Balkanlardaki çatışmaların tahrip ettiği savaş yorgunu Bosna’daki bu sıra dışı gelişme, tesettürlü bir kadının seçilmesine müsaade edilmesi noktasında Avrupa’da bir çığır açarak beraberinde yeni tartışmaları alevlendirdi.

Amra Babic başörtülü bir şekilde Visoko’nun sokaklarında yürürken şehirdeki pek çok insan gibi kahvehanelerin önünde oturan erkekler de sigaralarını söndürerek ayağa kalkıp onu selamlıyor. Böylece seçtikleri yeni belediye başkanlarına saygı gösteriyorlar.

Babic’in seçim zaferi, AB ülkelerinin resmi makamlarda tesettür yasağı uygulaması ve AB üyeliği peşindeki Müslüman bir ülke olan Türkiye’de kamu sahasında uygulanan radikal tesettür yasağını bir kez daha tartışmaya açtı. Bu seçim zaferi Babic’e göre, ‘Müslümanlığın, Batı’nın demokratik değerleri ile bir çatışma içerisinde olmayıp aksine uyum içerisinde olabileceğinin en bariz ispatı’ olduğunu gösteriyor.

Bosna anayasasına göre, seçimlerde adayların en az yüzde 30’unun kadın olması gerekiyor. Fakat seçmenler kadınları pek tercih etmiyor. 7 Ekim’deki seçimlerde 185 belediyeden sadece 5 tanesini kadın başkanlar kazanabildi. (İHA)