Günlük yaşantımızın vazgeçilmezi haline gelen teknolojik cihazlar, yanlış kullanıldığında hayati tehlikelere yol açıyor. Bunun en çarpıcı örneklerinden biri de geri vites ekranları. Sürücünün, geri manevra yaparken arkasını görebilmesini sağlayan cihazlar, otobüs şoförlerinin gözdesi oldu. Bir kablo marifetiyle televizyon ekranına çevrilebilen cihazlar, özellikle geceleri uyumamak için şoförlere yol arkadaşlığı yapıyor. Ancak seyir halindeyken maç veya dizi gibi programları izleyen şoförler, yolcuların can güvenliğini hiçe sayıyor. Türkiye Trafik Kazalarını Önleme Derneği Genel Başkanı Hitay Güner, yasa dışı yollarla elde edilen uygulamayı çılgınlık olarak nitelendiriyor: “Bu, kazaya davetiye çıkarmaktan başka bir şey değil. Biz diyoruz ki; bırakın TV izlemeyi yol boyunca cep telefonuyla bile konuşmayın.”

Şoförlere seyir halinde cep telefonuyla bile konuşmama uyarısı yapan Türkiye Trafik Kazalarını Önleme Derneği Genel Başkanı Hitay Güner, uygulamayı ‘çılgınlık’ olarak nitelendiriyor: “Biz diyoruz ki ‘yol boyunca cep telefonuyla bile konuşmayın’. Bu durum televizyonda katbekat fazla.”

Yolculuk esnasındaki TV izleme meselesi sadece ‘geri vites ekranı ile sınırlı değil. Şoförler, dinlenmek için çekildikleri yere de televizyon koyduruyorlar. Uzmanlar ise TV izleyen şoförün, yolcuların can güvenliğini tehlikeye attığına işaret ediyor. Genel Başkan Hitay Güner, şoförün önünde ekran bulunmasının yasa dışı olduğunu belirtiyor: “TV sonradan yerleştirilmiştir. Araçların kendisinde böyle bir şeyin olması imkânsız.”

Sürücü Kursları Federasyonu Başkanı Dursun Önal da seyir halindeyken şoförün televizyon izlemesinin çok büyük bir hata olduğu görüşünde. İngiltere`de yapılan bir araştırmaya dikkat çeken Önal şu bilgileri veriyor: “Teknolojik araçların ölümcül kazalara sebep olma oranında olağanüstü bir artış görünüyor. Dünya Sağlık Örgütü, bunun 2030`a kadar daha da yükseleceğini söylüyor. Seyir halindeki araçlarda teknolojik cihazlarla meşgul olmanın bu tür kazalardaki etkisi böyleyken hâlâ bu tür davranışların görülüyor olması oldukça kötü bir durum.”

Seyir halinde TV izlemek suç

Tüm Otobüsçüler Federasyonu Genel Sekreteri Nusret Ertürk de otobüs seyir halindeyken sürücünün televizyon izlemesinin suç olduğunu kaydediyor: “Yolcu, böyle bir şeye şahit olduğunda hemen gerekli yerlere ihbarda bulunmalı. Söz konusu insanların hayatıdır çünkü. Normalde o ekran şoförün otobüsün arka tarafını görmesi içindir. Hiçbir şirket de bu ekranlara televizyon bağlayamaz. Yasaktır çünkü. Biz normalde araçları otogardan her çıkışlarında denetliyoruz. Ama böyle bir şey yapılmışsa bireysel olarak yapılmıştır ve dediğim gibi ihbar edilmelidir.”

Ekran talepleri sürekli artıyor

Peki bu televizyon ekranlarını şoför koltuğunun önüne kim yerleştiriyor? Ya da araçlar fabrikadan direkt bu ekranlarla mı satışa sunuluyor? MyVision Firması Genel Müdürü Bülent Büyükgezici şu bilgileri veriyor. “Normalde bazı araçların önlerinde ekran var fakat bu ekranlar araba hareket halindeyken çalışmaz. Sadece geriye doğru giderken çalışır. Fakat bazı şoförler bu ekranları bazı işlemlerden geçirerek TV ekranına dönüştürüyorlar. Şoförler tarafından çok baskı var bu konuda. Hem önlerine hem de yattıkları yere ekran koydurtmak istiyorlar. Aslında çok sakıncalı bir durum. Aşağıdaki küçük yerlerde uyumaları gerekir fakat TV ekranı taktırınca uyumuyorlar ve nöbet değişiminde uykusuz şekilde direksiyonun başına geçiyorlar.”

Yasal boşluklar var düzenleme gerekli

İstanbul Otogarı’ndaki Kamasonic firmasının Türkiye distribütörü Inter Media Genel Müdürü Yücel Kaygusuz ise bu sektörde büyük olarak iki-üç firma, irili ufaklı olarak da on civarında firma olduğunu söylüyor. “Biz firma olarak bazı etik kurallara dikkat etmeye çalışıyoruz.” diyen Kaygusuz, konuyla iliği yasal düzenlemenin olmamasından şikâyet ediyor: “Aslında yasal bir düzenleme var fakat bu düzenleme şoförlerin önlerine ya da yattıkları yere televizyon koyup koymamalarıyla ilgili değil. Ciddi bir yasal düzenleme gerekiyor. Bazı şoförler ara kablolarla ufak bir işlem sonucunda vites ekranını TV’ye çeviriyor. Buni yapan kişinin cebine bir miktar para koyuyorlar, kimse de hayır diyemiyor.”
 

ZAMAN