Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Bakanlar Kurulu`nun canlı hayvan ve et ithalatında vergi artışına yönelik kararına ilişkin, artışın karkas ete maliyetini açıkladı. Fiyatlara yansıma cüzzi olacak...

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Bakanlar Kurulu`nun canlı hayvan ve et ithalatında vergi artışına yönelik kararına ilişkin, artışın karkas maliyetindeki etkisinin 2 liranın altında olduğunu belirterek, ``Ama öbür tarafta yerli üretim var, milyonlarca üretici var, yatırım yapılmış. Biz eğer yerli üretim maliyetiyle ithal maliyeti arasındaki farkı çok açarsak o zaman Türkiye`deki yerli üreticinin aleyhine olur`` dedi.

ASO Ekim ayı Meclis Toplantısı`nda konuşan Bakan Eker, Türkiye`de tarım sektörünün gayrisafi yurtiçi hasıla (GSYİH) içerisindeki payının yüzde 8, istihdamdaki payının ise yüzde 25,5 olduğunu, sektörde önemli gelişmeler yaşandığını söyledi.

Tabiat şartlarına bağlı olmasına rağmen Türkiye tarım sektörünün son 8 yıl içerisindeki 7 yılda olumlu büyüme yaşandığını anlatan Eker, ülkenin buğday üretiminde de önemli ilerleme kaydettiğini belirtti.

Eker, sertifikalı tohum kullanımı ve üretimini destekleme kapsamına aldıklarını, bu sayede sertifikalı tohum kullanımının arttığını ifade ederek, ``Hem kalitede hem verimlilikte ciddi artışlar oldu`` diye konuştu.

Kültür balıkçılığına ilişkin de Eker, bu sektörün ülkede en hızlı büyüyen alanlardan biri olduğuna işaret ederek, geçen sene çinakop ile ilgili kararın, bu sene lüfer lehine önemli sonuçlar meydana getirdiğini bildirdi.

Bakan Eker, Türkiye`nin yağışı az, neredeyse yarı çöl bir ülke olduğunu vurgulayarak, ``Doğu Karadeniz`i çıkarın, 300 milimetre yağış alıyor. 400 milimetrenin altı tüm dünya literatüründe yarı çöl olarak adlandırılır`` şeklinde konuştu.

"TOHUMU GEN BANKASINDA MUHAFAZA EDİYORUZ"

Cumhuriyet tarihinde ilk defa damla ve yağmurlama sulama sistemlerinin hükümetleri döneminde desteklendiğini kaydeden Eker, bu konuda çiftçiye yüzde 50 hibe destek sağladıklarını anlattı. Harran`daki 50 bin hektar çoraklaşmış araziyi bu şekilde kurtarmaya çalıştıklarını da vurgulayan Eker, sulamanın uygun tekniklerle yapılmasının bereket getireceğini ifade etti.

Türkiye`nin agrostratejik önemi olduğunu belirten Eker, ülkenin dünyanın önemli 3 bitki gen kesişim noktasında yer aldığını anımsattı.

Ankara`da 250 bin örnek çeşit kapasiteli tohum gen bankası kurduklarını bildiren Eker, ``Annelerimizin babalarımızın ektiği tohumlar yok deniliyor. Bunların hepsi bizim elimizde, isteyene de bunları veririz. Ne Ayaş domatesinin tohumu, ne de başka bir sebzenin tohumu kayboldu. Bunları biz muhafaza ediyoruz`` dedi.

Mevzuata yönelik birçok düzenleme yaptıklarını da anlatan Eker, ``Toprak bize her zaman lazım. Onu muhafaza etmemiz lazım`` şeklinde konuştu.

Tarımsal destekleme politikasını değiştirdiklerini kaydeden Eker, birçok kalemde destek verilen çiftçiye 9 milyar liranın üzerinde nakit karşılıksız ödeme de yapıldığını bildirdi.