DİYARBAKIR- Memorial Diyarbakır Hastanesi Üroloji Bölümü`nden Doç. Dr. Abdullah Gedik, İyi huylu prostat büyümesi (benign prostat hiperplazisi) insanlarda mesane ile üretra denen idrar kanalının üst kısmında yerleşmiş olan prostat bezinin büyümesi olduğunu belirterek, iyi huylu prostat büyümesinin genellikle hastaların yaşam kalitesini olumsuz yönde etkilediğini, ancak hayatı tehdit etmeyen bir hastalık olduğunu söyledi.

 

Hastalığın Oluşumunda Genetik Faktörler Etkilidir

Gedik, iyi huylu prostat büyümesinin gelişimi için erkeklik hormonu olan testosteron gerekli olduğunu ifade ederek, ilerleyen yaşla birlikte testosteron düzeyi azalmasına rağmen prostat dokusunda bu hormon yoğunluğunun artığını belirtti.

 

İyi huylu prostat büyümesinin oluşumunda genetik geçişin de rolü olduğunu açıklayan Gedik, \"Birinci derece yakınlarında İyi huylu prostat büyümesi olan erkeklerin bu hastalığa yakalanma olasılığı daha fazladır. Bu yüzden ailesinde bu hastalığa yakalanmış olan erkeklerin daha dikkatli olması gerekir. Hastalığın hafif, orta ve ileri düzeyde belirtileri vardır\" dedi.

 

İyi Huylu Prostat Büyümesinin Başlıca Belirtileri:

Gedik iyi huylu prostat büyümesinin sebeplerini de şöyle sıraladı:

Depolama belirtileri: Gece uyurken sık sık idrar nedeniyle uyanmak, acilen idrar yapma isteği,

Boşaltım belirtileri: İdrara başlarken bekleme, ıkınma, zorlanma, kesik kesik idrar yapma,

İdrar sonrası belirtiler: İdrarını tam boşaltamama, mesanede idrar kalma hissi, idrarı yaptıktan sonra damlama olması.

 

Hastalık Hafif, Orta ve İleri Düzeyde Seyredebilir

 

Hafif belirtileri olanlarda aktif izlem yapabilmektedir diyen Gedik, bu hastaların hastalıkları ile ilgili olarak bilgilendirilmekte ve bazı tavsiyelerle şikâyetlerinin azalması sağlanabileceğini ifade etti.

 

Gedik, orta şiddette belirtileri olanlarda ise hastanın prostatının büyüklüğüne, idrarını yaparken şikâyetlerine göre tedavinin belirleneceğini belirterek, depolama belirtileri baskın olan hastalarda prostat büyüklüğü ve bazı kan tetkiklerinin uygun ise ilaçlarla hastaların şikâyetlerinde azalma sağlanabileceği örneğini verdi.

 

Cerrahi Yöntem Gerekebilir

Tedavi yöntemlerinden fayda göremeyenler hastalar için ameliyat gerektiğini ifade eden Gedik, daha hastalık hakkında şu bilgileri verdi: \"Eskiden açık prostat ameliyatı en sık yapılan ameliyat tekniği iken günümüzde bu ameliyat tekniği giderek daha az yapılmakta ancak mesanesinde çok sayıda taş ve prostat büyüklüğü 80 ml`nin üzerinde olan hastalarda açık prostat ameliyatı yapılması önerilmektedir. Günümüzde daha çok kapalı prostat ameliyatı olarak bilinen TUR-P ameliyatı altın standart tedavi olarak yapılmaktadır. Çeşitli lazer teknolojileriyle yapılan prostat ameliyatları olmasına rağmen günümüzde bu ameliyat yöntemlerihalen standart bir tedavi haline gelmemiştir\"

 

Tedavi Edilmediği Takdirde;

Hastalık için erken teşhis ve tedavinin önemli olduğunu vurgulayan Gedik, son olarak hakkında şu bilgileri kaydetti: \"İyi huylu prostat büyümesinde geç kalındığında böbrek yetmezliği, mesane taşları, tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları, hatta mesane taşlarına bağlı olarak mesanede oluşabilecek kronik irritasyonlara bağlı mesane kanserleri gelişebilmektedir. Hastalar, cerrahi müdahale sonrasında uzman hekim tarafından dikkatli şekilde takip edilmeli ve bol su içmeleri konusunda da uyarılmalıdırlar\" (Osman İçli-İLKHA)