TOKAT- Tokat`a son dönemde gelen Afgan mültecilerle ilgili olarak Toplumsal Dayanışma Kültür Eğitim ve Sosyal Araştırmalar Derneği`nde (TOKAD yönetiminden Ayşe Yılmaz yazılı bir açıklama yaptı. Yılmaz, açıklamasında Mültecilerin zor şartlarda yaşam mücadelesi verdiğini belirterek, Tokat`a son dönemde gelen ve sayıları 400`ü bulan Afgan mültecilerin çok zor şartlarda yaşamaya çalıştıklarına dikkat çekti.

 

Yılmaz, kaldıkları kapalı spor salonundan güç bela bulup kiraladıkları evlere çıkan mültecilerin bu evlerde de her odaya bir aile düşecek şekilde kaldığını belirtti.

 

Afgan mültecilerin genellikle eski ve gecekondu diye tabir olunan evleri kiraladığını ifade eden Yılmaz açıklamasını şöyle sürdürdü: \"Temel ev eşyalarından mahrumlar. Bazı yardımsever kişiler mültecilerin evlerine araçlarla halı, yatak, soba, dolap, gıda, çocuk bezi, kadın ihtiyaç maddeleri, ayakkabı, elbise, battaniye, tüp ve ocak gibi malzemeler götürerek onlara yardımcı olmaya çalışıyor. Bir de kendileri de yoksullukla boğuşmak zorunda kalsalar da komşuları mülteci ailelere yardım etmeye çalışıyor. Halktan duyarlı kişiler çaba gösterse de Afgan mülteciler için devlet kurumlarının harekete geçmesi gerekiyor. Çünkü havaların da soğumaya başlamasıyla birlikte özellikle ısınma sorunu baş göstermektedir. Bebeklerin ve çocukların sağlığı tehdit altındadır. Mültecilerin tamamı ise sağlıklı barınma ve beslenme imkânlarından uzak olduklarından salgın hastalıkla yüz yüze kalabilir.\"

 

Yılmaz açıklamasında, bütün bunların yanı sıra mültecilerin yaşama tutunabilmeleri için evlerini geçindirecek işlere ihtiyacı olduğunu söyleyerek, birçok mültecinin terzilik gibi, inşaat ustalığı gibi mesleklere sahip olduğunu sözlerine ekledi.

 

Valiliğin bu kişilerin ve ailelerin sağlıklı bir envanterini çıkarıp onlara yardımcı olabileceğini açıklayan Yılmaz, \"Birçok mülteci ailede sağlık sorunları yaşanıyor. Bebeklerden yaşlılara kadar baş gösteren sorunlar için sağlık kurumları harekete geçmeli ve farklı mahallelere dağılan ailelere sağlık ekipleri göndererek tarama yapmalıdır. Mültecilerin yaşamının bir insanlık trajedisine dönüşmemesi için bireylerin ve kurumların ilgisi çok önemli. Şimdiye kadar meseleyle ilgili devlet kurumlarının doğrudan ve etkili bir müdahalesi görülmüyor. Bu hususta daha fazla geç kalınmamalı\" ifadelerini kaydetti. (Osman İçli-İLKHA)