GAZİANTEP - Doğu ve Güneydoğu`da oldukça yaygın olan bayat kızamık aşısının neden olduğu SSPE hastalığı can almaya devam ederken, hastalık kabus gibi başka ailelerin de başına çökmeye başladı.
 
Türkiye`de özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde yaşları 12 ile 14 arası değişen binlerce çocuk 1995-2000 yılları arasında vurulan bayat kızamık aşısının nedeni olduğu Subakut Sklerozan Panensefalit (SSPE) hastalığıyla pençeleşiyor.
 
Bir yandan SSPE`nin pençesinde can verenler her geçen gün artarken bir yandan da yeni SSPE vakaları doğu ve güneydoğuda yaşayan ailelerin üzerine adeta bir kabus gibi çökmeye devan ediyor.
 
Yaklaşık altı ay önce hastalığı ortaya çıkan 13 yaşındaki Muhammed Kılıç da, diğer çocuklar gibi bayat kızamık aşısının neden olduğu SSPE`nin pençesinde yaşam mücadelesi veriyor.
 
Altı ay önce davranışlarındaki bozukluklar ve sık düşmeler nedeniyle ailesi tarafından hastaneye götürülen 7. sınıf öğrencisi Muhammed Kılıç`a tahliller soncunda SSPE tanısı konur. Her geçen gün durumu kötüleşen Muhammed son iki aydır da hem yürüyemiyor hem de konuşamıyor.
 
İki evlatlarının en büyüğü olan Muhammed`in her gün gözleri önünde hastalığın pençesinde can çekişmesi Müslim-Sultan Kılıç çiftini adeta perişan etmiş durumda.
 
SSPE hastalığı vakalarının durmadan ortaya çıkmaya devam ettiğini söyleyen SSPE Derneği genel sekreteri Harun Bedir, SSPE hastalığına sebep olanların cezalandırılmaması ve hastalığın yeterince araştırılmamasına anlam veremediklerini söyledi.
 
Sağlık Bakanı Recep Akdağ`ın SSPE hastalığına daha önceki yetkililerin neden olduğu yönündeki açıklamasını hatırlatan Bedir, "12 Eylül, 28 Şubat gibi darbelerini yapanların üzerine gidilirken neden SSPE`ye sebep olanlar ortaya çıkarılmıyor, cezalandırılmıyor?" diye sordu.
 
10 yıllık AK Parti hükümetinin Israrlı taleplere rağmen bu hastalığı ve hastalığa neden olanları araştırmak için ciddi bir atım atmadığını belirten Bedir, hastalığın araştırılmasının yanı sıra hastalığa sebep olanların da yargı karşısında hesap vermesi gerektiğini söyledi.
 
Öte yandan defalarca gündeme gelmesine rağmen başta Sağlık Bakanlığı olmak üzere yetkililerin yeteri kadar ilgi göstermemesi ve failleri belli olmasına rağmen bunların cezalandırılması adına bugüne kadar hiçbir adım atılmaması `acaba yetkililer olayı örtbas etmeye mi çalışıyor` sorusunu akıllara getiriyor. (Şefik Mert - İLKHA)