İngiltere’de faaliyet gösteren Filistin Dönüş Merkezi Başkanı Macid Ez-Zeyr Abbas’ın açıklamalarını kınayarak, bu açıklamaların Filistin tarihinde bir utanç olduğunu ve bu açıklamaların Abbas’ın Filistin halkını temsil etmediğini açıkça gösterdiğini söyledi.

Filistin Halk Kurtuluş Cephesinin dış ilişkiler sorumlusu Mahir Et-Tahir de Abbas’ın Siyonistlerin ağzıyla konuşmasını eleştirerek “Dönüş hakkı Filistin davasının temeli ve özüdür. Filistin toprağından ödün verenler kesinlikle bu tavırlarıyla Filistin halkını ve onun iradesini temsil etmiyorlar” dedi.

Quds Press Ajansına demeç veren Et-Tahir şunları söyledi: “Filistin topraklarını kurtarmak için direniş metodu devam ediyor. Filistin toprağından ödün vermek hiç kimsenin salahiyeti dâhilinde değildir. Nehirden denize kadar olan topraklar Filistin’dir. Hiç kimse bundan taviz vermeye yetkili değildir. Dönüş hakkı ise Filistin davasının özüdür ve esasıdır. 1948 yılından beri yurdundan edilenlerin yurtlarına dönmemeleri temelinde bir çözüm peşinde olanlar bu halka karşı cinayet işliyorlar.”

Abbas’ın açıklamalarına bir tepki de Hamas hareketinden geldi. Hamas sözcüsü Sami Ebu Zuhri yaptığı açıklamada “Hiçbir Filistinli göç etmek zorunda kaldığı şehir, belde ve köyüne dönmemeyi kabul etmeyecektir. Ebu Mazin doğup büyüğü Safad’a gitmek istemiyorsa, Safad halkı bunu memnuniyetle karşılayacaktır” dedi.

Filistin hükümeti adına açıklama yapan hükümet sözcüsü Tahir En-Nunu da, Mahmut Abbas’ın Filistin toprakları ve mültecilerin dönüşüyle ilgili yaptığı sorumsuz açıklamalara tepki göstererek, bu açıklamaların Balfour Deklarasyonu’ndan farklı olmadığını söyledi.

Abbas’ın açıklamalarına Sosyal Paylaşım sitesi Facebook üzerinden cevap veren hükümet sözcüsü En-nunu “Ebu Mazin durmadan işgal rejiminin varlığının meşru olduğunu, var olmak için kurulduğunu ve direnişe karşı olduğunu söylüyor. Abbas, Siyonist teröre ve işgal yönetiminin barbar savaşına karşı olduğunu açıkça söylemesi gerektiğini unutuyor. Balfour Deklarasyonu’nu yeniden gözden geçirmesini istiyorum. Abbas belgeye bakarsa aralarında fazla ihtilaf olmadığını görecektir.”

 

Timetürk