Bursa`da kendi iş yerini açan yüksek inşaat mühendisi Nurten Topaloğlu, inşaat projelerini imzalama yetkisini verecek serbest inşaat mühendisliği belgesini almak için Türkiye Mimar ve Mühendisler Odası`na (TMMOB) İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Bursa Şubesi aracılığıyla başvuru yaptı.

Normal şartlar içinde en fazla 1 hafta içinde verilen belgenin yaklaşık 1,5 ay bekleyen Topaloğlu, Ankara`daki genel merkezden gelen yazıdan sonra şok oldu.

Aynı zamanda İMO Bursa Şubesi`nde yönetim kurulu üyeliği görevini yapan Topaloğlu`na başörtülü fotoğrafı sebebiyle serbest inşaat mühendisliği belgesi verilmediği ortaya çıktı.
Olayın kamuoyunda duyulmasının ardından oda ile TMMOB arasındaki görüşmeler olumlu sonuçlandı.

5 Kasım 2012 tarihi itibarıyla Nurten Topaloğlu`nun projelerini imzalamasını sağlayacak sicil durum belgesi onaylandı. Konuyla ilgili Nurten Topaloğlu ile birlikte basın toplantısı yapan İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Necati Şahin, oda olarak ortak paydanın meslekleri olduğunu belirterek, asla siyasi birliktelik aramadıklarını dile getirdi.

Türkiye`de 500 bine yakın mimar, mühendis ve şehir plancısı olduğunu kaydeden Şahin, hala bu sıkıntının ana nedeni olan yasalarla yönetildiklerini ifade etti. 1938 yılında çıkan mimarlık ve mühendislik hakkındaki yasasıyla idare edildiklerini söyleyen Şahin, “1954 model TMMOB Yasası ile idare ediliyoruz. Bunlar en büyük handikapımız. Özellikle kentsel dönüşümün gündemde olduğu bu günlerde mimarlar, mühendisler ve şehir plancılarının eski yasalarla idare ediliyor olması en büyük problemimiz” dedi.

“ANKARA`NIN 1995`TE ALDIĞI KARAR MAĞDUR EDİYOR”

Nurten Topaloğlu`nun Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi olduğunu, çalışkanlığı ve aktifliği ile ön planda olduğunu söyleyen Şahin, üyelik hakkını elde eden bir meslektaşının mesleğine engel olmanın söz konusu olmaması gerektiğini vurguladı. Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Nurten Topaloğlu komitelerde çalışan beynini, kalbini ortaya koyan, işinden ve evinden özel hayatından zaman ayıran, İMO Bursa Şubesi Yönetim Kurulu`nda yer alan ilk bayandır. Bizler de elimizden geldiğince ona bu ortamı hazırladık. Aslında hiç beklemediğimiz bir konu. Ankara TMMOB Yönetim Kurulu bir karar aldı. 1995 yılında sakallı ve türbanlı resimlere kimlik verilmemesi kararı alındı. Ömer Faruk Tümer diye bir arkadaşımız var. O da sakalından dolayı kimlik alamadı. Nurten Topaloğlu serbest inşaat mühendisliği belgesini almak için bize müracaat etti. Bursa Şubesi bu başvurusunu kabul etti. Ankara`ya gönderdik. Bizim burada herhangi bir belge verme yetkimiz yoktur. Bütün yetki Ankara`ya aittir.”

"5 Kasım 2012 Pazartesi tarihi itibarıyla Nurten kardeşimizin sicim durum belgesi imzalandı" diyen Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bizim merkez istemimizde Nurten Topaloğlu projesini imza edecek yetkisini aldı. Dünden itibaren hiçbir şekilde engel kalmadı. Bundan sonra da bu süreç tekrar takip edilecek. Ayın 10`unda tüm şubelerin katıldığı danışma kurulu toplantısı olacak. Bu sıkıntıların olmaması için tekrar tekrar gündeme getirilecek. Bize göre 21. yüzyılda bu konular konuşulmamalıdır. Bu olayların diyaloglarla çözülmesi gerekir. Sürekli sabrımızı gösterdik, belki 1,5 ay gecikti. Ankara`daki arkadaşlarımız ciddi şekilde, ``Hayır almasın` diyenler de var. `İnsan hakkıdır` diyenler de var. Biz sağduyunun hakim olması adına bu şekilde diyaloglarla bu noktaya getirdik. Herhangi bir kardeşimizin bir sıkıntısı yok."

Şahin, 2010 yılında bastırığı albümünde Nurten Topaloğlu`nun başörtülü fotoğrafının olduğunu söyledi. Başörtüsü konusunda asla sıkıntı olmadığını kaydeden Şahin, “Bizde sorun yok. Başı açık, kapalı durumu yok. Bu insanların tercihleridir. Kimse kimseye ipotek koyamaz. Nasıl pasaportta nüfus cüzdanında kabul ettiyse o şekilde olmalıdır” dedi.

“FOTOĞRAF KONUSU BELLİ DEĞİL”

Nurten Hanım`a belge geleceğini kaydeden İMO Başkanı Necati Şahin, “Burada Nurten Hanım mesleğini icra edecek. Belgesi geçerli. Fotoğrafı dahil mi değil mi belli değil. Burada tamamen şekilci değiliz. Burada mesleğini icra etmesini istiyoruz” dedi.

Nurten Topaloğlu, kendi firmasını kurduktan sona bu bölgeye ihtiyaç duyduğunu söyledi. Başvuru sürecinde sıkıntı yaşadığını ifade eden Topaloğlu, “Bu benim planladığım bir süreç değildi. Benim şube yönetimimle hiçbir problemim yok. Her görüştüğüm basın mensubuna da aynı şeyi söyledim. Ayrımcılığa karşıyım. Burada insan hakları ihlali söz konusu. İnsanları kılık kıyafetiyle ilgili ayrımcılığa sevke etmek suçtur” dedi.

Siyasi beklentisinin olmadığını ifade eden Topaloğlu, “Üye kimliğim türbanlı değil. Üye olduğum dönemde yeni mezun olduğum için okulda problemler vardı. O zaman çok fazla önemsemedim ama bundan sonra bu konudan taviz vermeyeceğim. Hukuksal olarak gerekeni yapacağım. Belge verilmemiş olsaydı genel merkeze dava açma sürecim olurdu. O konuda hukuksal olarak gereken yapılacaktı” açıklamalarında bulundu.

Kaynak: İHA