Bu sistemle SGK`lı vatandaşlar yıllık 500 ile 900 TL arasında ücret ödeyerek özel hastanelerde ücretsiz tedavi olabilecek. Sigorta şirketleri bu sistemle yüklerinin azalacağını ifade ediyor

Sağlık hizmetleri için cebinden ilave para ödemek zorunda kalanlar ya da daha yüksek standartlarda sağlık hizmeti talep edenlerin başvurduğu `Tamamlayıcı ve Destekleyici Sağlık Sigortası` uygulamaları, özel hastaneler tarafından benimsenmeye başladı. Bu sistemle SGK`lı olan vatandaşlar, yıllık 500 ile 900 TL arasında ücret ödeyerek özel hastanelerde ücretsiz tedavi olabilecekler. Yakın zamanda ülkemizdeki tüm özel hastanelerde yaygınlaşmaya başlayacak sistem ilk olarak Medical Park Hastaneler Grubu`nda uygulanacak.

İLK UYGULAMA MEDİCAL PARK`TA

Uygulamaya göre, SGK güvencesi olan vatandaşlar Medical Park Hastaneleri`nde fark ödemeden hizmet alabilecekler. Mapfre Genel Sigorta CEO`su Serdar Gül, `Uygulamanın SGK`lı kişilere büyük avantajları olacak. Fiyatlar İstanbul dışındaki illerde daha düşük olacak` dedi. Medical Park Hastaneler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Usta da, `Bütün hastanelerimizde tedavi olan SGK`lılar, `Tamamlayıcı Sağlık Sigortası` ile ücret ödemeden tüm hastanelerimizde tedavi olabilecekler` diye konuştu.

SAĞLIK SEKTÖRÜ İKİYE BÖLÜNDÜ

Sağlık sektörü ise "Tamamlayıcı ve Destekleyici Sağlık Sigortası Uygulamaları ülkemizde yaygınlaşırsa neler olacak? Neleri getirecek, neleri götürecek? Özel hastanelerde uygulandığı gibi kamu kurumlarında da uygulanabilecek mi? Ekonomik anlamda hastanelere sorun yaratabilir mi?" sorularıyla ikiye bölünmüş durumda. Bir taraf `Vatandaşın da hastanelerin de işine gelecek, özellikle kişilere avantaj sağlayacak bir sistem` derken bir taraf da, `Vatandaşın cebinden daha fazla para çıkacak` diyor.

Kamunun yükü azalır

Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği Başkanı Dr. Reşat Bahat, yaklaşık 10 milyon kişinin bu uygulamadan faydalanacağını belirterek, şunları kaydetti: "Tamamlayıcı sağlık sigortası Türkiye`de özel hastanelerin önünü açtığı gibi kamu hastanelerinin yükünü azaltarak onların da hız ve kalitesine katkı sağlayacaktır. Sürdürülebilir sağlık için Tamamlayıcı Sağlık Sigortası olmazsa olmaz. Ben sosyal ve ekonomik evrime de inanıyorum. Eğer sosyal ve ekonomik evrim varsa mutlaka en doğru fikir hayata geçecektir. Biz de Hazine`nin bu konuda adım atmasını bekliyoruz."

Kasko gibi sigorta

Türk Tabipler Birliği Merkez Konsey Üyesi Dr. Osman Öztürk ise, Tamamlayıcı ve Destekleyici Sağlık Sigortası`na karşı çıkarak, şu ifadeleri kullandı: "Bu sistemle kandırıldığımızı düşünüyorum. Genel sağlık sigortası bizim sağlık harcamalarımızı karşılıyorsa yeniden bir sigorta ödemenin rasyonel bir gerekçesi yok. Tamamlayıcı Sağlık Sigortası`nı trafikteki zorunlu sigorta gibi düşünelim. Bunu araçlarımız için ödüyoruz. Bir de kasko ödüyoruz sigorta şirketlerine. Tamamlayıcı Sağlık Sigortası da bizim kaskomuz gibi olacak. İkinci sınıf bir sigorta türü olduğu için de muhtemelen bütün tedavileri karşılamayacak."

İstanbullu`ya yüksek fatura

Tamamlayıcı ve Destekleyici Sağlık Sigortası`nda sigorta şirketlerine ödenecek rakamlar dikkat çekiyor. Örneğin 5 yaşına kadar olan çocuğunuz için ödeyeceğiniz rakam yıllık 525 TL. Normal özel sağlık sigortasında 40 yaş üstü erkekler yıllık 2 bin 920 TL öderken, Tamamlayıcı Sağlık Sigortası`nda bu rakam İstanbul`da yıllık 780 TL`ye; İstanbul dışında 525 TL`ye düşecek. Aynı yaşlardaki bir kadın özel sigorta için yıllık 3 bin 350 TL öderken, İstanbul`da 975 TL ücret yatıracak.

Yeni Şafak