Göğüs boşluğu ile karın boşluğunu birbirinden ayıran diyafram kasındaki yırtık ile dünyaya gelen minik Muhammed, yenidoğan yoğun bakımdaki 24 günlük yaşam mücadelesinden sonra sağlığına kavuştu.
Muhammet Eren Karaduman, tıpta "diyafram hernisi" adı verilen, göğüs boşluğu ile karın boşluğunu birbirinden ayıran diyafram kasındaki yırtık ile dünyaya geldi. Yalnızca yüzde 50 yaşama şansı bulunan minik Muhammed, doğduğu gün ameliyat edildi ve yenidoğan yoğun bakımdaki 24 günlük yaşam mücadelesi sonrası sağlığına kavuştu.
Zorlu geçen günlerin sonunda mutlulukla bebeklerine kavuşan Mehmet Emin ve Esma Karaduman çifti, "O, hayatımızın en büyük mucizesi oldu" sözleriyle mutluluklarını dile getirdi.
"Solunum sıkıntısının nedeni doğumsal anomali çıktı"
Diyarbakır'da yaşayan Karaduman ailesi, doğum sonrasında bebeğin solunum sıkıntısı yaşaması nedeniyle Memorial Dicle Hastanesi'ne başvurdular. Burada yapılan tetkikler sonucu, solunum sıkıntısının nedeninin doğumsal bir anomali olan diyafram hernisini nedeniyle oluştuğu belirlendi. Bebeğin ameliyat olması gerekiyordu ve göğüs ile karın boşluğunu birbirinden ayıran diyafram kasındaki yırtık, yüzde 50 yaşam şansı veriyordu.
"Göğüs boşluğunu iç organlar kaplamıştı"
Memorial Dicle Hastanesi Çocuk Cerrahisi Bölümü'nden Op. Dr. Taner Kamacı tarafından gerçekleştirilen cerrahi işlem 2 saat sürdü ve ameliyat sonrası yoğun bakım süreci başladı. 24 günlük yaşam mücadelesi sonrası sağlığına kavuşan Muhammed bebek, tedavisi tamamlanıp tamamen anne sütü ile beslenir hale geldikten sonra da taburcu edildi.
Tedavi süreci hakkında bilgi veren Op. Dr. Taner Kamacı, "Muhammet Eren'in sol göğüs boşluğu tamamen bağırsak, mide ve karaciğerin sol lobu ile kaplanmıştı. Kalp de sağa doğru itilmiş haldeydi ve sol akciğer hiç gelişemediği için de ortaya çok ciddi bir tablo çıkmıştı. Beş binde bir hastada görülen bu doğumsal anomali ile dünyaya gelen Muhammet Eren'in göğüs boşluğunu dolduran tüm ince ve kalın bağırsaklar ile mideyi karın içine alarak diyafram kasındaki yırtığı tamir ettik." dedi.
Kamacı, Göğüs boşluğu ile karın boşluğunu birbirinden ayıran diyafram kasında yırtık olması nedeniyle karın içi bağırsak ve organlarının göğüs boşluğuna geçmesi" olarak bilinen diyafram hernisi anomalisinin, 5 bin bebekte bir ortaya çıktığını yineledi.
Diyarbakır'da her yıl 8-20 bebeğin bu sorun ile dünyaya geldiğinin altını çizen Op. Dr. Kamacı, "Diyafram hernisi hastalarının yaklaşık yüzde 30'u daha doğmadan anne karnında yaşamını kaybetmektedir. Canlı doğan bebeklerin yüzde 30-50'si de eğer yenidoğan yoğun bakım ve çocuk cerrahisinin bulunduğu bir merkezde dünyaya gelmediyse, bu tür merkezlere transferi sırasında kaybedilmektedir. Bu hastalar vakit kaybetmeden doğru teknikler ile ameliyat edildiğinde yaşama şansları yükselmekte ve yine yenidoğan yoğun bakım ünitesindeki tedavileri ile yaşama dönebilmektedir." ifadelerini kullandı. (Ramazan Zeren – İLKHA)