Grip virüsünün, havaların soğumasıyla ortaya çıktığını, aralık, ocak ve şubat aylarında en yüksek orana ulaştığını kaydeden Usluer, havaların ısınmasıyla azaldığını ancak son yıllarda nisan ve mayıs aylarında da yaygın olarak görüldüğünü bildirdi.
Gribe karşı en etkili tedavinin aşıdan geçtiğine dikkati çeken Usluer, aşılanma için en ideal sürecin eylül ayının 15`inden sonraki iki ay olduğunu söyledi.
Grip aşısı yaptırmak isteyen kişilerin kış mevsimi süresince, gribe yakalanmadıkları takdirde aşı olabileceklerini aktaran Usluer, şöyle konuştu:
``Bu iki ayda aşılanırsak bir anlamda gribe karşı silahlı donanımı sağlıyoruz. Öbür türlü salgın zamanında kişilerin şans eseri gribe yakalanmaması gerekiyor. Ama gerçekten grip mi oldu, onu ayırt etmek lazım. Aynı gribe benzeyen soğuk algınlığı gibi hastalık yapabilen 200`den fazla virüs var. Bunların büyük bir kısmı grip virüsü değil.
Türkiye`de iki adet laboratuvarımız var. Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi ve İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi`nde. Buraya gönderdiğimiz örneklerde doğrulanmış `grip` olgusuna rastlandıktan sonra `salgın başladı` diyoruz. Şu an öyle bir veri yok. Yani henüz salgın başlamadı. Grip henüz kapımızı çalmadı. Bu yüzden grip aşısı olmak için uygun bir zaman.``
``Gebeler risk grubunda, mutlaka aşılanmalı``
Usluer, 40 yaş üstü, sağlık çalışanları, kalp, akciğer, kronik böbrek hastaları, şeker ve kanser hastaları ile gebelerin risk grubunu oluşturduğunu vurgulayan Usluer, ``Bu kişiler mutlaka aşılanmalıdır. Özellikle gebeler, 9 ay süresince her dönem grip aşısı yaptırabilirler. Domuz gribi salgınında tüm dünyada en fazla etkilenen grup içinde gebeler vardı. Gebe kaybı yaşandı, erken doğum, ölü doğum oldu. Bu yüzden aşıların tek doz olarak üretilmesi ve içinde herhangi bir koruyucu madde olmaması dolayısıyla aşının gebeye hiçbir zararı yoktur`` diye konuştu.
Yumurta alerjisi olanlar, daha önce aşı yaptırdıktan sonra yan etkileriyle karşılaşanlar ve MS hastalarının grip aşısı yaptırmaması gerektiğine dikkati çeken Usluer, şöyle devam etti:
``Aşılama bir temel sağlık hizmetidir. Koruyucu hekimliktir. Koruyucu hekimlik her zaman tedavi edici hekimliğin önündedir. Gereksiz hekim başvurusu, iş gücü kaybı, hastaneye yatış, antibiyotik kullanma, antiviral ilaç almak bunların hepsi bir maliyet oluşturuyor. Bunu bir aşıyla çözebilirsiniz. Üstelik risk grubuna devlet aşıyı ücretsiz veriyor. Sadece devletin risk grubu olarak gördüğü yaş 65 olduğu için 65 yaş ve üzerindekilere ücretsiz. Ancak 40 yaş üstü kişiler de aşıya kolaylıkla ulaşabilirler, maliyeti yüksek değil.
Öte yandan aşı karşıtı görüşler var... Bunlar ağırlıklı olarak ne yazık ki, hekimlerden karşımıza çıkıyor. Bunlar özellikle nörologlar, sinir sistemi uzmanları ve bazı göğüs hastalıkları uzmanları. Bir taraf aşıya olumlu bakıyor, bir tarafta aşıyı düşman gibi ilan ediyor, diğer bir tarafta ise komplo teorisiyle yaklaşanlar var. Onlarda diyorlar ki, `bu ilaç firmalarının bir oyunu, aşıların üzerinden para kazanmak istiyor, aslında bu aşıların bir yararı yok`. Bunlar hiç etik değil. Herkes kendi yetkin olduğu alanda konuşmalıdır. Şimdi ben kendi uzmanlık alanım dışında ahkam kesersem doğru olmaz, bunlara kıymet vermemek gerekir.``