Filistinli aktivist Muna el-Ferra yaptığı açıklamada, ``Gazze Arak`` gemisinin alımı için bağış toplamaya başladıklarını, gemiyle Gazze`ye uygulanan ambargoyu içeriden deleceklerini söyledi.

Ferra, İsrail`in güvenlik bahanesiyle gemilerin Gazze`ye gelişine engel olması nedeniyle Gazze`den demir alacak bir gemi fikri oluştuğunu, ``Gazze Arak`` gemisiyle İsrail`in Gazze`ye uyguladığı ambargoyu delmeyi ve Filistin halkının acılarına dikkati çekmeyi hedeflediklerini belirtti.

``Gazze Arak`` isimli geminin Mayıs 2013`de Gazze`den hareket etmesi planlanıyor. Geminin içerisinde Filistinli ve yabancı 15 aktivistin yanı sıra Gazze`den tarım ürünleri ve ticari mallar olacağı kaydediliyor. Geminin, ambargoyu delerek uluslararası sulara geçmeye çalışacağı belirtiliyor.

İsrail, Filistin Yönetimi ile İsrail arasında imzalanan ve Filistinlilere Akdeniz`de 20 mile kadar açılma hakkı veren Oslo Anlaşması`na rağmen Filistinli balıkçıların denizde 3 milden fazla açılmalarına izin vermiyor.

İsrail donanması, İsveç`ten Gazze`deki ambargoyu kırmak için yola çıkan Finlandiya bandıralı Estelle isimli gemiye geçen ay müdahale etmiş, 31 Mayıs 2010 tarihinde Gazze`deki ambargoyu kırmak için yola çıkan Mavi Marmara gemisine saldırarak 9 Türk`ün ölümüne neden olmuştu.

Zaman