EKONOMİ SERVİSİ

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2018 yılına ait “Bitkisel Ürün Fiyatları ve Üretim Değeri” istatistiklerini açıkladı. Buna göre:

BUĞDAY (DURUM) FİYATI BİR ÖNCEKİ YILA GÖRE %8,7 ARTARAK 0,96 TL OLDU

Bir önceki yıla göre; mısır fiyatı %13,4 artarak 0,85 TL, yağlık ayçiçeği fiyatı %16 artarak 2,58 TL, patates %44,6 artarak 1,03 TL ve çeltik %24 artarak 2,38 TL olurken, kuru baklagillerden, kırmızı mercimek fiyatı %16,5 azalarak 1,94 TL, nohut fiyatı   %12 azalarak 4,80 TL oldu.

KURU SOĞAN FİYATI BİR ÖNCEKİ YILA GÖRE %67,7 ORANINDA ARTTI

Sofralık domates fiyatı %36,5 artarak 1,85 TL, sofralık hıyar fiyatı %9 artarak 1,44 TL ve patlıcan fiyatı %8,8 artarak 1,54 TL olurken, kuru sarımsak fiyatı %26,3 azalarak 4,17 TL ve karnabahar fiyatı %4,2 azalarak 1,27 TL oldu.

SOFRALIK ZEYTİN FİYATI BİR ÖNCEKİ YILA GÖRE %21 ORANINDA ARTTI

Bir önceki yıla göre portakal (Washington) fiyatında %18,5, sofralık çekirdekli üzüm fiyatında %17,9, kayısı fiyatında %15,5 ve sert kabuklu meyvelerden ceviz fiyatında %10,3 artış, taş çekirdekli meyvelerden kiraz fiyatında ise %18,2 oranında azalış gerçekleşti. Yaş çay fiyatı bir önceki yıla göre %16 oranında artışla 2,32 TL oldu.

BİTKİSEL ÜRETİM DEĞERİ BİR ÖNCEKİ YILA GÖRE %16,9 ARTTI

Bitkisel üretim değeri 158,9 milyar TL oldu. Bir önceki yıla göre; tahıllar ve diğer bitkisel ürünler üretim değeri %10,4 artarak 61,9 milyar TL, sebze üretim değeri %22,3 artarak 41,4 milyar TL ve meyveler, içecek ve baharat bitkileri üretim değeri ise %20,9 artarak 55,5 milyar TL oldu.