DİYARBAKIR - Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı programı kapsamında \"Brucellanın Konjüktival Aşı ile Kontrol ve Eradikasyonu Projesi`` gereği uygulanacak Konjüktival Brucella aşısı uygulamasına Diyarbakır`da başlandı.

Yenişehir İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünde görevli veteriner hekimler tarafından proje gereği ergin ya da genç tüm dişi sığır, koyun ve keçiler ile damızlık olarak ayrılacak erkek koyun ve keçiler bu aşı ile aşılanacaktır.

Halk arasında \"Yavru atma\", \"Malta humması\" veya \"Dalgalı humma\" olarak bilinen hastalığa, brusella denilen bir mikrop neden olur. Brusella mikrobu, insan, sığır, koyun ve keçilerde yavru atma, kısırlık ve meme hastalıkları yapar. Mikrop, hasta hayvanların dışkı, süt ve atık yavru zarları (son`u) ile çevreye bulaşıp, insanlarda hastalık meydana getirir.


Ahır veya ağıl içinde hayvanlar arasında bulaşma ağız, deri, göz yoluyla, çiftleşme veya sağım sırasındaki hatalar sonu meme yoluyla olur. Mikrobu taşıyan gebe hayvanlar yavru atarlarken veya doğururken atık yavru zarları ve suları ile çevreyi bulaştırırlar. Mikrobu taşıyan hasta hayvanların çoğu, yavru attıktan sonra aylarca sütleri ile mikrobu çıkarırlar. İneklerde yavru atmalar genellikle gebeliğin 6. ve 8. aylarında, koyun ve keçilerde gebeliğin ileri devrelerinde olur. İnek, koyun ve keçilerde, birinci yavru atımından sonra, ikinci atık olayları nadiren görülür.

Brusellada genellikle hasta hayvanları tedavi yoluna gidilmez. Hastalar ayrılarak mezbahaya gönderilir. Sığırlarda ihbarı mecburi hastalıklardandır. (Ayetullah Turgut - İLKHA)