Cezaevlerindeki açlık greviyle ilgili açıklama yapan Adalet Bakanlığı, bugün itibarıyla açlık grevinde bulunan tutuklu ve hükümlü sayısının 682 olduğunu bildirdi.
 
CHP milletvekillerinin cezaevi ziyaretlerinin ardından yaptıkları basın açıklaması hatırlatılarak, "Kocaeli 1 No`lu F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumu`nda açlık grevi eyleminde olan 15 kişi arasında en fazla kilo kaybının 7,2 kilogram olduğu, Kocaeli 2 No`lu F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumu`nda açlık grevi eyleminde olan 14 kişi arasında ise en fazla kilo kaybının 8 kilogram olduğu doktor kontrolleriyle tespit edilmiştir. Bolu F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumu`nda 19 kişinin katıldığı açlık grevinde hükümlü ve tutuklular ilk muayenelerinde kilolarını ölçtürmedikleri için kilo kayıpları tespit edilememiştir." denildi.
Açlık grevinde olanların sağlık durumlarının kritik düzeyde olmadığının belirlendiği ifade edilen açıklamada, Ankara Kadın Kapalı, Ankara 2 No`lu F tipi, Kocaeli 1 ve 2 No`lu F tipi, Bolu F tipi yüksek güvenlikli kapalı ceza infaz kurumlarında açlık grevinde bulunan hükümlü ve tutukluların günlük iaşelerini almadığı ifade edilerek, bu kişilere düzenli olarak tuz, bal, limon, şeker ve vitaminlerin verildiği belirtildi.
 
Ankara 1 No`lu F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumu`nda açlık grevi eyleminde bulunan hükümlü ve tutuklu bulunmadığı ifade edilen açıklamada, açlık grevi eylemcilerinin iaşe bedellerinin Ceza Tevkif Evleri Genel Müdürlüğü`nce kesildiğine ilişkin iddianın da doğru olmadığı ifade edildi.
 
Açıklamada son olarak, "TBMM İnsan Hakları Komisyonu, Cezaevleri Alt Komisyonu üyeleri dün kurum doktoru ve bir bağımsız doktorla birlikte Bolu F ve T tipi ceza infaz kurumlarında açlık grevinde bulunanları ziyaret etmiştir. Ziyaret sonrası yapılan açıklamada `açlık grevinde bulunanları diğer mahkumlardan ayırt edemedikleri, sağlık sorunlarının bulunmadığı, normalde 14 gün sonra görülen çöküntü ve zihin sekmeleri gibi belirtilere rastlanmadığı` ifade edilmiştir. Komisyonun bu değerlendirmesi de CHP milletvekillerinin raporunu doğrulamamaktadır." denildi.