Pakistanlı İslam alimi Ebul Ala Mevdudi ile tanıştıktan sonra Müslüman olan ve Margaret Marcus adını Meryem Cemile olarak değiştiren Yahudi kökenli gazeteci-yazar Cemile, ikamet ettiği Pakistan`ın Lahor kentindeki evinde 91 yaşında hayata gözlerini yumdu.

Filistinli mülteci Ahmed Halil`in hikayesini anlattığı ilk kitabını 17 yaşında kaleme alan Cemile`nin toplam 17 kitabı ve 70`in üzerinde kitapçığı bulunuyor.

Cemile`nin ``Kendini Mahkum eden Batı``, ``İslam ve Çağdaş Öncüleri``, ``Mevdudi ile Mektuplaşmalar``, ``Oryantalizm``, ``Batı Uygarlığı ve İnsan`` isimli eserleri Türkçe`ye çevrildi.

-Meryem Cemile`nin hayatı-

Alman asıllı Yahudi anne ve babanın çocuğu olan Meryem Cemile, 1934 yılında New York`ta dünyaya geldi. Yahudi okulunda eğitim gören Cemile, sonraki yıllarda okuduğu Kur`an-ı Kerim`den çok etkilendi.

New York Üniversitesi Edebiyat Fakültesi`nde öğrenimini sürdürürken geçirdiği bir hastalık nedeniyle 2 yıl eğitimine ara vermek zorunda kalan Cemile`nin bu süre içinde okumaya bolca vakti oldu. Meryem Cemile aynı zamanda önemli İslami şahsiyetlerle de iletişim kurdu. Cezayir`de El-Beşir el-İbrahimi`ye , Cenevre`de Said Ramazan`a Suriye`de Maruf el-Valibi`ye ve Kahire`de tutuklu bulunan Seyyid Kutup`a mektuplar gönderen Cemile`nin hayatının dönüm noktası ise Mevdudi ile tanışması oldu. Cemile`nin Mevdudi ile mektuplaşması yaklaşık 3 sene sürdü.

Margaret Marcus 1961 yılında New York`taki Brooklyn Camisi`nde Müslüman oldu ve adını Meryem Cemile olarak değiştirdi. Müslüman olduktan sonra ABD`de birçok zorlukla karşılaşan Cemile, Mevdudi`nin teklifi üzerine 1962`de Pakistan`a gitti.

Pakistan`da iki yıl Mevdudi`nin evinde kalan Cemile, daha sonra evlendi ve 4 çocuk sahibi oldu.

Meryem Cemile, Pakistan`ın Lahor kentine gittikten sonra bir daha ABD`ye dönmedi. AA