Her geçen gün büyüyen ve nüfusu yaklaşık 600 bine dayanan Batman'da çarşı-pazar, park ve yeşil alanlarda mescit, bebek emzirme odaları ve umumi tuvaletin olmaması büyük bir eksiklik olarak göze çarpmakta.

Çarşı-pazar ile park ve yeşil alanlar gibi yerlerde bu eksiklikler vatandaşlara büyük sıkıntı oluşturuyor. Özellikle alışveriş için çarşı-pazara çıkan bebekli ve çocuklu kadınlar, bu sıkıntıdan ötürü ciddi mağduriyet yaşıyor. Batmanlılar, halkın çok yoğun uğradığı çarşı ve pazarlarda bu gibi insani ihtiyaçların bir an önce karşılanmasını istiyor.

Belediyenin buna yönelik çalışma yapması gerektiğini belirten Batman halkı, bu talebin toplumsal bir ihtiyaç olduğuna işaret ederken, bu tür yerlerin bakımı için de hizmetlinin istihdam edilmesi gerektiğini kaydetti.

"Bu talebin karşılanmasını istiyoruz"

Çarşı ve pazarlarda umumi tuvalet ve mescitlerin olmamasının halk açısından çok sıkıntı oluşturduğunu aktaran Fidan Demir, "Bir bayan olarak bu konuda şikâyetçiyim. Çünkü dışarı çıktığımız zaman namaz ihtiyacımızı giderebileceğimiz, abdest alacağımız bir yer yok. Bundan çok şikâyetçiyiz. Bir tek ben de değil arkadaşlarımız, ailelerimiz olsun… Çocuklar geldiği zaman tuvalet ihtiyacını gideremiyor. Sadece çocuklar da değil aileler de aynı zamanda bu sıkıntıyı yaşıyor. Temiz bir yer yok. Mağazalarda da yerler kirli, namaz kılamıyoruz. Namaz için bir tek 2000 İş Merkezinde bir yer var, o da yetmiyor. Belediyeden güzel bir mescit, lavabo, çocukların emzirilebileceği bir yer istiyoruz. Bu ortada bir yerde olsa en azından herkes gider. Çarşı-pazarlarda en çok böyle şeylere ihtiyaç duyuluyor. Dışarı çıktığımız zaman ibadetimizi yapamıyoruz. Bu talebin karşılanmasını istiyoruz." dedi.

"Bu ihtiyaçların giderileceği yerler olursa çok iyi olur"

Umumi tuvalet, mescit ve çocuk emzirme odasının yapılmasının çok faydalı olacağını vurgulayan Kader Ertaş, "Çarşılarımıza lavabo, mescit gibi yerler istiyoruz. Çocuklarımızı emzirebileceğimiz bir yer istiyoruz. Alışverişe çıkıyoruz, çocuklarımızı emzirebileceğimiz bir yer yok. Çocuğumuz altını kirletiyor, altını değiştirebileceğimiz bir yer yok. Bunu mağazalarda yapmak mümkün değil. Bazı mağazalarda var, bazılarında yok. Bu ihtiyaçların giderileceği yerler olursa çok iyi olur. Belediyeden talebimiz; bir mescit, bir çocuk emzirme odası ve lavabonun yapılmasıdır. Gülistan Caddesinde 2000 İş Merkezinde lavabo var, ama çok fazla kirli olduğu için gidemiyoruz." diye konuştu.

"Kadınlar bu yerlerin olmamasından şikâyetçidirler"

Halkın yoğun olduğu yerlerde umumi tuvalet ve mescitlerin yapılmasının şart olduğunu söyleyen Sevim Özçelik, "Çünkü bayanların namaz kılabileceği, abdest alabileceği yerlerin olması gerekiyor. Mesela bebekleri emzirmek için bebek emzirme odası ihtiyacımız var. Çocukların altını değiştirmek için veya abdest almak için yerlerin yapılması şarttır. Bu gibi yerler olması gerekir. Hem mağazalarda bazı yerlerde yasak hem de çoğu yerde yok. Bu yüzden belediyeden bu tür yerlerin yapılmasını istiyoruz. Bundan dolayı kadınlar bu durumdan şikâyetçidirler." ifadelerini kullandı.

"İhtiyaç olduğu halde umumi yerler yok"

Çarşı ve pazarlarda umumi tuvalet ve mescitlerin olması gerektiğini belirten Yılmaz Deliahmetoğlu ise şunları söyledi:

"Vatandaşların tuvalet ihtiyaçlarını karşılamaları için umumi yerlerin yapılması şarttır. Çocuklu annelerin çocuklarının altını değiştirmek veya çocuklarını emzirmek için devletimizden ve belediyemizden çocuk bakım odalarının yapılmasını istiyoruz. İhtiyaç olduğu halde umumi yerler çarşı pazarlarda yok. Lavabo ihtiyacı olduğu zaman camilerin haricinde herhangi bir yer yok. Cami mesafeleri de birbirinden uzak olduğu için vatandaşlara sıkıntı oluşturuyor. Annelerin çocuklarını emzirmeleri veya altlarını değiştirmeleri gerektiğinde ihtiyacı karşılayacak yerlerin olması çok iyi olacak."

"Tuvalet, mescit, çocuk emzirme odaları yapılması faydalı olur"

Umumi tuvalet, mescit ve bebek emzirme odası gibi yerlere ihtiyacın olduğunu dile getiren Ömer Akbaş, "Alışveriş için dışarı çıkan aileler yönelik ihtiyaçlarını karşılayacak umumi yerler yok. Aile alışveriş yapıyor, çocuk sıkışıyor ihtiyacını nerede giderecek? Yüzlerce insanımız bu durumdalar. Belediyeden ihtiyaçların giderileceği umumi yerlerin yapılmasını istiyoruz. Umumi yerler aileler için şarttır. Tuvalet, mescit, çocuk emzirme odaları yapılması faydalı olur. Bu yerlerin ihtiyaçtan dolayı yapılması gerekir." şeklinde konuştu.

"Bayanlar çocuklarını kaldırımda emzirip altlarını değiştiriyorlar"

Özellikle bayanların büyük sıkıntı çektiğini kaydeden Ferhan Dağ da şu ifadeleri kullandı:

"Özellikle bayanlar çarşı pazara geldiği zaman mescit sıkıntısı çekiyor. Umumi lavabolar yok. Millet ihtiyacını karşılamak için uzak camilere gitmek zorunda kalıyor. Özellikle Batman'ın işlek caddelerinden olan Gülistan Caddesinde ne mescit var ne de tuvaletler var. Bu konuda millet çok sıkıntı yaşıyor. Belediyenin bu tür ihtiyaçları gidermesi lazım. Sıkıntılar hem bayanlar hem de erkek için var. Başka illerde neredeyse her caddede bir lavabo ufak da olsa bir mescit var, ama maalesef memleketimizde yok. Bayanlar çocuklarını kaldırımda emzirip altlarını değiştiriyorlar. Çocuk emzirme odası ve bakım odası olması şarttır. Yetkililerin buna bir çare bulmasını istiyoruz. En azından ufak da olsa ihtiyaçları karşılayacak bir yerin yapılması lazım. Ara bir sokakta dahi olsa belediye çocuk bakım odası, mescit, bayan ve erkelere özel lavabolar yapabilir." (Mehmet Fatih Akgül, Mehmet Sait Çelik-İLKHA)