Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nden gelen talep doğrultusunda çalışmalarına başladı.
Buna göre öncelikli olarak kaçak, sağlıksız ve güvensiz yapılar yıkılarak alanın tarihî ve kültürel değeri ön plana çıkarılacak. Alan içinde bulunan başta surlar olmak üzere pek çok köşk, konak, kilise, cami, han, hamam, anıt gibi tarihi yapı restore edilecek.

Kaçak yapılarda oturanların durumu henüz netlik kazanmazken, boş alanlarda tarihi binalarla birlikte yeşil alan, eğitim ve sağlık tesisleri de kentin mimarisine özgün olarak inşa edilecek. Hem tarihi güzellikler ortaya çıkarılacak hem de Diyarbakır’ın turizm potansiyelinin artırılmasına yönelik destek çalışması yapılacak. Kentsel dönüşüm sürecinde Bakanlık ve büyükşehir belediyesinin yanı sıra kalkınma ajansı, yerel yönetimler, üniversite ve sivil toplum kuruluşları da aktif olarak rol alacak.

Bölgenin çarpık ve sağlıksız yapılaşmadan arındırılarak tarihi dokusunun ön plana çıkarılması amacıyla Diyarbakır İli, Sur İlçesi, Suriçi Bölgesi 6306 Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında, Bakanlar Kurulu kararı ile ‘riskli alan’ ilan edildi. Söz konusu karar 4 Kasım 2012 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Deprem riski taşıyor

Suriçi yaklaşık 186 hektar büyüklüğünde bir alanı kapsıyor. Bölgede bulunan 15 mahallede 71 bin kişi yaşıyor. 141 anıtsal kültür varlığı, 342 sivil mimarlık örneği yapı ve 97 adet kamu binası bölgenin içerisinde yer alıyor. Suriçinde toplam 9 bin 246 adet yapı bulunuyor. Alandaki betonarme yapı sayısı da yüzde 5’in altında. Yapılan büyük bölümü yığma binalardan oluşuyor. Bölgenin ikinci derece deprem kuşağında yer aldığına dikkat çeken Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri bölgede herhangi bir deprem olmadan ağır hasar görebilecek bina bulunduğunu söylüyor. Yetkililere göre, bölge ciddi bir can ve mal kaybı riski altında.

Zaman