BATMAN - Batman Valiliği`nden yapılan açıklamada, Batman Belediye Başkan Vekili Serhat Temel`in Almanya`nın Berlin Kenti`nde Willy Brandt Haus adlı merkezde bir konferansta yaptığı konuşmasına cevap verildi.

 

Açıklamada, \"Bugün (12.11.2012) bazı yerel gazeteler ve internet sitelerinde, Batman Belediye Başkan Vekili Sayın Serhat Temel`e atfen, Almanya`nın Berlin Kenti`nde, Willy Brandt Haus adlı merkezde yapılan bir konferansta yaptığı konuşmada; `Valilikler bize alternatif olmak istiyor. Valilikler bir yandan belediye çalışmalarını engelliyor, diğer taraftan belediye çalışmalarına alternatif faaliyetler yürütüyor. Orhan Doğan Eğitim Destek Evimiz, alternatif bir oluşum olduğu için geçen yıl bizzat valilik tarafından kapatıldı. Meclis olarak aldığımız birçok karar valilikten geri dönüyor. 2010-2011 bütçemiz valilik tarafından 13 kez bize iade edildi…` ifadelerini kullandığı yer almaktadır\" denildi.

 

Yukarıdaki sözlere cevap verilen maddeler halinde açıklamada şu ifadelere yer verildi:

1 - Belediyeler, yasalar ve ilgili diğer mevzuatla verilen görevleri, yine mevzuata uygun olarak yerine getirmek zorunda olan kamu kuruluşlarıdır.

2 - Türkiye`de bazı siyasetçilerin yurtdışına çıktıklarında katıldıkları uluslararası platformlarda, Devlete ve onun kurumlarına haksız saldırılarda bulundukları ve sınırsız eleştiriyi alışkanlık haline getirdikleri dikkat çekmektedir.

3 - Batman Valiliği`nin, Batman Belediyesi`nin çalışmalarını engellemek gibi bir kastı kesinlikle söz konusu değildir. Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devleti olup, yasalara aykırı görülen hususlara bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da yasal yetki kullanılarak müdahale edilecektir. Bu çerçevede, belediye meclis kararlarına karşı bugüne kadar yaptığımız yasal uyarı görevimizi Valilik olarak bundan sonra da yapmaya devam edeceğiz.

4 - Valiliğin, Belediye bütçesini iade etme gibi bir görevi ve yetkisi yoktur. Dolayısı ile 2010-2011 bütçesinin 13 kez iade edildiği bilgisi yanlıştır.

5 - `Orhan Doğan Eğitim ve Destek Evi` adı altında faaliyet gösteren yerin kapatılması konusu ile ilgili ithamlar da kesinlikle doğru değildir.

6 - İdarenin her türlü eylem ve işlemine karşı yargı yolu açıktır. Bu nedenle, Belediye de Valiliğin kendileri ile ilgili iş ve işlemlerini pekala yargıya taşıyabilir.

7 - Türkiye genelinde olduğu gibi Batman`da da belediyeler dahil kamu kaynağı kullanan kuruluşlarda ihbar ve şikayetlere bağlı olarak gerektiğinde inceleme-soruşturma yapılmakta ve yapılmaya da devam edilecektir.

8 - Amacımız; Batman`da Valilik, Belediye, kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum örgütleri ve vatandaş işbirliği ile ilimizi her alanda kalkındırmak, eksikliklerini tamamlamak, kamu hizmetlerinin standartlarını yükseltmek ve vatandaşlarımızın yaşam kalitesini artırmaktır. (Veysi Rüzgar - İLKHA)