığına inanmadığını söyledi, ancak "Tabi ki bu tür olayları hoş göremeyiz ve gerekli tepkiyi veririz" dedi.

BBC`nin haberine göre, Gül ayrıca, Türkiye`ye sığınan Suriyeli mülteci sayısındaki artışın, Ankara için bir güvenlik riski olduğunu vurguladı.

Gazete, Gül`ün Suriyeli mülteci sayısını resmi rakamların ötesinde, 150 bin kişi olarak bildirdiğini yazdı.

Ancak Gül, en büyük ve yakın tehditle Suriye halkının karşı karşıya bulunduğunu ekliyor ve `Bu durumun devam edemeyeceği net. Suriye kendi kendini tüketen bir ülke haline geldi" diyor.