Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Diyarbakır İl Koordinatörlüğü tarafından, 5'inci çağrı ilanıyla ilgili Çınar ilçesinde bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi.

Tarım ve Orman Bakanlığının ilgili kuruluşu olan TKDK, 16 Şubat 2019 tarihinde 5'inci başvuru çağrı ilanına çıktı. Çağrıyla ilgili olarak 28 Şubat'ta Çınar Ziraat Odası Başkanlığında Çınar Kaymakamı Selami Kaya, Çınar Ziraat Odası Başkanı Mehmet Cevat Delil ve TKDK İl Koordinatörü Hikmet Güneş'in de katılımıyla potansiyel yararlanıcılara yönelik bilgilendirme toplantısı yapıldı.

Toplantıda, yüzde 75'i Avrupa Birliği ve yüzde 25'i Türkiye'nin eş finansmanından oluşan IPARD programı fonu 2014-2020 dönemi kapsamında yatırım yapmak isteyen işletmelere, destek almak için başvurulara ilişkin bilgi verildi.

IPARD programı fonu kapsamında, faydalanıcılara uygun harcamalar karşılığında sağlanacak mali destek, geri ödemesiz (hibe) olarak kullandırılacak.

Çağrı bütçesi için belirlenen hibe tutarı toplamı 1,5 milyar TL olacak. Sunulacak projeler doğrultusunda; yapım işleri, makine ve ekipman alımları ile proje hazırlamayla ilgili hizmet alımları ve görünürlük harcamaları uygun harcama olarak değerlendirilecek.

Çağrı kapsamında çeşitli sektörleri ihtiva eden 2 ana tedbir bulunuyor. Bunlar; "101: Tarımsal İşletmelerin Fiziki Varlıklarına Yönelik Yatırımlar" tedbiri ile "103: Tarım ve Balıkçılık Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması ile İlgili Fiziki Varlıklara Yönelik Yatırımlar" tedbiridir.

101 tedbiri kapsamında; süt, kırmızı et, kanatlı eti ile yumurta üreten tarımsal işletmeler, 30 bin TL ile 3 milyon TL arasında değişiklik gösteren yatırım bütçelerine göre desteklenecek.

Bu tedbirle ilgili başvurular, TKDK Diyarbakır İl Koordinatörlüğünde 8 Nisan 2019 tarihinde saat 09.00'dan itibaren alınmaya başlanacak. Online Proje Başvuru Sistemi, 14 Nisan 2019 tarihinde saat 21.00'de kapatılacak. Başvuruların son teslim tarihi olan 17 Mayıs 2019'dan sonra yapılacak başvurular kabul edilmeyecek.

103 tedbiri kapsamında; süt ve süt ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması, kırmızı et ve et ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması, kanatlı eti ve et ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması, meyve ve sebze ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması, su ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması sektörleri, 180 bin TL ile 18 milyon TL arasında değişiklik gösteren yatırım bütçelerine göre desteklenecek.

Bu tedbirin yararlanıcıları, ilgili mevzuat gereğince küçük ve orta ölçekli işletmeler olarak tanımlanan bütün tüzel ve gerçek kişiler olacak. Üretici örgütleri hariç olmak üzere, bütün başvuru sahiplerinin KOSGEB'e üye olmak zorunluluğu bulunuyor.

Destek oranı; gerçek ve tüzel kişiler için yüzde 40'ı, üretici örgütleri ve üretici örgütünün hâkim ortak (ortaklık payının yüzde 50'den fazla) olduğu tüzel kişilikler için toplam uygun harcama tutarının yüzde 50'sidir.

103 tedbiri ile ilgili başvurular, TKDK Diyarbakır İl Koordinatörlüğünde 8 Nisan 2019 tarihinde saat 09.00'dan itibaren alınmaya başlanacak. Online Proje Başvuru Sistemi, 21 Mayıs 2019 tarihinde saat 21.00'de kapatılacak. Başvuruların son teslim tarihi olan 24 Mayıs 2019'dan sonra yapılacak başvurular kabul edilmeyecek. (Hamza Adiyaman - İLKHA)